måndag 28 november 2016

En köpfri Black Friday?


En köpfri dag är ett bra initiativ, tycker jag, men jag vet inte om det hade så stor genomslagskraft i helgen. Det uppmärksammas varje år sista lördagen i november. I fredags var det Black Friday......årets största reahelg...t.o.m. större än mellandagsrean. Det är inte svårt och räkna ut vilken av dagarna som har flest anhängare. Black Friday är naturligtvis ett idiotiskt påfund från USA. Det är egentligen en bokföringsgrej för att få siffrorna att se bättre ut, men vem tänker på det idag...och här i Sverige. Affärerna tänker i varje fall bara på att få sälja så mycket som möjligt.

Det känns som att stå med ett ben i vart läger. Jag sympatiserar med att det konsumeras för mycket och att vi visst borde spara mer, men dessutom finns det en del saker jag ändå hade tänkt köpa och då kan jag få det väldigt mycket billigare på Black Friday. Rena Aftonbladet/Expressensyndromet.

Man knappast ens höjer på ögonbrynen längre nu när man läser skyltar ute i butikerna. De som står på svenska är lätt räknade. Jag fick emellertid hem ett reklamblad som nästan fick mig att ringa akuten direkt. Hjärtat slog dubbelslag, ja, nästan trippelslag av ren frustration. Media Markt hade hakat på trenden om den här billiga fredagen och skrev att hos dem var det:" Das Black Friday rea hela veckan....det blir roligare zå".

Affärer är väldigt glada för att skriva på främmande språk, men det borde väl räcka att de håller sig till ett  språk i taget. Vad jag vet så är DAS en bestämd artikel i tyskan, BLACK FRIDAY får väl glida genom då, och till deras försvar måste sägas att de hade faktiskt några svenska ord med i annonsen. Men vilket språk kommer ZÅ från?

Så illa som vårt vackra, svenska språk behandlas idag, borde alla svensklärare få utskrivet nervlugnande medicin helt gratis.


24 kommentarer:

 1. Hittills har jag bojkottat black friday och kommer förmodligen att fortsätta med det.
  Jag betalar hellre ordinarie pris än trängs med en massa köpgalna människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker helt rätt. Så borde vi klart göra. Det är rea nästan året om, så man kan alltid fynda någon gång.

   Radera
 2. Godmorgon!
  Jag tycker som du,låt oss behålla vår Svenska!
  SV....Det är så skönt att sätta sig ner vid dukat bord.
  Och att vara med goda vänner är ett privilegium.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många svenska ord att använda och som alla förstår oberoende av ålder. Det finns en hel del som inte kan engelska.

   Radera
 3. Vi är väldigt snabba på att anamma engelska och amerikanska uttryck och ord. Själv tror jag att det är lite av en generationsfråga faktiskt... Förr stod det alltid "rea" men numera väljer många butiker att skriva "sale" i stället. Funkar det med men "rea" duger gott åt mig.

  Hoppas du får en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar bättre de svenska orden. När jag hälsar på min son i USA har jag aldrig sett någon skylt skriven på svenska, så det finns ingen anledning för oss att använda något annat språk än vårt eget.

   Radera
 4. Haha! Då har du gott om tid att shoppa loss på Media Markt hela veckan :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara det att jag behöver ingenting därifrån. Synd när det nu är ZÅ billigt.

   Radera
 5. I fjol läste jag annonser när Black Friday var i antågande. Ja, även här på vår lilla ö, har affärsmännen anammat dagen, som egentligen är starkt förknippad med Thankgiving. Den dagen har dock uteblivit...men till sak, jag skulle köpa mig vinterstövlar var tanken. Jag hade redan tidigare gått och gluttat på ett par jag ville ha men tänkte att jag väntar väl,när affären utlovade en jättebillig dag. När Black friday var inne tågade jag till affären och sökte fram "mina" stövlar som visst hade en reaprislapp på sig. Det var bara det att priset var precis detsamma som det hade varit tidigare. Det var inte billigare. Jadå, jag sade till men personalen hävdade att jag hade fel, vilket jag vet att jag inte hade. Jag borde ha tagit bild före men ....så Black friday får vara för mig också. Detta är en dag att frisera bokföringsresultatet. Det är rea nu och då och vinterstövlar fick jag tag på till ett bra pris en helt vanlig dag. Svenska språket misshandlas, jag opponerar mig jämt och ständigt men får veta att det är språkutvecklingen det handlar om. Språkavveckling är det och inget annat. Hoppas på en fin måndag för din del. Här har stormen bedarrat och strömmen håller. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut språkavveckling det handlar om och inte nån utveckling. Jag håller med dig till 100%. Jag struntar i om jag verkar gammaldags. Jag tycker att det ska vara lite ordning och reda i grammatiken. Om man sen inte kan allt och gör rätt varje gång har ingen betydelse. Det viktigaste är att försöka hålla kvar svenska språket så länge som möjligt. Om några generationer finns det kanske inte kvar alls med tanke på den utveckling som är nu. Det är väl ofta så på rean att normalpriset helt plötsligt blir högre än annars och då ser ju reapriset väldigt lågt ut vid en jämförelse. Det finns väl ingen som tror att affärerna säljer med förlust.

