torsdag 10 november 2016

Kaffetåren den bästa är


Brasilianaren Carlos Zoéga startade en kaffehandel i Landskrona år 1881, men 1886 flyttades firman till Helsingborg där den fortfarande finns kvar. "Härmed får jag för den ärade allmänheten tillkännagifva att jag i morgon öppnar Kaffe-, Socker- och Théhandel i N:o 27 Kullagatan..." Så stod det i öppningsannonsen den 30 november 1886. Om några veckor har firman alltså funnits i Helsingborg i 131 år. Ganska anmärkningsvärt. Carlos dog bara ett par år senare men hans änka fortsatte verksamheten och gifte senare om sig. På 1950-talet flyttades det hela till den plats där den nu befinner sig. När jag åker in till Helsingborg och kör förbi Zoégas rosteri doftar det så gott.

Jag gillar kaffe, men det måste vara Zoégas. Det finns olika sorters blandningar av det här märket, men det jag alltid köper är Skånerost....den enda drickbara blandningen enligt mig. Det finns närmre 20 olika sorters kaffeblandningar och jag har inte provat ens hälften, men eftersom jag redan hittat min favorit så tänker jag inte ge mig in på någon större provsmakning. Förr innehöll paketen 500g, men nu i dessa Tobleronetider väger de bara 450g.

Jag fick prova på att dricka kaffe när jag var ganska liten, men det var väldigt noga att det inte blev för ofta och det skulle vara utspätt med mjölk annars kunde man stanna i växten och för alltid förbli en liten plutt. Naturligtvis ville jag inte det, så jag drack kaffet med mjölk och massvis med socker. Med åren skippade jag mjölken och även sockret. Svart kaffe är det absolut godaste. Får man sen en god kaka eller en bit Toblerone till så är det helt perfekt.

22 kommentarer:

 1. Det är ju gott med en slät kopp kaffe, och en mazarin till det.
  Vi köper alltid Gevalia, tänk vad man är vane-människa. Både mamma och pappa köper också Gevalia, medans ungdomarna köper Zoéga.
  Ha en bra kaffe dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat Gevalia, men det var ingen smak som jag gillade.

   Radera
 2. Zoégas, Fikastund för tillfället, ett mått x:a så är det smakligt, inga tillsatser här heller. Nu fick jag dessutom historien bakom som jag inte kände till.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kopp kaffe på morgonen gör att jag vaknar.

   Radera
 3. Visst luktar det ljuvligt när man kör förbi Zoégas :)
  Hemma i Sverige dricker vi självklart det kaffet, men här nere har jag faktiskt hittat ett som vi till och med tycker är godare.....
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag är på besök i Luxemburg har jag hittat en sort som också är god. Tur man inte behöver ta kaffebönor med sig när man åker bort.

   Radera
 4. Det var intressant att höra historien bakom Zoégas. Kände inte till den. Eftersom jag aldrig dricker kaffe kan jag inte uttala mig om vare sig Zoégas eller Gevalia. Jag kan tycka om kaffesmak i vissa bakverk och godis men tycker inte att kaffe är gott som dryck.
  Hälsningar från ett mulet och snöigt (miniflingor) norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker betydligt mindre kaffe nu än när jag var ung, men kaffe måste jag ha.

   Radera
 5. Jag har också minnen från när jag var barn och drack kaffe med grädde, i en kopp som fylldes allt mer med socker i tron att det då skulle smaka bättre. Det blev bara äckligare, men jag gjorde flera tappra försök för jag ville så gärna tycka att det var gott. Jag kan fortfarande må lite illa av tanken men blir också glad av minnet. Idag blir det gärna en latte.
  Zoegas - ett bra val! :)
  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar med latte, och de där kapselmaskinerna är perfekta när man bara vill laga en kopp.

   Radera
 6. Mmmm, det var likadant i Gävle i området kring Gevalia. Undrar om de som bor nära dricker mer kaffe än andra, för jag blev då alltid kaffesugen när jag passerade! :)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 7. Härligt, du skriver så medryckande om kaffe och dess njutning. Zoégas var det ja.
  Nu har jag slutat att dricka kaffe för flimrets skull men visst är det gott med en kopp. Jo, jag tar en halv kopp om vi har kaffegäster, för att kunna känna att jag är med.
  Det var intressant att läsa om ditt favoritkaffe och hur det var då det började att säljas.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En varm kopp kaffe är härligt när man kommer in efter en kylig promenad.

   Radera
 8. Vi dricker Roberts coffée. Köper bönor, mal och dricker, alltför mycket. Men vi har också bryggkaffe i reserv...Ska köpa Zoegas skånerost nästa gång så jag kan smaka på ditt favoritkaffe. Nu vet jag dessutom historien bakom och då får allting lite mera potential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kaffet du nämner känner jag inte till.

   Radera
 9. Jag dricker kaffe men är ingen
  'Kaffekäring', högst 3 koppar om dan.
  Men det blir mest 1 halv mugg.
  Vill dricka i mugg. Som barn drack jag tee, jag älskar tee mer än kaffe.
  Tror jag var 13 år när jag drack min första kopp kaffe men gillade icke det
  Men dricker gärna Skåne rost men har svårt att skilja kaffe smaker .....
  Alla smaker mer eller mindre lika.
  MEN ZOEGA den gula sorten är min favorit.
  Kram / Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker också alltid kaffe ur en mugg.

   Radera
 10. Du beskriver kaffestunden så att man blir riktigt sugen på en tår och lite choklad. Egentligen tycker jag nog att doften är godare än smaken och har alltid varit en tedrickare i första hand. Nu har jag fått för mig att det ska vara nyttigt med kaffe och har dessutom en liten behändig kapselmaskin och om inte annat så piggar det onekligen upp.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar te också och då helst lakritste.

   Radera
 11. Kaffe är mitt livselixir - tror jag fick smaka redan innan jag slutade med välling :) Alltid svart kaffe - gärna Zoegas (Blue Java) för min del också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en veteran när det gäller kaffedrickning förstår jag.

   Radera