fredag 11 november 2016

PingustilDet har kommit lite snö nu i Skåne. Den låg som vanligt inte kvar så länge, men tyvärr så brukar halkan bita sig fast här som superlim. Jag avskyr att köra bil när det är halt. Även om jag själv är försiktig, så finns det en hel del optimister som tror att det går att köra som om det var sommarväglag.  Det bästa av allt är att jag slipper köra tidiga morgnar innan vägarna är vidgjorda, som det var ibland när jag körde till jobb. Idag ska jag få satt på vinterdäcken och sen känns det ändå lite tryggare att ge sig ut i trafiken. 

Att ge sig ut och promenera är inte heller helt riskfritt. Vissa trottoarer är glashala. Det är upp till husägaren att sköta om den bit av trottoar som går utanför deras hus, men det är inte alla som bryr sig om det. Det är konstigt att ingen bötfälls. Jag har i varje fall aldrig hört talas om någon. 

Jag läste ett tips om hur man skulle gå för att inte halka så lätt. Man skulle försöka likna en pingvin. Den går med fötterna utåt och har tyngdpunkten på det ben som är främst. Det är det som ger den där vaggande gångstilen. Man skulle inte bära något i händerna när man gick och se till att man inte blev distraherad genom att titta på sin mobil. Det rådet måste gälla även om det inte är halt, för det har hänt att folk gått in i lyktstolpar eftersom de varit så upptagna med att skriva och läsa sms. 

Av bilder jag sett på pingviner så ser det ut som om de har väldigt breda fötter. De stövlar och kängor som finns ute i skoaffärerna är inte riktigt pingvinmode, så jag vet inte var jag ska leta. I värsta fall får jag hålla mig inomhus fram till våren. 

34 kommentarer:

 1. Så går vi in för pingvingående då ett tag framöver :)
  Jag som bor på landet har stora breda stövlar, både gummi och vinter- så jag tror jag klarar biffen, så att säga, men halt är det, så det gäller att vara försiktig. Var rädd om dig, halka inte och ha en fin helg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har vinterkängor med liknande traktorsula, så de ska väl kunna hålla mig på rätt köl.

   Radera
 2. Pingvingång - något bredare fötter får jag då alltid har broddar på :-) men om det räcker vet jag inte :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat broddar, men har hört att det ska vara väldigt bra.

   Radera
 3. Det är många som har broddar, jag har också ett par, men jag klarar inte av att gå med dom, fråga mig inte varför.
  Typ pingvinfötter, varför inte såga av handtaget på tennisracket och binda fast slagdelen på skorna, det måste väl bli pingvinskor?? eller??
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé....men kanske inte så snyggt. Man hade i varje fall blivit uppmärksammad om man kom gående med tennisracket på fötterna nere i samhället.

   Radera
 4. Haha! Inte lätt att börja gå som en pingvin :D Jag hade nog också fått stanna inne hela vintern :D
  Kram och trevlig fredag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får provgå framför spegeln och se om jag kan få in rätt vaggning.

   Radera
 5. Man skulle tro att du läst ledaren i GA i dag. Den tar upp precis samma ämne och är illustrerad med en glad pingvin och instruktioner för hur man ska gå likt en sådan. Naturligtvis är ämnet den dåliga väghållningen och sandningen vintertid. Visby lasarett har fått i mängder med benbrott de senaste dagarna.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det inte bara i Skåne vi behöver vagga runt. Det är småsnålt av kommunen att inte hålla vägar och trottoarer framkomliga. I slutändan kan det bli dyrt med alla benbrott och sjukskrivningar.

   Radera
 6. ok, ska kolla in pingviner på youtube och testa. annars så tog jag käppen nu när det var halt och jag skulle gå långt. det funkar också bra. tre ben liksom.

  SvaraRadera
 7. Halka är förrädiskt, jag är räddare när jag promenerar än när jag kör bil. När jag inte har broddar under fötterna och dem har jag inte plockat fram än. Du har väl broddar? Ett tips annars, kanske?

  Pingvinfötter är nog inte så lätt att få till. Det vore kanske inte så praktiskt heller, tänk vad de skulle bli söndertrampade i folksamlingar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja man tar onekligen upp lite större plats med sådana fötter.

