söndag 9 december 2018

Lucka 9

Det är kvinnan bakom allt


Tomtemor är jultomtens fru. Hon skapades av en amerikansk poet vid namn Katharine Lee Bates, som skrev dikten "Tomtemor på slädtur" 1889. I den dikten övertalar tomtemor sin motsträvige make att ta med henne på en slädtur som kompensation för att hon klätt deras julgran med leksaker och konfektyr och för att hon lagat kalkon till dem. På slädturen håller tomtemor i renarnas tyglar medan tomtefar försvinner ner i skorstenen för att lämna julklappar. Hon får också prova på att klättra. I slutet av dikten säger tomtemor att hon är så glad för att hon visat sin egen vilja. 

Det är inte mer än rätt att tomtemor får följa med ut på äventyr, för det verkar som om det är hon som står för alla hushållsgöromål som matlagning, städning och tvätt. Att få bort sotfläckar på kläder kan inte vara det lättaste. Dessutom är det säkert hon som står för uppfostringen av alla nissarna också. Det har tydligen alltid funnits kvinnor, både i verkligheten och dikten, som haft bestämda åsikter och velat bli behandlade som jämlikar. På något sätt tycks inte tomtelivet ha följt med riktigt i utvecklingen, för det verkar vara samma gamla upplägg där som alltid. 

25 kommentarer:

 1. Har aldrig hört talas om denna dikt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade aldrig heller hört talas om den förrän jag började leta information om Tomtemor.

   Radera
 2. Den poeten - eller poetissa kanske en kan säga - gillar jag!
  En tomekvinnohistorisk vinkel på kivnnohistorien :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomtehistorisk ska det stå ...

   Radera
  2. Tomtevärlden är nog lite som vår värld.

   Radera
 3. Så fint att kvinnan bakom allt lyfts fram. För givetvis så har jultomten någon som sköter allt det praktiska. Självklart ska tomtemor vara med på alla äventyr och det är inte mera än rätt att han får ta sig ner i skorstenen. Hon tvättar förmodligen ändå alla nedsotade tomtekläder senare. Fast han kanske är mera jämställd nu för tiden ? Nytt var detta för mig också! Tack Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att tomten har ett modernare tankesätt idag.

   Radera
 4. Det här var något nytt för mig, men det är klart att det måste finnas en tomtemor, hur skulle tomten klara sig annars!
  Ha en skön andra advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste naturligtvis finnas en kvinna i bakgrunden som styr upp det hela.

   Radera
 5. Varför blir jag inte förvånad! Rätt man på rätt plats är alltid en kvinna så självklart att tomtemor har en viktig roll! Lite som kvinnorna på vikingatiden...

  Kram och god andra advent!

  SvaraRadera
 6. Självklart är det Tomtemor som gör den största insatsen på alla fronter. Jag börjar längta efter att plocka fram henne och allt annat snart.
  Jag skriver God Jul redan nu. Nu är jag bara en fraktsedel i ett mail från att skiljas från dator.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma. Hoppas du får en annan dator snart. Hos mig är allt julpynt framplockat. jag vill njuta av det så länge som möjligt.

   Radera
 7. Detta var helt nytt för mig ... spännande att få läsa om tomtemor! Kvinnan bakom allt som sagt!
  Tack och kram!

  SvaraRadera
 8. Katharine Lee Bates hade koll på läget: Det måste till kvinnor för att allt ska fungera här i världen. Utan oss skulle ju inte ens Tomtefar själv finnas. Och ej heller några nissar.
  Adventskram!

  SvaraRadera
 9. Trevligt att höra om Tomtemor, det har jag inte hört förut. Tänk vad jag får lära mig här hos dig. Klart att det är en kvinna bakom allt.
  Kram och trevlig söndagskväll.

  SvaraRadera
 10. Det var en fin lucköppning och alldeles på min yngsta dotters födelsedag!
  Det finns många adventskalendrar att följa, jag hinner inte allt, men din är fin!
  Tomtemor är både rar och fin - och duktig, som kvinnor lär vara.
  Adventskram

  SvaraRadera
 11. Det var väl det jag visste. Att Tomtemor finns och styr upp så att det blir bra med Julen. Hos oss har hon ofta varit den som delar ut julklapparna. Hon har förresten slutat att komma genom skorstenen, hon öppnar dörren... som alla andra. Smart, tycker jag. Då slipper hon sottvätten senare.

  SvaraRadera
 12. Nej, någon tomtemor har jag inte sett röken av på alla julkorten jag samlat på mig. själv hade jag en tomteflicka - Lisa - som var en halv meter hög och som jag hade stående i mitt arbetsrum hela året efter att jag tagit in henne från yttertrappan. Tyvärr gick hon i bitar efter ett barnbarnsbesök. Någon sådan tomteflicka har jag aldrig sett efter det - jag saknar henne fortfarande.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomtemor är ganska osynlig på bilder, tyvärr.

   Radera