lördag 8 december 2018

Lucka 8

Tomtens hjälpredor

I slutet på 1800-talet ordnade en dansk konstnär en julfest i Rom. Han hade prytt salen med pappersbilder som föreställde röda tomtar som dansade kring julgröten och slogs med katten. Gästerna älskade bilderna och en arkitekt skrev hem till sin bor, som sedan publicerade bilderna i en dansk tidning. Dessa bilder spreds snabbt. Nu började de små nissarna dyka upp i julsagor i alla nordiska länder. Här lanserade Jenny Nyström bilden av glada, snälla svenska tomtar. Hon illustrerade hundratals jultidningsomslag, julbonader och julkort och hennes bilder reproduceras än idag, särskilt på julkort.

Det var också under den här tiden, i början av 1900-talet, som de gamla hustomtarna blev kända över hela världen som jultomtens små hjälpredor. Nu ägnade sig tomten inte längre åt att hjälpa till på bondgården - han tillverkade i stället julklappar till snälla barn.


Hos oss är tomtenissarna små tomtar i röda kläder som hjälper tomten med allehanda göromål, som att tillverka julklappar, packa in paket och hjälpa till vid utdelningen. I USA och Kanada kallas de för Christmas elves. De har gröna kläder och spetsiga öron, annars påminner de väldigt mycket om våra smånissar. Jag är inte helt säker på hur många nissar och alver det är som hjälper Tomten och Santa Claus, men Sankt Nikolaus nöjer sig med en hjälpreda, nämligen Svarte Petter.

22 kommentarer:

 1. Vilken söt liten tomtenisse jag hittade här!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är några år sen han hälsade på här. Nu är han växt och blivit lång.

   Radera
 2. Är det Rasmus som klär granen? Det är en fin julgransbelysning ni har, dottern har också en sådan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer att det är Rasmus. Bilden har ganska många år på nacken.

   Radera
 3. En väldigt rar liten tomtenisse ! :)
  Vackert klädd gran också!
  En fin lördag önskas, från ett regnigt, grått Åland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar tomtenissar, och speciellt den här. Han hjälpte mig alltid att hänga upp de prydnader som inte skulle vara så högt upp.

   Radera
 4. Hjälpredorna är otaliga och mycket viktiga i många hem. De skapar det där magiska som vi aldrig glömmer bort.
  För tio år sedan skulle jag kunnat hålla föredrag om Jenny Nyström. Hon kunde skapa julkänsla. Här är det regn och rusk. Hoppas det är bättre väder i Åstorp.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är något magiskt över hjälpredorna. De lämnar oförglömliga spår efter sig. Vi har riktigt hyfsat väder här idag. Det är uppehållsväder och plusgrader.

   Radera
 5. Ja, dessa hjälpredor som vi fick vara med om, de där små med spänning och förväntan i blick och kroppar!
  Det är bra med dina tomtekunskaper som du sprider luckvis :-)
  Tack för dagens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nissarna kunde gärna få hjälpa till året om.

   Radera
 6. Hjälpredor är nog A och O för tomten med tanke på så körigt han har det några dagar per år. Ingen lagstadgad nattvila där inte ;-)

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
 7. Kul att du tar upp Jenny Nyström. Här kan man läsa mer om henne: http://musikanta.blogspot.com/2018/11/1622-manadens-illustrator-november-2018.html
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jenny Nyströms bilder visar riktig jul.

   Radera
 8. Det finns nog massor av små hjälpsamma tomtenissar runt om i hemmen.
  Ha en fin lördag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 9. Det är allt tur att tomten har sina små nissar som kan hjälpa till!
  Kram

  SvaraRadera
 10. roligast om en får lite hjälp ❤️

  SvaraRadera
 11. Utan nissarna skulle tomten bli utbränd för evigt med tanke på vad han ska hinna med under en knapp månad. Stresspåslaget måste vara livshotande den 24:e.
  Efter lunch idag började snön riktigt vräka ner här så nu är julstämningen på G. Temperaturen -3°. Det är vackert som ett julkort av Jenny Nyström.
  Trevlig andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert ett stressigt jobb att vara tomte.

   Radera