måndag 3 december 2018

Lucka 3

Adventskalender


Något som är lika mycket förknippat med jul som tomten och Kalle Anka är adventskalendern. Idén kommer från Tyskland. Det påstods att redan på 1880-talet var det en påhittig mamma som ville göra tiden fram till jul lättare för sin 4-årige son. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med 24 kakor på. Pojken fick sen äta en kaka om dagen fram till jul. Det påminner väldigt mycket om våra dagars chokladkalendrar. 

När pojken, som hette Gerhard Lang, blev delägare i ett tryckeri mindes han sin kak-kalender och det inspirerade honom att ge ut den första tryckta adventskalendern. Den bestod av två ark. På det ena fanns 24 bilder som klipptes ut och klistrades på det andra arket. Succén var given. På 1920-talet gjordes en variant där man öppnade luckor med en bild innanför.

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934. Aina Stenberg MasOlle ritade den, vilket hon fortsatte med tills hon var nästan 80 år. Snart började radion sända Barnens adventskalender och några år senare följde TV efter. Den mest populära adventskalender som visats i TV är Teskedsgumman och den har visats två gånger. När TV-kalendrarna började sändas startade programmen den första advent och det kunde ibland infalla redan 26 november. Då blev det 29 luckor att öppna. Så småningom lät man kalendern börja den 1 december oberoende av vilken veckodag det var. I USA är det inte ovanligt att kalendrarna har 25 luckor och att sista luckan öppnas på juldagen, då deras egentliga julfirande börjar. 


22 kommentarer:

 1. Intressant läsning, det visste jag inte.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått reda på mycket inte jag visste om nu när jag letade efter juliga inlägg. Sånt är kul.

   Radera
 2. Vilken härlig bakgrund det finns bakom adventskalendern! Tack och lov för Gerhard Lands mamma som gav honom en fin upplevelse som han sedan utvecklade på ett fint sätt.
  Teskedsgumman var en underbar adventskalender! Jag ser på adventskalendern i SVT1 så gott som varje år. Njuter av det helt enkelt. I år ser den ut att bli riktigt bra också.
  Trevlig måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adventskalendern är något som hör till julen. Jag minns så spännande det var att öppna luckorna. Gerhard hade en fantasirik mamma.

   Radera
 3. Kul att läsa hur det började en gång ... och visst minns man så spännande det var med adventskalendern när man var barn :)
  Jag tittar på adventskalendern på tv så ofta som jag kan ... i år ser den ut att bli trevlig :)
  Önskar dig en fin måndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år är jag lite nyfiken på Lena Ph så jag har börjat titta den.

   Radera
 4. Roligt att läsa om upphovet, vilken mamma den killen hade!
  Har inte kommit i gång med Svt kalendern än, men det ska bli. Teskedsgumman icke att förglömma.
  Teskjekjerringa är skriven av norska Alf Pröysen. Den första boken utkom i Sverige 1956 ett år före den norska utgivningen.
  Nu väntar jag på lucka 4!
  Tack för dagens!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teskedsgumman är en kalender jag gärna skulle kunna se igen när som helst.

   Radera
 5. Adventskalendern är viktig, tycker jag, så jag tittar på den på tv:n varje år. Som barn hade vi syskon alltid en egen pappersvariant och nog fuskade jag med att kolla på bilderna under luckorna i förväg. Stängde in mig på toaletten, höll upp den mot lampan och kunde på så sätt skönja bilderna under luckorna.
  Har hört att den gamla typen av papperskalender är på gång att bli populär igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Visst känner jag igen det där fusket.

   Radera
 6. Kul att läsa om kalendrarna! Det har funnits några som man suttit och sett med stor behållning, medan andra gått rätt spårlöst förbi.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har varit stor variation på TV-kalendrarna. En del har jag glömt bort totalt och vissa har etsat sig fast i minnet.

   Radera
 7. Så roligt att läsa om kalendern! Och tänk så många vackra sådana det har funnits.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade de gammaldags kalendrarna för de påminde om julen. Alla seriefigurskalendrar som dyker upp nu känns inte lika kul......lmen kanske det gör det för barnen.

   Radera
 8. Kalendrar hör verkligen december till men i år har vi ingen. Visst finns det för vuxna också men på den punkten har vi inte kommit till skott. Men när lilla S blir lite äldre så...

  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilken fin kalender du visar oss. Helt i min stil. Kanske har det med ålder att göra, men jag tyckte "gårdagens" kalendrar var mycket mysigare. Det var något att se fram emot som barn. Jag brukade ofta få tre stycken. En med choklad, TV/Radio-varianten och någon annan. Sedan hade jag vi alltid en tidstävling. Att med bara ett finger så snabbt som möjligt peka på 1-24 så fort som möjligt. Hopplöst att vinna över min mamma, flickvänner, Solveig och våra döttrar.
  Självklart finns det en kvinna bakom det mesta. Kul att läsa. Något jag inte kände till.
  Jag och S har sett de två första avsnitten. Kan bli något bra. Inget kommer dock att matcha helt min favorit. Gumman som alltid blev liten som tesked, när det var som sämst tillfälle att bli det.
  Måndagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag gillar allt som har med gammaldags julfirande att göra. Det blir ett helt annat lugn och en helt annan stämning då. Stressen får ligga på vänt lång tid.

   Radera
 10. Tack för fin information. En del visste jag inte, spännande.
  Jag har inte sett så många adventskalendrar i mina dar, en del då Peter var liten och bl.a Teskedsgumman som jag älskade.
  Undrar om jag inte ska skaffa en kalender med luckor med choklad i, detta år?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En chokladkalender är ingen dum idé.

   Radera
 11. Vårt datornät har pajat och blir inte lagat förrän nästa måndag. Tills dess har vi idag fått låna ett mobilt bredband och Kent har lyckats att koppla upp sin dator och min gamla portföljdator som jag skriver på eftersom det inte gick att koppla in min egen. Därför har jag inte svarat på din kommentar på min blogg och inte heller kunnat gå in på din. Trevligt med din tradition med att öppna luckor. Jag har läst inlägget om tomten, risgrynsgröten - ska köpa en rulle i morgon och pröva :-) - och nu om adventskalendern. Trevliga och intressanta inlägg. Ska bli spännande att se vad som kommer härnäst.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera