måndag 17 december 2018

Lucka 17

Tomtens favoritdryck


Den vanligaste drycken till jul är julmust. Även om glöggen också är populär, så är den inte i närheten av den mängd julmust som konsumeras. Det hela började efter förra sekelskiftet, när nykterhetsmannen och läskedrycksfabrikören Robert Roberts i Örebro skickade iväg sin son Harry på en studieresa i Europa. Harry kom tillbaka från Tyskland med en receptlista och en idé om ett bra alkoholfritt alternativ till julbordet. 

Julmustförsäljningen tog fart på 1920-talet och det var inte så underligt. Spritmissbruket var ett stort samhällsproblem och det var många som såg behovet av festliga drycker som inte innehöll alkohol. Harry Roberts var kemiingenjör och när han kom hem efter sin Europaresa hade han med sig det värdefulla smakkoncentrat som skulle bli nyckeln till familjen framgångssaga. Från början var det tänkt att skapa ett alkoholfritt öl, och därför kallades det först för julöl, men ganska snabbt ändrade man namn till julmust. Endast två eller tre personer känner till receptet på julmust, vilket hålls inlåst. Örebroföretaget säljer mustextrakt till olika bryggerier som sedan blandar upp det efter sina egna recept. Därför är det lite olika smak beroende på vilket märke man köper, men grundextraktet är samma i all julmust.


Den stora försäljningen av julmust i Sverige i december gör att Coca-Cola minskar sin försäljning med nästan 50%. Deras ägare har försökt köpa rättigheterna till julmustreceptet, men utan resultat. Även om Coca Cola slår på stort med sin julreklam där tomten alltid svalkar sig med Coca Cola så får de ändå se sig besegrade. Julmusten passar perfekt till den kryddade maten vid jul. Jag har svårt att tänka mig Janssons frestelse ihop med Coca Cola. 

18 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att försäljningen är enormt stor! Jag hör dock till den lilla skara som inte tycker om julmust utan väljer mineralvatten i stället. Men visst bjuds det på julmust här med.

  Kram och god måndagsmorgon!

  SvaraRadera
 2. Intressant om julmustens tillblivelse.
  Jag tycker den vanliga julmusten är för söt, men köpte en förra året som var riktigt god - tyvärr minns jag varken var jag köpte den eller vilket märke det var...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla märken är inte lika goda. Det gäller att hitta och komma ihåg sin favorit.

   Radera
 3. I år kommer det att finnas julmust på vårt julbord i och med att barnbarnen med föräldrar firar här hos oss. Vanligtvis så dricker vi inte julmust här, utan annat, som vatten, kalja och vin( i måttliga mängder). Tack för intressant info igen. Här inne lär jag mig alltid något nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalja har jag aldrig hört talas om. Är det något typiskt för Åland?

   Radera
 4. Mustigt om Coca Cola :-)
  Must till julmaten håller jag med om då med vatten till eftersom jag bli så törstig av såväl must som Coca Cola som jag inte vill ha till julmat. Reklam och köpkrafter i konkurrens och vi konsumenter avgör...
  Tack för dagens!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamen kostar massvis med pengar. Kan undras vad produkten skulle kunna säljas för om man skippade en del "töntig" reklam.

   Radera
 5. Jag gillar inte läst, tycker att det är för sött, tar hellre en öl eller ett glas rött.
  Men vi köper alltid hem en back julmust i december, Stefan vill även ha lite svagdricka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagdricka hade vi alltid hemma hos mina föräldrar. Som barn blandade vi upp det med mjölk. Öl gillar jag inte alls och rött vin får jag migrän av. Till jul tycker jag det är gott med julmust, men söt kolsyrad läsk får vara för min del.

   Radera
 6. Jag gillar inte julmust och har aldrig tyckt om det. Däremot den där svagdrickan som man kunde köpa förr i 5- eller 10-liters flaskor, det var gott. Vanlig lättöl går bra det också.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagdricka är ganska gott, men jag är ingen ölälskare.

   Radera
 7. Ja tänk att julmust är så gott just när det är Jul.
  Påskmusten, som säljs till Påsk, (och som väl är samma som julmust) är konstigt nog inte alls lika god, tycker jag.
  Coca-cola köper jag aldrig, tycker verkligen inte att den smakar gott. En av få som ratar den, tror jag.

  SvaraRadera
 8. Min syster har tipsat om en lagrad julmust. Den finns i vanliga livsmedelsaffärer. Hon tycker att den är fantastiskt god.
  Ska försöka hitta den, jag också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara kul att veta vad det är för fabrikat.

   Radera
 9. Jag vet inte vad som hände. Plötsligt för ca femton år sedan tyckte jag inte om julmust längre. Mysko.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker bara julmust till jul. Påskmusten brukar jag hoppa över, även om den säkert smakar likadant.

   Radera