tisdag 11 juli 2017

Kaffetåren den bästa är


Min kaffekokare har verkat lite slö på sista tiden, men den har ändå fungerat. Det är inte länge sen jag avkalkade den, så jag var helt säker på att det var inte det som var problemet. Så länge den puttrade igång när jag tryckte på knappen tyckte jag det var ok och den fick stå kvar. Men sen helt plötsligt en dag strejkade den helt. Naturligtvis precis när jag var riktigt kaffesugen och inte hade druckit något kaffe på hela dagen.

Innan jag skaffade kaffekokare gick det att brygga kaffe genom att sätta en melittabryggare över en kaffekanna och hälla vattnet över bönorna för hand. Det är givetvis många år sen, så jag har hunnit bli aningen bekväm när det gäller kaffekokning. Nu fanns inget val utan jag tog fram en kanna och plockade melittahållaren ur kaffekokaren, eftersom det var den enda melittahållare som fanns i huset. I med bönor och kokande vatten ....och ingenting hände. Vattnet blev kvar i melittahållaren och jag kunde inte begripa varför. Till sist gick det upp ett ljus. Min kaffekokare var utrustad med droppspärr. Ifall inte något tryckte upp en plopp undertill på hållaren så rann inte vattnet genom. Mycket praktiskt ifall jag någon gång satte dit kannan lite på sned. Det var alltså inget fel på melittahållaren. Det var bara själva kaffekokaren som var krasslig.

Det kändes lite irriterande att behöva leta efter en kaffekokare nu, för det ingick inte alls i mina shoppingplaner. Dagen efter maskinen gått hädan kom Bo, min svärson, hit med en sprillans ny kaffekokare. Kaffeproblemet löst!

15 kommentarer:

 1. Den svärsonen är en svärmorsdröm. Sådana svärsöner borde alla ha ... även de som inga döttrar har. ;)
  Kafferelaterade bekymmer slipper jag eftersom jag inte dricker kaffe. Bryggaren används till te. Men min favoritdryck är vatten. Som tur är har vi jättegott kranvatten här.
  Lycka till med kaffebryggandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svärsöner är bra att ha liksom svärdöttrar. Det blir liksom dubbelt upp av hjälpsamma människor. Vi har tack och lov också väldigt gott vatten här, men jag föredrar kaffe framför te.

   Radera
 2. filterpåsar finns i skåpet, förvarar frön i dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filterpåsar har jag gott om, men en gammaldags melittahållare som jag använde innan jag köpt kaffebryggare har inte funnits här i huset på evigheter.

   Radera
 3. En räddande ängel - så bra att du fick en ny kaffekokare! Jag har en gammal filterhållare (utan droppstopp) för nödsituationer, så som elavbrott eller trasig bryggare.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var smart tänkt. Jag får nog försöka få tag på en hållare igen.

   Radera
 4. Vilken katastrof, kaffebryggaren måste ju bara fungera. Jag har sparat min gamla kanna och bryggtratt, den som jag köpte för över 30 år sedan. Det är inget droppskydd på tratten. Den är bra att ha då vi någon gång för strömavbrott, eller när bryggaren går sönder. Skönt att er svärson fixade en ny bryggare till er.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som batterilampor och stearinljus, så borde man klart ha en bryggtratt. Jag får uppgradera min "katastroflåda".

   Radera
 5. Jag använder en perkulator och har gjort det i många år. Eller använder och använder - sedan jag blev ensam används den bara när jag har gäster. Till vardags blir det snabbkaffe.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kapselmaskin, men det blir lite dyrt att lag för mycket kaffe på den.

   Radera
 6. Så bra att du fick en ny kaffekokare! För visst vill man ha sin kopp kaffe på morgonen :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vissa saker ska bara fungera och dit hör kaffebryggaren. Vi har en gammal klassisk Melitta som har hängt med i många år. Kanske är den lite trög i starten men så länge den fungerar får den allt stanna kvar.

  Kram och ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det gör så mycket om den inte är snabb bara den fungerar.

   Radera
 8. I came onto your blog while focusing just slightly submits. Nice strategy for next, I will be bookmarking at once seize your complete rises... espressomaskin

  SvaraRadera