måndag 14 november 2016

Oförändrat utseende?


I lördags var jag på min husläkarmottagning och fick influensasprutan. De har öppet två lördagar då man kan komma dit utan att beställa tid innan. Det var fyra sköterskor som stod för stickandet så det gick undan värre. Jag möttes precis innanför dörren av en ung, söt tjej som gav mig en nummerlapp och visade mig till ett väntrum. På vägen dit stannade hon upp, tittade lite frågande på mig och sa:"Är det Gunnel?" Det kunde jag givetvis inte neka till. Först kände jag inte igen henne, men när hon sa sitt namn ramlade poletten ner.

Det visade sig att hennes storasyster gått i den klass där jag jobbade, men det är ca 25 år sedan och då var Ida kanske 7 eller 8 år. Vilket minne hon har! Nu började jag fundera lite. Kan anledningen till att hon kände igen mig vara att jag fortfarande ser ut som 45, eller det är så att jag såg ut som 70 redan på den tiden. Som vuxen ändrar man klart inte utseendet så mycket som barnen gör. Det händer allt som oftast att yngre personer hejar på mig som om vi är gamla bekanta....vilket vi ju egentligen är. Efter att ha pratat ett tag så brukar jag komma på vem han eller hon är, men det har ibland hänt att jag fått erkänna att jag inte har en susning om vem jag pratar med. Lite genant, faktiskt.

Under tiden jag jobbade stötte jag alltid ihop med någon elev när jag var ledig och jag kan nästan förstå den känslan en kändis har som alltid blir igenkänd. Det var aldrig så illa för mig så jag behövde bära mörka glasögon för att inte bli igenkänd. Jag tyckte det var enbart kul och blev väldigt glad när de hejade.

24 kommentarer:

 1. Det där "fenomenet" känns igen. Jag minns hur jag tänkte på min lärarinna när jag var småskolebarn. Hon var liksom "färdigt" gammal, för att bli fullständigt tidlös med tiden, då jag själv blev äldre. När jag själv var vuxen och träffade henne så såg hon precis likadan ut som hon hade gjort trettio år tidigare. Du är nog tidlös Gunnel, så är det!
  Ha en fin måndag. Här har mildheten slagit till och det smälter på utsidan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara tidlös tycker jag låter mycket bra.

   Radera
 2. Ja, det är ju frågan det om hur gammal du ser eller såg ut på den tiden och nu. Tänkte också tidlös då jag läste. En härlig tidlös pantertantböna!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin och Tove för komplimangen.

   Radera
 3. Men visst är det kul när de yngre ger sig till känna :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är jättekul. Det känns som ett bra betyg.

   Radera
 4. Tidlös är rätta ordet, men en aning tråkigt - men tänker vadå, 'tid - lös'.
  Tiden rinner iväg löst och ledigt utan att man kan stoppa den, det gäller alla.
  En bekants bekant hon såg gammal ut som ung, men nu har hon växt in i sitt rätta jag.
  När någon säger att: 'du har inte förändrat dig något sen du var ung',
  det ska kanske låta positivt - man ser ung ut. MEN om man tänker efter blir det precis så, att man sett gammal ut hela livet, eller vadå, hi hi hi . . .
  Äsch nu ska vi inte krångla till det, jag är ung i själen (känner mig ung)
  men givetvis är man en gammal käring, så får det bli.
  Punkt slut.
  Ja du Gunnel vi får hålla huvudet uppe över vattenytan, aldrig släppa - släpa efter.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns kanske något i ens utseende som inte förändras lika snabbt. När jag själv ser på foton från 25 år tillbaka kan jag inte se nån större likhet, så det är för mig en gåta.

   Radera
 5. Tycker absolut att du ska känna dig smickrad att de känner igen dig och vill prata. Klart det betyder att du ser ut som du gjorde som 45-åring! :)

  Jag känner igen situationen. Ibland känner jag igen någon men kan inte placera, då är det 7 av 8 gånger en student jag haft på typ 1-2 föreläsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar alltid vara något i ungdomarnas utseende som får en att minnas dem.

   Radera
 6. Alla åldras olika. En del av mina gamla klasskompisar känner jag inte igen alls medan andra är sej precis lika, förutom några grå strån då kanske.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tänker inte på hur man själv ändras utseendemässigt.

   Radera
 7. Mina fd elever hälsar också på mej Och jag står som ett frågetecken.Det beror ju på att dom har förändrats ,men jag ser ut ung som förut :-)
  Fick komma hem i em.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att du är hemma igen. Vi hörs.

   Radera
 8. Tidlös skönhet är just det - tidlös. Det är bara att tacka och ta emot "folkets jubel". ;D Alltid trevligt att bli igenkänd och hälsad på efter många år.
  Plusgraders-hälsningar från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns alltid bra att inte vara bortglömd.

   Radera
 9. Förstår att du inte har åldrats. Nu för tiden så ser en del yngre ut, än vad de gjorde för 20-30 år sedan. Färg i håret och modernare kläder, de gör susen.
  Det är inte ofta som jag färgar/tonar håret, fast det solbleks rejält varje sommar. Än så länge har jag inga gråa hårstrå.
  Ha en bra dag, och njut av att du inte har åldrats! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så länge inte mitt tankesätt blir föråldrat är jag nöjd.

   Radera
 10. Ett gott betyg, tycker jag, när "gamla" elever tar initiativ till att hälsa på och ge sig till känna för de lärare de har haft. Alldeles säkert också ett tecken på att du fortsatt är dig lik. Om du nu funderar, välj då att se det så som du själv helst vill.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lika roligt varje gång man träffar en tidigare elev.

   Radera
 11. Alla känner apan men apan känner ingen. Jag kommer egentligen bara ihåg de elever som var ovanligt bråkiga och besvärliga. Och en och annan av de rara och duktiga. Så jag blir lika konfunderad som du när jag träffar någon på gatan som säger:"Kommer du inte ihåg mig. Jag gick ju i din klass när du var lärare på ---skolan." Jag brukar le och säga att jag kommer ihåg henne (för det är aldrig några killar som hör av sig) men att jag inte kommer ihåg namnet. Inte ens när hon säger det har jag en susning.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har faktiskt hänt att killar också kommit fram och pratat, men det är övervägande tjejer. Vissa elever minns man helt klart mer än andra av olika anledningar.

   Radera
 12. Givetvis är sanningen den förstnämnda. :)

  SvaraRadera