lördag 22 december 2018

Lucka 22

Jobb, jobb, jobb

Det finns många olika sorts anställningsformer...praktikant, vikarie, visstidsanställning och tillsvidareanställning. Tiden kan också variera från några timmar till halvtid eller heltid och man kan jobba antingen dagtid eller natt. Jag har provat på samtliga arbetssätt och jag är oerhört tacksam att jag aldrig behövt vara arbetslös, som så många är idag.


I tomtevärlden kan jag bara gissa mig till hur det är. Det är möjligt att nissarna, alverna och Svarte Petter räknas som praktikanter. Som vikarie ska man kunna gå in på jobbet som ersättare för en annan
person, och det tror jag aldrig har hänt. Chefen är nog alltid med på ett hörn här. Det finns många tomtevikarier ute och traskar på julafton. Ofta är det pappan i familjen som helt plötsligt får en sån längtan efter en tidning.


Huruvida nissarna är visstidsanställda eller inte är svårt att veta. När man ser på Disneyfilmen om hur det jobbas i Tomtens verkstad, så verkar det vara full rush hela året. Dessutom måste det finnas sekreterare som kan hjälpa till att läsa och sortera alla önskelistor som kommer till Tomten. En del tomtar jobbar på kvällen, vilket nog är vanligast här i vårt land, men i USA dyker han alltid upp på natten när alla sover. Innan jul är han ofta ute i butiker och pratar med barnen om deras önskningar.


På sommaren brukar tomtar från hela världen samlas på Tomtarnas världskongress i Danmark. De sammanstrålar på Bakken utanför Köpenhamn. Där har de en del upptåg för sig, som tävlingar, bad i Öresund och parader. Konferensen äger rum varje år 22-24 juli och sista dagen hålls det stora mötet då alla problem diskuteras, för visst finns det problem i tomtevärlden också. USA-tomtarna vill ändra klapputdelningsdagen till den 25 december, men hittills har de blivit nerröstade.


Det förs även livliga diskussioner om hur stor grötskeden bör vara.


I år har det tillkommit ännu ett extrajobb för tomtarna. Bakken har beslutat att för första gången i sin 435-åriga historia hålla julöppet. Med start den 23 november och fem helger framåt har tomtarna haft ett späckat schema att följa. Tomten tar emot alla barn och deras önskelistor i Nisseskogen. Efter årets julfirande tycker jag Tomten är värd en rejäl semester. Han får plocka av sig den varma dräkten och packa ner lite svalare kläder. Naturligtvis måste han åka till Christmas Island och koppla av.

22 kommentarer:

 1. Ett inlägg med arbetsrätten i fokus för tomtejobbarna!
  Rolig vinkel på tema, du får då med allt :-)
  Julemanden, det namnet gillar jag ...internationellt samarbete i kongressform minsann. En fryd för barnen - och vuxna med tror jag, att de har utökat sin verksamhet och taget sig extrajobb.
  Ses i morgon!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen risk att Tomten blir arbetslös.

   Radera
 2. Jag vill inte ha en tomte som tillhör familjen, utan det ska komma en utifrån.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man snälla grannar så är det nog inga problem.

   Radera
 3. Då blir det en extra tuff jul för tomten! En sommar besökte vi Bakken just när det var deras världskongress. Måste säga att det var en intressant upplevelse! Några hade det nog extra svettigt för det var en otroligt varm sommardag .D

  Kram och ha en härlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tyckt lite synd om tomtarna på Bakken, för det har varit jättevarmt varje gång jag varit där.

   Radera
 4. Så roligt och intressant det är att läsa om dina funderingar och iakttagelser angående tomten. Jag för min del tror att du har rätt i allt. Visst jobbar tomtenissarna en stor del av året, det är ju så otroligt många barn som ska få julklappar.
  Härliga bilder och det var en häftig stor grötsked.
  Vill önska dig och de dina en trevlig helg och en GOD JUL.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att grötskeden är häftig. Det fodras en stor skål för att få plats med den.

   Radera
 5. Du kan då få till det! Tänk att tomteindstrin är så stor och utbredd över hela världen. Och så finns det folk som påstår att Tomten inte finns???
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt! Klart att Tomten finns.

   Radera
 6. Så kul att tomtarna samlas på Bakken. Måste vara en upplevelse att se alla dessa mitt i sommaren :)
  Kram och trevlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul. Hoppas du kan åka dit med dina barnbarn någon gång.

   Radera
 7. Det här var ett härligt inlägg! Tack för det!
  Julkram!

  SvaraRadera
 8. Ja, nog måste tomtarna få semester efter allt jobb de har med julen och att marknadsföra sitt yrke. Vi har en tomtefar med tomtemor här på Åland också som brukar fara ut i världen på möten och kongresser. De andra tomtarna har varit här de också, en stor del av dem i alla fall under skördefesten på höstarna. Ett härligt inlägg i dag igen Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålandstomtarna är kanske också med på konferensen i Danmark?

   Radera
 9. Naturligtvis är "tomten" värd en semester!
  Sv...Ibland undrar jag om grannen lägger sin tvätt här för jag ser nästan aldrig botten.:-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter allt slit så behöver han nog vila upp sig.

   Radera
 10. Jag unnar verkligen tomtarna en långsemester när julen är över. Hoppas att det ingår i arbetsavtalet.

  SvaraRadera
 11. Jag beundrar din fantastiska uppfinningsförmåga och din ambition att hitta på olika teman för varje dag. Jag har lärt mig en hel del genom att läsa alla dina inlägg sen förra gången jag kommenterade. Har ju inte haft tillgång till min dator i veckan så det har blivit dåligt med bloggläsningen. Jättefina inlägg alla!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det gläder mig att du tycker så.

   Radera