onsdag 12 december 2018

Lucka 12

Julmusik


När jag gick i skolan sjöng vi alltid "Midnatt råder" när det började nalkas jul. Det var också väldigt vanligt att den melodin sjöngs på julavslutningen, när föräldrarna var inbjudna. Då var en del barn utklädda i röda kläder och spelade "nissar" som kröp fram från alla håll och kanter i klassrummet. Första gången text och musik publicerades var 1898 och då passande nog i en tidning som hette Jultomten. Den finns även med i den gamla sångboken "Nu ska vi sjunga", som var vår sångbok i skolan. Alla kan några ord från den här visan...i varje fall tipp tapp tipp tapp tippe tippe tipp tapp.


En annan gammal julvisa, som alltid sjöngs när jag var barn, är "Nu tändas tusen juleljus". Det finns nog inte många Luciatåg som inte har den melodin med i sin repertoar. Den skrevs samma år som Midnatt råder och har alltså några år på nacken. 1986 kom den in i den svenska psalmboken och fick nummer 34.


"Stilla natt" är också en julpsalm. Ibland kallas den julpsalmen framför andra och jag måste hålla med. Jag tycker den är så vacker. Det är från början en tyskspråkig julsång med text skriven av Joseph Mohr 1816 och musiken komponerades av Franz Gruber. Hur den kom till finns det olika åsikter om. En version är som följer. På julafton 1818 hade en mus bitit sönder bälgen i kyrkan i Oberndorf bea Salzburg, och utan bälg blev det ingen orgelmusik. Då plockades Grubers dikt fram och Mohr tonsatte den och de räddade situationen genom att sjunga Stilla natt tvåstämmigt. Sången har översatts till minst 300 språk och är den i särklass mest kända och sjungna julsången inom den lutherska kyrkan.

Stilla natt lär ha varit inblandad i ett märkligt vapenstillestånd under första världskriget. På julafton i Flandern i Belgien hölls en inofficiell vapenvila mellan å ena sidan franska och brittiska trupper och å andra sidan tyska trupper. Det påstås att tyskarna ska ha börjat sjunga "Stille Nacht! Heilige Nacht!" och tänt levande ljus. Fastän de då avslöjade sin position började inte motståndstrupperna skjuta på dem, utan de svarade med att sjunga "Silent night! Holy night!" En liten strimma av medmänsklighet som man önskade hände lite oftare.

20 kommentarer:

 1. Julsångerna hör verkligen till nu! I morgon har vi luciafirande så jag hoppas på att få höra någon av dem. Jag vet i alla fall att det blir skönsång på italienska.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är så fint med alla våra julsånger. Min favorit är "Tänd ett ljus".
  Vi har en liten sångfågel, Astrid, som är duktig på att sjunga. Ibland hittar hon på egna texter, men kan ändå hålla sig till en melodi. I morgon är vi bjudna på "dagis"-lucia. Det ska bli kul.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smålucior är det sötaste som finns.

   Radera
 3. Det finns många fina julsånger ... några är klassiker och några är nyare.
  Intressant det som hände däri Flandern, men synd att striderna återupptogs ...
  Tack för ännu en lärorik lucköppning!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där krigsuppehållet skulle varat betydligt längre.

   Radera
 4. Ja, jag säger då det; Stille Nacht! Heilige Nacht!!
  Silent Night! Holy Night!
  Tända ljus och vapenvila så fint!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Visst är det fint med alla julsånger som börjar höras nu!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Stilla natt, den psalmen är så vacker och stämningsfull. Mysingen berättade just om detta med första världskriget och vad som hände mellan trupperna, på en konsert som vi hade för SPF:are en jul, då vi bland annat sjöng den.
  I år ska vi sjunga " Nu tändas tusen juleljus" med flera kända julsånger.
  Midnatt råder kommer jag också ihåg ifrån skoltiden och boken "Nu ska vi sjunga" har jag.
  Trevlig dag och det är alltid trevligt att få vara med på dina lucköppningar.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Så fintstämt inlägg; jag känner mig rörd. Musik går rakt in i hjärtat, i själen. Jag tror mycket väl att soldaterna på de olika sidorna gjorde som de gjorde. Det finns berättelser om hur man också spelade fotboll med varandra, när det var vapenstillestånd. Nästa dag stred de på liv och död med andra vapen än fotbollen. Det måste vara hemskt att vara tvingad till att döda andra...
  Stilla natt är en av de allra vackraste julsånger också för min del och nu kommer jag att fortsättningsvis tänka på din berättelse här när jag hör den.
  Tack för dagens härliga lucka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en melodi som verkligen får en att tänka på fred och försoning.

   Radera
 8. Ja, många julsånger och julpsalmer finns det. Jag kan nog inte välja någon favorit, men jag kan välja bort rätt så många. Nu när jag har på radion så spelas ofta de nyare julsångerna om och om igen. Det blir så tjatigt och det händer att jag stänger av radion en stund.
  Medans jag tycker att många andra spelas alldeles för sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att många av de äldre melodierna är betydligt vackrare än många nya och modernare.

   Radera
 9. Jag kommer ihåg när jag var så där en 10-11 år och gjorde stor succé när jag sjöng Stilla Natt på svenska, engelska och tyska för släktingarna på julafton. Då kände jag mig väldigt stolt!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var tidigt ett språkgeni. I morgon ser jag fram emot att få höra Luciasången.

   Radera
 10. Jag ser fram emot att resa till Stockholm på tisdag och vara med på barnens julavslutning på Lilla Akademiens musikskola. Finns ingenting som går upp mot att höra dessa barn och ungdomar sjunga julsånger, rent och fint och i stämmor. De brukar ha en fin blandning av gamla och nya julsånger. Dessutom brukar blåsorkestern spela ett medley av Disneymelodier.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 11. Julmelodier är alltid trevligt att lyssna på.

  SvaraRadera