lördag 5 november 2016

Slut på höstlovetIdag är jag inte uppe med tuppen....jag är uppe innan tuppen. Min mobil spelade en irriterande melodi klockan 4 i morse eller natt rättare sagt. Det var dags för Zoé med familj att åka tillbaka till Luxemburg och eftersom det är dryga 105 mil att köra så vill de gärna komma iväg så tidigt som möjligt. Zoé var jättetrött när hon blev väckt och tyckte inte alls det var någon bra idé att gå upp så tidigt. En mycket smart tjej! Men efter lite lirkande så gick det och sen var hon på gott humör.

När barn leker så ändrar de ofta dialekt när de pratar. När jag var liten försökte vi alltid prata uppländska. Jag tror väl knappast att barn längre norrut lekpratade på skånska så egentligen vet jag inte varför vi gjorde så. Kanske var det för att man i leken blev en annan person och då ändrades rösten också. Zoé blandar språk hej vilt och när hon leker så pratar hon engelska. Det är inget språk hon fått lära sig varken i skolan eller hemma utan det har hon snappat upp från TV. Ofta när vi lekte nu i veckan så sa hon:"Mormor, speak English!"

Hon är väldigt musikintresserad och har en egen favoritmusiklista på sin iPad som hon lyssnar på. Det är allt från Michael Jackson till Justin Timberlake. Textraden I got this feeling inside my bones har jag hört åtskilliga gånger under den gångna veckan och även nu i morse innan hon åkte hem. När deras bil svängt runt hörnet var jag tvungen att sätta mig framför datorn och leta fram en video med Justin och höra låten en gång till, men jag gillar Zoés version bättre. Jag fick den här känslan inom mig att jag nog borde hoppa ner i sängen igen och sova några timmar till. Zoé har säkert redan slumrat till bak i bilen.

26 kommentarer:

 1. Du skrev en gång att vi som är morgonpigga tycker det är något väldigt bra, men jag hade verkligen önskat att vara tvärtom... Är lycklig om jag lyckas sova till fyra... Har försökt att kämpa många gånger på kvällarna för att hålla mig vaken och kanske ändra min dygnsrytm, men se det går bara inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är lika illa vilket som ...nattmänniska eller morgonmänniska. Det beror helt på vad man ska syssla med under dagen. När jag jobbade kände jag att det hade varit en fördel att var morgonmänniska. Idag bryr jag mig inte längre. Nu spelar det ingen roll när på dygnet jag sover.

   Radera
 2. Så tomt du säkert har det just nu. Det brukar bli ett vacuum när de har lämnat en, men man får se framemot nästa tillfälle igen.
  Intressant det där med uppländskan, den talade vi också här som barn, allihopa, fastän vi bor i annat land på en egen liten självstyrd ö. Troligen är det närheten över havet som avgjorde valet av dialekt. Man fångar upp så mycket mera och så mycket lättare när man är barn än vad man gör nu.
  Ha en fin dag Gunnel! Här skiner solen, må den göra det på dig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vacuum var en bra beskrivning. Just så känns det nu. Barn lär sig väldigt fort och när det gäller språk och dialekter är de som papegojor.

   Radera
 3. UNDERBARA UNGAR! 105 mil tar en stund, men det är inte världens ände! Hoppas att ni ses snart igen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska åka ner och hälsa på efter Trettonhelgen, eftersom de inte kommer hem till jul.

   Radera
 4. Tiden går alldeles för fort när man rår om sina kära!
  Men hoppas ni har haft en härlig vecka och att ni snart ses igen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit en toppenkul vecka, och ska tiden fortsätta gå lika snabbt är det snart januari och dags för mig att flyga till Luxemburg.

   Radera
 5. Uppe i tid för att säga hej då -Tänkte som pettas - nu blir det tomt. Roligt att läsa om hur språk och dialekt ändras så där - hon är språkkunnig och musikalisk den fina lilla damen och mormorslivet berikas. Som barn var jag mycket i Oslo hos min mormor och då tog jag efter det fine byspråket (tydligt bokmål utan dialekt) tänkte inte över det och när jag kom hem fortsatta jag; det blev det bannor för för det ansågs att göra sig märkvärdig - minns att jag ansträngde mig för att tala min ursprungsdialekt :-) Under åren har dialekter och språk fyllt på sig fram tills i dag.
  God lördags kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är charmigt med olika dialekter. Det är kanske tur att vi har barnen som håller dem vid liv i leken, för allt ska annars vara så slätstruket idag. Idag är det verkligen tomt och tyst. Sådana här dagar gillar jag inte.

   Radera
 6. Tufft att gå upp så tidigt, men då kanske Zoé kan sova bort några långa, tråkiga mil i bilen istället.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fck sms från Katarina att Zoé sovit i flera timmar när de kört. Skönt för henne för det är inget kul att sitta still i en bil för en liten snart 5-åring med spring i benen.

   Radera
 7. Så tidigt och sedan säga Hej då, kan inte vara lätt gå och lägga sig för att sova några timmar då. Antagligen både tomt samtidigt som man är glad för de dagar man fått rå om varandra. Hoppas i alla fall du fick sova några timmar till. Ett barnbarn som peppar mormor prata engelska det vore inte fel. :)Trevlig helg o Allt gott! Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slocknade redan vid 6-tiden och sov flera timmar. Nu ska jag se till att hålla mig sysselsatt så saknaden hålls i schack.

   Radera
 8. Det där med uppländskan, den talade jag också som barn.
  Zoe kommer att bli en sångstjärna!
  SV:..Båda två var fantastiska dansare!
  Ha en bra fortsättning på lördagen
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Det blir tyst och tomt nu när Zoé och hennes familj åkt, men du har ju minnena kvar och får glädja dig åt dem. Att Zoé är så musikalisk är nog en av anledningarna till att hon har lätt för språk.
  Ha en skön fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälper säkert till, och hennes pappa pratar många språk så hon har att brås på.

   Radera
 10. Så´n väckarklocka du har... ringa i okristlig tid... men OK, det fanns en anledning. Söt och klok dotterdotter du har! Då är hon på väg hem just nu, förstår jag...

  Ha en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inget alarm i morgon bitti i varje fall. Zoé är nog snart hemma i Luxemburg.

   Radera
 11. Usch för att behöva gå upp så tidigt. Förstår att det var segt..
  Kul att hon tycker det är så kul med musik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev tidig nattning för mig på kvällen.

   Radera
 12. Förstår om det känns tomt nu. Fast tiden går ju fort tills du åker till Luxemburg. Är det du och Göran som åker?
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej denna gången är det Ulrika och Rasmus som följer med.

   Radera
 13. Nu kan du ta sovmorgon varje dag om du vill. Förstår att det är tyst och tomt nu när de åkt - Zoé är en härlig liten tjej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu ska jag återgå till normal sovtid.

   Radera