torsdag 13 december 2018

Lucka 13

Lucia


Vid kalenderreformen 1753 flyttades vintersolståndet till den 21 december. Tidigare var det natten mellan den 12 och 13 december som räknades som årets längst natt. Den ansågs inte bara som årets längsta natt, den var dessutom farlig. Djuren kunde tala och många onda krafter var i rörelse. Man skulle akta sig för att mala, spinna eller utföra något annat arbete. Om man körde en kniv in i stallväggen kunde stålet skydda gården mot olyckor.

Sen 1700-talet har Lucia firats som ett helgon men många kände inte till så mycket om kristendomens Lucia. En del uppfattade henne som god och hjälpsam medan andra hade en mera negativ inställning. Det kan höra ihop med namnlikheten med djävulsgestalten Lucifer. Dessutom var Lucianatten lång och olika kusliga gestalter kunde härja fritt i skydd av mörkret. Lussepär eller Lussegubben var ute för att ställa till med otyg. I en del trakter berättades om lussefärden. Det var ett skräckinjagande följe av övernaturliga väsen som for genom luften ledda av Lucia.


Våra dagars vitklädda Lucia med ljus i hår hade till en början bara sällskap av tärnor, men idag kan vi även få se stjärngossar, pepparkaksfigurer och tomtenissar.

22 kommentarer:

 1. Lucias historia är riktigt spännande. Ja, Lucianatten kunde vad som helst hända..i och för sig skulle det vara riktigt roligt om man kunde prata med djuren. Eller kanske inte; de skulle säkert ha mycket att säga om oss människor.
  Njut av dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade kanske fått höra en och annan sanning, och det hade säkerligen behövts.

   Radera
 2. Det är ju så vackert med Luciatåg och deras vackra sång. Såg på SVT s Luciatåg nu på morgonen, de söng så fint i stallet. Trött som jag var så funderade jag på hur de bara vågar ha ljus i ett stall. Det tog en stund innan jag upptäckte att de hade batteriljus.
  Ha en fin Luciadag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år har jag faktiskt också skaffat mig en hel del batteriljus.

   Radera
 3. Djuren har nog ett och annat att säga oss..
  Sv...I denna åldern så vet man inte från den ena sekunden till den andra vad som ska hända.
  Jag hoppas att de bara hittar vakuum :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Det onda och det goda, tro och övertro i myternas spännande värld!
  Tidens inverkan på Lucia som ett helgon och så en kristen Lucia.
  Att en och samma får fler betydelser , ja vi människor är påhittiga också över tid och efter ideal vi skapar oss.
  Tack för dagens och jag låtsas lussa för dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lussanden, Tove. Nog är det så att vi själva ändrar om på vad som ska gälla just nu. Men det är spännande att jämföra olika tiders tro och tyckande.

   Radera
 5. Lucia är en fin tradition. Vårt Luciatåg var traditionellt med Lucia, tärnor och stjärngossar. Extra roligt att så många killar valde att vara med, killar med olika religioner dessutom. Svårare än så behöver det inte vara!

  Ha en fin Lucia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett trevligt Luciatåg. Härligt när det går att blanda.

   Radera
 6. Det är något visst med Lucia. Här fick vi nöja oss med att se det på TV i morse, men det gick bra det också :)
  Kram och ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Luciafirandet ska vi vara rädda om, för det är en fin tradition.
  Jag önskar dig och de dina en riktigt fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma Ingrid! Ja det är en gammal tradition som jag hoppas aldrig försvinner.

   Radera
 8. Intressant läsning om historien kring Luciafirandet. En fin tradition som jag hoppas kommer att fortsätta, trots att många mindre orter verkar ha lagt ner kröningen av en egen Lucia.
  Jag tittade på Luciafirandet från Hovstallet på tv i morse - väldigt fint med de nyfikna hästarna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr missade jag det i morse. På många ställen här runt ikring är det enstaka ungdomar som själv tagit tag i firandet och ordnat luciatåg.Bra jobbat.

   Radera
 9. Och de allra charmigaste Luciatågen står de minsta barnen för. Med en blandning av pepparkaksgubbar med tomteluvor, lucior, tomtar med luciakronor, med ljus i munnen eller upp mot taket, vända med ryggen mot familjen, hoppande i takt och otakt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig. Det finns inget gulligare än ett Luciatåg med mindre barn.

   Radera
 10. När jag läser ditt inlägg kommer jag att tänka på de amerikanska nobelpristagarna som blev helt förskräckta när de väcktes av ett Luciatåg på Grand Hotell i Stockholm. De trodde stjärngossarna var medlemmar av KKK.lan…
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer också ihåg den incidenten.

   Radera