söndag 16 december 2018

Lucka 16

Julmarknad


Decembermarknader hölls i Wien redan på 1300-talet. Albert I lät handlarna hålla en marknad så att människor skulle få möjlighet att bunkra upp med det nödvändigaste inför den kalla vintern. Det blev väldigt populärt och så småningom kom de här marknaderna mer och mer att förknippas med julen. Dresdner Streizelmarkt i Dresden nämndes första gången 1434. Då hölls den på måndagen före julafton. Genom årens lopp har den utvecklats till ett stort evenemang med många stånd, och som pågår under hela adventstiden. I mitten står en 20 m hög gran som är dekorerad med ljus. I utkanterna finns ett målat sagoslott, som fungerar som en stor adventskalender. En dörr öppnas varje dag, och följs av en dockteater, och på fredagarna dyker Jultomten själv upp. I år har alltså den här marknaden funnits i 584 år.


Också här i Sverige har vi julmarknader sedan lång tid tillbaka. Redan 1523 ordnades en marknad på Stortorget i Gamla stan. Gustav Vasa krävde att det endast fick säljas svenska varor där. För några år sedan blev den utsedd till en av Europas bästa julmarknader.

Det är vanligt med den här typen av marknader på historiska platser och gärna på slott. Bara en liten bit från där jag bor ligger Vrams Gunnarstorps slott. Slottet är från 1633 och är berömt för sina avenboks- och buxbomhäckar som Linné skrev om. De anordnar sin marknad i början av november, och den brukar vara välbesökt. Det är inte bara mat eller hantverk förknippat med julen som säljs, och för det mesta håller allt väldigt hög kvalitet. Ett besök på en julmarknad är en skön avkoppling under årets stressigaste tid.

26 kommentarer:

 1. Det är mysigt med julmarknader. Tyvärr så blir det inte så ofta nu för tiden för min del.
  Ha en fin tredje advent! Sofie och Fredrik kommer hem, för vi ska ut och hugga julgran, mysigt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. För många ger julmarknadsbesöken den första känslan av att julen är på gång. Jag har själv stått på julmarknader som försäljare många gånger och en fin stämning blir det alltid, oberoende av väderlek. Folk trivs helt enkelt.
  Numera går vi sällan på marknader men marknader är en trevlig företeelse.
  Ha en fin tredje advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknadsbesöken har blivit mindre för min del också. Det blir bara de som finns i närheten.

   Radera
 3. Jag tror att varje stad har en julmarknad, där lokalhantverk och produkter från det närliggande området säljs. De brukar vara väldigt genomtänkta och välgjorda. I Östersund finns den på Jamtli, i Falun vid gruvan och i Umeå på Gammlia t.ex.
  Det är verkligen väl värt att besöka dessa marknader, men i år gjotde jag inte det. Jag får nämligen en väldigt lust att handla, än det ena och än det andra, så det allra bästa är att stanna hemma om man vill spara lite pengar.

  Ibland i juletid visas en gammal film där Kajsa Kavat hjälper sin mormor på julmarknaden. Jag älskar den filmen... Kajsa Kavat är så lik en av mina flickor när hon var i den åldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berättelsen om Kajsa kavat är så söt.

   Radera
 4. Att julmarknad är såpass gammalt fenomen är ju roligt vetande. Jag tror ofta att det som sker nu och så klart en viss tid bakåt är det som gäller, men se det finns anor riktigt gamla anor. Numera inser jag att inget är egentligen nytt under solen, det har bara andra skepnader, förtecken och betydelser.
  Julmarknad på Skansen har jag besökt och så den som finns här på Skutboudden i Brunskog, där det också varje sommar återskapas "Gammelväla" alltså som det var förr, en kolmila tänds, det finn lanthandel, sågverk och det lagas nävgröt av skrädmjöl med stekt fläsk o lingonsylt, Värmlänningarna spelas upp på scen med Erik och Anna som huvudrollsinnehavare, samt många hantverkare med mattor och broderier, detta alltså i Arvika kommun där jag nu bor.
  Ses i morgon!
  Önskar dig och din Göran en fin tredje advent!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma, Tove! Även om mycket ändras så har julmarknaderna ändå kvar mycket av gamla traditioner. Så hoppas jag det kommer att vara länge.

   Radera
 5. Var stad och by har sin egen julmarknad .
  SV...Vänskap ska vårdas!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hopps det kommer att fortsätta så länge.

   Radera
 6. Här från Gotland går det flera bussresor till Tyskland nu i advent och målet är julmarknaderna. Själv är jag måttligt roat av marknader, så jag har aldrig varit med på just de här resorna, men jag har flera bekanta som åker varje år.
  Ha en fin tredje advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt populärt här också att åka till Tyskland, men det är inga resor som jag har varit med på.

   Radera
 7. Julmarknader brukar vara trevliga att besöka, men i år blev det inte av ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara varit på en marknad i år...den på Vrams Gunnarstorps slott. Vi är ju nästan grannar.

   Radera
 8. Julmarknader gör mycket för julkänslan. Det är mysigt att vandra omkring bland utställare och besökare och kolla in vad som erbjuds. Ofta hittar man något fint som gör att börsen "måste" öppnas. :)
  Norrbottens-kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att man alltid hittar något man gillar.

   Radera
 9. Julmarknader brukar vara trevliga så länge som det inte bara finns krims krams där. I år har vi dock missat dem helt!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när det är riktigt hantverk och inte en massa billigt skräp.

   Radera
 10. Tack så mycket, bra och informativ information.
  Nu är det länge sedan som jag var på en julmarknad, lite för rörigt och stökigt för min del, men förr besökte jag till exempel julmarknaden i Gamla Stan och på Skansen. Mycket med folk och kommers.
  Ha det fint i söndagskvällen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara så mysig stämning på en julmarknad.

   Radera
 11. Läste din lucka inatt när jag kom hem och tänkte kommentera. Så blev intet.
  Jag har en speciell julmarknad i minnet och det var 1992. Morgonen därefter bliv min dotter kallad till transplantation.
  Julmarknader är mysiga.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att den händelsen har etsat sig fast i ditt minne.

   Radera
 12. Intressant om julmarknader. Tyvärr tänker jag nog inte gå på julmarknaden i Gamla Stan när jag åker upp till Stockholm på tisdag, som jag brukar. Kan inte låta bli att tänka på vad som hände i Strasbourg...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns idioter överallt i världen. Det spelar nog ingen roll var man befinner sig. Man kan råka ut för något sådant när som helst ifall man har otur.

   Radera
 13. Ser att jag missat väldigt mycket den senaste veckan. Min energi har inte varit på topp men nu har jag läst ikapp mig och fick till och med till ett eget inlägg. :)
  Julmarknader kan vara väldigt trivsamma. Har dock inte direkt sett några här i Mt Shasta-området. Skolan anordnade dock ett par dagar med försäljning av olika slags hantverk.
  Julmarknaden i Gamla Stan är mysig och stämningsfull. Besökte den när jag var i Sverige hösten 2015.
  Kram

  SvaraRadera