söndag 23 december 2018

Lucka 23

Uppesittarkväll


Jag minns så spännande min syster och jag tyckte det var med uppesittarkvällen.....dels för att vi fick stanna uppe lite längre och dels för att det dröjde inte länge tills vi fick öppna våra julklappar. Vi åkte ner till farmor och farfar ett par dagar före julafton och då var redan våra kusiner och deras föräldrar där. Vi åkte alltid tåg, för mina föräldrar hade ingen bil. Tåget gick till Köpingebro och där stod en taxi och väntade på oss, som farfar hade beställt. På den tiden fungerade både tågtider och taxibeställningar som de skulle. Väl framme i Kabusa blev det stort kramkalas. Vi bytte snabbt om till "farmorkläder", som vi kallade dem. Det var lite mer oömma kläder än de vi var tvungna att ha när vi gick i skolan. 

Dagarna hos farmor och farfar gick t.o.m. snabbare än vad de gör idag. Ganska snart var det kväll och efter maten samlades alla runt ett stort bord och sen funderades det till höger och vänster. Meningen var att vi skulle komma på kul och lite svårgissade rim till julklapparna. Min far hade en väldigt livlig fantasi och hans rim var alltid de roligaste och svåraste. 


Vi barn var inte lika intresserade av att rimma som de vuxna, men då hade farmor alltid något annat i beredskap. Hon ägnade sig hellre åt oss 4 barnbarn än hittade på rim. Min farmor var en riktig matmamma och det var alltid överflöd av mat hemma hos henne. Bakade gjorde hon ofta och utanför köket fanns en smal gång där hon hade hyllor längs hela väggen. Där samlade hon sina grytor och köksredskap och inte minst alla kakburkar. De var många och alltid välfyllda. Jag undrar om farmor och farfar aldrig åt kakor när de var ensamma. Vi barn hjälpte gärna till att lyfta ner kakburkarna, för naturligtvis måste "rimmarna" ha kaffe och kakor så de orkade tänka. Vi hjälpte farmor att duka fram och då var det alltid någon kaka som plötsligt gick i bitar och som vi var tvungna att äta upp. 

Uppesittarkvällarna fortsatte vi med även sen inte farmor och farfar fanns kvar. Rasmus påminner lite om min far, för han är väldigt bra på att rimma. I år kommer även Zoés familj att vara här på uppesittarkvällen, så det blir en riktig diktarstuga. Det är så kul att vi fortfarande håller kvar den här traditionen som följt med sen jag var väldigt liten.


24 kommentarer:

 1. Några orimmat tokiga tankar i arla morgonstund,
  när jag inte fått en enda nattlig blund:

  Julklappar rimmas med knorr på slutet.
  Julgrisar rimmas utan knorr på slutet.
  Ja, livet är hårt, sa knäckebrödet.
  Nej, livet är kort, sa fotografen.
  Grymt, sa grisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Du hade varit till stor hjälp på uppesittarkvällen.

   Radera
 2. En härlig tradition! Här har vi inte uppsittarkvällar längre men en gång var det så också hos oss. Nu finns alla på olika håll och långt ifrån. Men vi kompenserar det på annat sätt när vi träffas, med att baka och pyssla i alla fall på något sätt. Gemenskapen runt uppesittarbordet är viktig.
  Så fint du beskriver jularna hos din farmor och farfar. Kakburkar som lyftes ner, farmorkläder..så fint att läsa!
  En trevlig fjärde advent önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir lite nostalgisk så här i juletid och saknar min farmor extra mycket.

   Radera
 3. Vad extra mysigt att läsa detta inlägget. Jag försöker se framför mig hur ni satt där i Kabusa. Förstår att de jularna aldrig kommer att glömmas och vad kul att diktarstugan lever vidare. Jag hoppas några rim föds idag som håller hög klass. God Jul och Gott Nytt År. Jag ska vandra bakåt och hinna kapp där jag slutade sist. Men kommenterar sparsamt. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jularna i Kabusa glömmer jag aldrig. Därför försöker jag hålla kvar så många traditioner som möjligt från när jag var barn. Jag vill att mina barn och barnbarn ska få lika fina minnen från sina jular.

   Radera
 4. Det kommer säkert att leva vidare i många generationer. Förhoppningsvis aldrig dö ut.
  Nu har jag läst ikapp. Du har verkligen fått en skön mix av olika infallsvinklar på detta tema. Det jag gillar med dina kalendrar är att jag jag bjuds på så många behagliga känslor. Dessutom är det kryddat med information som jag inte läst/hört förr.
  Julkramar från Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Bosse! Det gläder mig enormt att läsa dina berömmande ord.

   Radera
 5. Underbart att läsa!
  Skrivet i Gunnelskt stil med humor,värme och traditioners bevarande <3
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Jag är överväldigad av allt beröm. Det gör det så mycket roligare att skriva.

   Radera
 6. Så härligt du skriver om dina barndoms jular! När jag växte upp bodde vi i en lägenhet som hade en serveringsgång mellan köket och matsalen. Perfekt extra förvaring och väldigt användbart utrymme. Uppesittarkvällen har ingen djupare tradition hos oss även om vi brukar sitta uppe lägre. Varken min mamma eller min mormor var några mat mammor men däremot så var min pappa en fena i köket och stod för julbaket. Lite ovanligt på den tiden men det var hans område.

  Nu ska jag fortsätta med städningen och önskar dig en fin lillejulafton!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din pappa var före sin tid, för idag är det många karlar som tar hand om maten. Mina svärsöner och även min son är väldigt duktiga i köket.

   Radera
 7. jo, allt ska vara klart... på julafton får en inte göra nåt ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra om det mesta är klart så bara finslipningen återstår.

   Radera
 8. Att samlas för att rimma är kul!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga minnen du har! Jag fick aldrig uppleva några "gammelföräldrar". Morfar dog innan jag föddes och mormor strax efter och likadant var det med farmor och farfar. Som tur var hade jag mina fastrar och farbröder varav det ena paret var barnlöst och de var inget dåligt substitut.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den äldre generationen är mycket viktig....sen spelar det ingen roll om det är fastrar eller mostrar eller farföräldrar. De tillför alltid något extra.

   Radera
 10. Finns många klokord.Det gäller bara att komma ihåg dom!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 11. Härliga minnen du har! Så fint att ha fått umgås över generationerna.
  Önskar dig en riktigt God Jul.

  SvaraRadera
 12. Det är kul med rim, jag hade rim till de flesta paket förut, men har tappat rimsuget.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alltid vi klarar av att hitta på rim till alla paket, men vi försöker.

   Radera