onsdag 19 december 2018

Lucka 19

Adventskrans

Adventskransen "uppfanns" 1839 av pastor Johan Heinrich Wichern i Tyskland. Han arbetade med föräldralösa barn, och för att glädja dem lite extra inför julen gjorde han en krans av ett gammalt vagnshjul. Under medeltiden betraktades adventskransen som årets hjul, som fram till årets mörkaste dag hade snurrat ett helt varv och nu skulle vi få tillbaka solen och ljusare tider. Ljusseden går ända tillbaka till hednisk tid då man firade årets mörkaste dag med solståndsfester. Vi kanske borde ställa till med fest när vi har vintersolstånd här i landet? Det är verkligen något att fira att ljuset är på väg tillbaka.


Wichern hade 19 små och 4 stora ljus i kransen. De stora tändes på söndagarna och de små på vardagarna där emellan. Efter att tag rationaliserades småljusen bort och endast de fyra stora ljusen blev kvar. De ljusen symboliserar förstås de fyra söndagarna i advent. Färgen har varit ett litet irritationsmoment. En del ville ha vita ljus för oskulden eller röda för kärleken, medan en del ansåg att de skulle vara lila eftersom det är den färgen som hör till i adventstider. Kransen dekorerades med granris för att påminna om naturen och hoppet om våren som ska komma efter vintern. Järnek var också vanligt att ha i sin adventskrans och det symboliserade naturligtvis Jesu törnekrans på korset. 


Vi har aldrig haft som tradition att göra en adventskrans att ha på bordet. I stället har vi alltid haft en adventsljusstake med levande ljus och där har ljusfärgen varierat från jul till jul. Elektriska adventsljusstakar sätter jag fram i mina fönster dagen före första advent och sen lyser de dygnet runt fram till Trettondag jul.18 kommentarer:

 1. Det är så mysigt med alla adventljusstakar och stjärnor som lyser upp i stugorna.
  Adventkransen var något nytt för mig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här mörka årstiden är det så mysigt med lite extra ljus.

   Radera
 2. Man lär sig mycket om julen och olika seder hos dig. :)
  Kände inte till adventskransen. Att ha en krans på dörren antar jag är litet annorlunda.
  Jag har en adventsljusstake vilket jag mest troligt är rätt ensam om i Weed. ;)
  Såg dikten Tomten i ditt förra inlägg. Tycker mycket om den dikten.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krans på dörren har jag alltid, men en riktig adventskrans har jag aldrig haft.

   Radera
 3. Vilken tur att de tog bort dagens lilla ljus emellan söndagsljusen. Vilket sjå det skulle vara att laga en krans för 24 ljus. Vi gör som ni, vi tänder våra stjärnor och adventsstakar i fönstrena till första advent och sedan får de lysa till tjugondagknut. Lika länge ungefär fast du börjar lite tidigare och jag slutar lite senare :) Men ljuset behövs den här tiden och mysigt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också tycka att det räcker med fyra ljus i kransen.

   Radera
 4. Det där där med kransens betydelse årets hjul gillar jag!
  Ljusens färg vit, röd eller lila?
  Hur som lysa ska de:-)
  Tack för dagens upplysta Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en hel del i det att se hjulet som ett år. Allt börjar ju om och om igen utan slut. Jag kan inte minnas att jag haft lila ljus någon gång.

   Radera
 5. kul och lärorikt med din kalender Gunnel! Intressant med årshjulet! Krans på dörren har vi varje år ... och så min årstidsljusstake med fyra ljus - kanske skulle man testa lila adventsljus :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får erkänna att jag blivit lite sugen på att testa olika dekorationer och seder till nästa jul.

   Radera
 6. Årshjulet känner jag igen och det tillämpas under andra former i skolans värld. Vi har en rund ljusstake men den tar jag fram först på julafton. I år blir det röda ljus.

  Kram och god onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag varierar mellan röda och vita ljus under julen.

   Radera
 7. Det är trevligt när det lyser upp lite i fönsterna, men eftersom vi så sällan är hemma över julen blir det inte så mycket pyntat för mig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju helt förklarligt. Men du får njuta av barnbarn och deras pynt i stället.

   Radera
 8. Det är många av våra jultraditioner som kommer från Tyskland. Ljus behövs verkligen i decembermörkret! :) Ha det toppenfint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har märkt det när jag letat information att mycket har startat i Tyskland.

   Radera
 9. Alltid lär man sig något nytt. Jag kände inte till den sortens adventskrans, bara att somliga hänger en krans av något slag på dörren.
  Själv har jag börjat hänga en tät och vacker grankvist på dörren. Upphängd med ett rött sidenband. Tycker att det är så vackert med det enkla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dörrkransar tror jag är ganska vanligt idag. Det ser välkomnande ut.

   Radera