   Radera
 6. Jag förstår mer än väl din reaktion! Det är synd att man behandlar ett språk så illa.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt behöver inte sägas eller skrivas på engelska. Det kan inte var lätt för de som kommer hit och vill lära sig svenska.

   Radera
 7. Vårt svenska språk är vackert och vi gör klokt i att vara rädda om det. Det kan väl förvisso få slinka emellan ett och annat inlånat, men någon måtta får det ändå vara. :)
  Hoppas du får en fortsatt fin vecka!
  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att språket måste förnyas, men med smak och måtta.

   Radera
 8. Det har varit katastrof i helgen, om du frågar mig.
  Varför inte ha en svart månad, hela december, så blir det inte kaos överallt.
  Jag förstår heller inte vad det är för fel med svenskan.
  Ha en bra kväll! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta hade handlat julklappar även om det inte varit Black Friday. Det gjorde i varje fall jag på den tiden vi gav varandra julklappar. Nu är det bara barnbarnen vi köper till.

   Radera
 9. Uttrycket Black Friday får mig att tänka: Katastrof. En fredag då det hänt/händer något hemskt. Kanske också med 13 som datum. Det är svart fredag för mig.
  Media Markts annonsskrivare borde snarast bytas ut. Visserligen är det ett tyskt företag från grunden och möjligen ville man skoja till det p.g.a. det, men blanda språk på det där sättet är bara larvigt. Och reklambladet gällde ju Sverige. Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vardagslag gör det väl inget om man skriver eller pratar lite annorlunda, men ett reklamblad eller annat som skickas ut till många bör nog vara lite mer genomtänkt. Black Friday låter verkligen inte positivt. Man skulle nog kunna tänka sig din version. Varför måste vi tvunget hämta hit allt från USA? Så märkvärdigt är inte allt därifrån.

   Radera
 10. Svenska språket försvinner mer och mer på något lustigt vis (nej inte kul alls)
  Visst ska vi härma USA och andra länder när det gäller att hitta kommersen,
  NEJ det är inte jag som tycker så, blir bara mer och mer upprörd över alla nymodigheter som händer överallt. Det märkte jag i Polen när jag var där, butikerna och vissa maträtter med mera var på engelska, irriterande . . . .
  Vem är det som bestämmer det där undrar jag.
  I fredags var jag inte alls i affärerna, vill inte trängas och köa i trafiken en sådan dag, inget för mig. Men jag kan förstå om folk vill göra fynd sådana dagar,
  är det då på riktigt halva priset blir det okej. Men butikerna kan luras och det gäller att vara prismedveten och hålla koll.
  Hemma är bäst sådana dagar.
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid undrat över varför engelska ord accepteras så snabbt. Många vet inte ens vad de betyder, och använder dem i helt fel sammanhang,

   Radera
 11. Black Friday är inget för mig! Gillar aldrig att gå i stora affärer. Tom vårt apotek hade en skylt med Black Friday!
  Att tända ljus hemma och mysa, gå en skogspromenad är livskvalité för mig!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter ett besök i en BlackFridaybutik kanske man behöver slinka inom apoteket och köpa huvudvärkstabletter. Dina fredagsförslag är mycket vettigare.

   Radera
 12. Black Friday är absolut inget för mig som avskyr att trängas med en massa folk!
  Visst är det förskräckligt hur vårt språk utarmas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också när jag kan komma fram och titta på varan utan att behöva trängas.

   Radera