   Radera
 8. SMHI:s femdygnsprognos visar på vårvärme nästa vecka. Här i norr kunde det bli uppåt +6. Tala om pingvinsvaggande! Vilken syn när alla fotgängare vaggar runt i halkan.
  Vad jag förvånas över är att vädret alltid ska tjafsa hit och dit; snö, minusgrader och så regn, plusgrader, om vartannat.
  Mitt ena par vinterkängor har utfällbara broddar på klacken. Toppen, då är de alltid med. Det andra paret har utfällbara dubbar både fram och bak men de är lite krångligare att hantera. Jag som gammal tant vill helst sitta när de ska fällas ut och fällas in. Annars är det risk att jag drattar omkull, utan halka.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde kanske plocka fram mina broddar fast jag har airbags runt hela kroppen. Risken är ju att jag studsar när jag ramlar.

   Radera
 9. Halka är riktigt läskigt! Att gå som en pingvin verkar inte helt lätt, så jag fortsätter nog med mina ice- bugs även den här vintern :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Det finns kanske pingvinkurser på You tube som Bella föreslog.

  SvaraRadera
 11. Tänk vilken skillnad... Här i Höör har vi hur mycket snö som helst, och inte är det så värst många mil som skiljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad så länge snön håller sig borta. Har du en blogg jag kan besöka?

   Radera
 12. Här är det viss halka. Jag har broddar, men tycker det är besvärligt med av och på. För man kan inte ha dem på i trappor. Så jag får sätta på mig dem utanför ytterdörren.
  Gå som en pingvin, det vill jag inte, men gå stadigt, det går och jag bär aldrig något, har alltid ryggsäck (för ryggens skull).
  Bästa vore om halkan försvann, usch usch.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryggsäck är ett praktiskt och bra alternativ. Halkan är inget man längtar efter.

   Radera
 13. Usch ja, denna hemska snö. Snön i sig är väl rätt ok men det jag menar är att det händer så många onödiga olyckor och det är blött och kallt. Vi fick inte lika mycket som Stockholm med sina 50 cm på ett dygn. Vi fick nog bara ca 30 cm men det räcker för att det ska vara kaos överallt. Det hinns inte riktigt med att få undan det. Jag hade inte haft något emot att ha snöfritt hela året :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit perfekt. Snön gör sig ändå bäst på bild.

   Radera
 14. Ha ha ha jag går redan som en pingvin på vintern, är livrädd för att halka.
  Halkan kan förstöra en människa så att man blir handikappad länge. Vem vill bli det.
  När man sen ser en del äldre äldre som går ut med rullator fast de inte behöver
  i den allra sämsta väderleken och trottoarerna finns inte, vad tänker de på.
  Alla kan väl för tusan inte vara dementa, de tror bestämt att de är unga och raska.
  Så vågar jag absolut inte tänka på vintern !
  Det kanske är lite kul med snö i Skåne just för barnens skull, eller ?
  Som jag nu ofta säger, broddarna på för vuxet folk. Man behöver inte köpa dyra på apoteket.
  Se upp, kramen/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oftast sparsamt med snö hos oss, så när det något år kommer en drös som ligger kvar är det klart kul. Men varför måste den hamna på vägarna också?

   Radera
 15. Tjohoooooooo........då vet jag precis hur jag ska vagga fram i tillvaron för jag vet inte hur många hundra gånger jag tittat på Pingu med det älskade barnbarnet.

  SvaraRadera
 16. Jaha, då blir det en vaggande gång i framtiden! Tycker bäst om att hålla i en stadig arm (mannen) när det är halt!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 17. Tycker också det är jobbigt med broddar - man går inte fortare för det även om man inte halkar. Det är bara att går försiktigt. Bra om man har någon att hålla i :-).
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det finns nåt 100%-igt bra halkstöd. Att hålla i en annan person är intealltid så säkert. Den kan ramla lika lätt som jag.

   Radera
 18. Har funderat lite på att börja blogga nu när jag är fritidsmiljonär och har gott om tid.Samtidigt så är jag själv väldigt kräsen och väljer noga vilka bloggar jag vill följa, så jag undrar om jag kunde sy ihop något tillräckligt intressant... Och därmed har jag ju avslöjat att jag tycker att du skriver väldigt underhållande och tillhör de utvaldas skara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din snälla ord! Fritidsmiljonär var ett väldigt bra ord. Jag tror alldeles säkert att du skulle kunna skriva en trevlig blogg. Jag väntar tålmodigt.

   Radera