onsdag 5 december 2018

Lucka 5

Tomten på tomten


En trädgårdstomte är en skulptur föreställande en tomte som man kan ha som dekoration i sin trädgård. Storleken varierar men den brukar vara mellan 15 och 45 cm hög. För det mesta är den tillverkad i plast eller lergods och går att få tag på i trädgårds- och inredningsbutiker. Enligt Guiness rekordbok finns världens största trädgårdstomte i Polen. Den är 5,41 m hög och står uppställd i en lekpark. 


Tomten har sitt ursprung i renässansens trädgårdskonst. Under denna tiden fanns i Italien statyer som föreställde dvärgar (gobbi). Klädseln påminde inte riktigt om den som tomtarna har idag. Det vanligaste utseendet på de här små tomtarna har mer likheter med den slags småfolk som man förr trodde fanns i nordeuropa. I Sverige hade vi gårdstomten med stort vitt skägg och luva, och i Tyskland var tomtarna små dvärgar som arbetade i gruvor. Den klassiska tomtemössan och jackan var arbetskläder för gruvarbetare. Snövit och de sju dvärgarna skulle lika gärna kunna heta Snövit och de sju trädgårdstomtarna, för de är förvillande lika.


Runt mitten av 1800-talet startades ett antal firmor som började tillverka tomte-skulpturer. Från början gjorde man dem i terracotta och de målades för hand. Figurerna blev väldigt populära och spreds till England och sen till Amerika. 

Stölder eller "befrielser" av trädgårdstomtar har blivit lite av en sport. I Frankrike finns en organisation som kallar sig Trädgårdstomtarnas befrielsefront. De kidnappar figurerna och "återför" dem till skogen. De är nämligen av den åsikten att tomtarna far illa av att vara instängda i folks trädgårdar. En del tomtar får resa jorden runt och blir fotograferade vid olika sevärdheter. Allt dokumenteras och sedan överlämnas foton och berättelser tillsammans med tomten till ägaren. 

24 kommentarer:

 1. Tack för kul och intressant läsning om trädgårdstomtarna! Jag har en liten trädgårdstomte, men den står undangömd inomhus ... ska nog ta fram den i ljuset och prata lite med den :)
  När vi bilade nere i Europa för många år sedan fanns det vid gränsen mellan Tyskland och Tjeckien stora marknader med massor av trädgårdstomtar ... ojojoj - inte var de vackra inte!
  Lite kul är det med Trädgårdstomtarnas befrielsefront ... nästan så man skulle vilja vara en liten trädgårdstomte och komma ut på en trevlig resa :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vilken bra idé. Tänk att få resa ut i världen helt gratis. Du har en härlig fantasi.

   Radera
 2. Har aldrig haft någon trädgårdstomte. Vi hade heller aldrig någon i min barndoms trädgård.
  Däremot hade vi en fin tomte inomhus som i storlek liknade trädgårdstomten. Tyvärr finns ingenting kvar efter det att mamma gick bort - jag kunde inte spara på nästan någonting.
  Det har jag läst om att en del trädgårdstomtar får vara ute på resor. Kul idé! :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig heller haft någon trädgårdstomte.

   Radera
 3. Jag köpte mig en trädgårdstomte på Lissebergs julmarknad för några år sedan. Han står just nu i köket, men väntar på att få komma ut på trappan.
  Tomte-kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa honom väl så han inte försvinner.

   Radera
 4. Lite roligt är det allt med Trädgårdstomtarnas befrielsefront. Har man inte roligt så får man göra det roligt, för så måste de väl ändå tänka. Annars är de ju lite tontiga. Plasttomtar hör inte alls hemma i skogen. Skulle jag tycka.
  Jag minns att jag har sett på tv-n, kanske i Landet runt, där man visade en tomtes väg genom Europa. Riktigt roligt var det att följa med tomtens väg. Anki har en roligt poäng i att vara en trädgårdstomte som får åka gratis ut i världen helt gratis.
  Ha en fin dag! Här måste vi hålla i mössan, för det blåser storm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Ankis idé. Man kunde klä ut sig till tomte framåt våren och kanske komma ut på en liten resa,

   Radera
 5. Den organisationen gillar jag vilket kanske beror på att jag inte gillar trädgårdstomtar ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar deras initiativ att låta tomten fara världen runt. Måste vara mer spännande än tillvaron i trädgården.

   Radera
 6. Tror jag följer med på den där resan jag med :-)
  Det närmaste jag kommer trädgårdstomte - som jag inte visste att fanns,tack för den Gunnel - är den växthustomten jag fick vara i min ungdom då min kusin 10 år yngre än mig var på besök före jul hon hade funderingar på tomten och julklappar,jag satt alltså i vårat stora växthus fullt av rosa julbegonier sådär 2000 st.som vi odlade upp till försäljning på torget och till till blomsterbutikar runt om. Som hos Karin blir jag av era luckor full av minnen :-)
  Tack så mycket, kommer förbi i morgon!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växthustomte låter skoj...och vilken fin plats att sitta på omgiven av alla blommor. Du är välkommen i morgon igen.

   Radera
 7. Det finns uppenbarligen nördar som tar sig an till och med tomtarna. Själv har jag aldrig haft någon trädgårdstomte och vill inte ha någon heller, inte en till jul.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner faktiskt ingen som har en tomte i sin trädgård.

   Radera
 8. Så intressant, det var mycket jag fick veta här som jag inte visste förut. Jag gillar trädgårdstomtar. Då vi har varit ute på resor så har vi sett ibland flera hundra tomtar i folks trädgård. Festligt.
  Vi har ett grannhus, bostadsrätt där dom brukar ha en tomte vid husknuten, men ett år försvann den, bara sockeln är kvar. Jag tycker det är så synd att folk inte får ha sina saker ifred.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen trist när man inte vågar ha något ute i sin trädgård utan att vara rädd för att det ska stjälas.

   Radera
 9. Jag har inga tomtar på tomten som de kan stjäla.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Häftig bloggrubrik. Jag skulle velat se den stora tomten i Polen.
  Intressant att läsa om historik. Visst är de sju dvärgarna lika tomtenissar.
  Kul att du vann på en av lotterna.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara kul för barnen i lekparken att ha tomten där alltid. Jag ska köpa en ny lott i morgon.

   Radera
 11. Hade en trädgårdstomte - Lisa - som inte var lik någon annan jag sett. Den måste ha varit av gips eftersom den gick sönder i flera bitar när barnbarnen hade hälsat på. Jag hade den nämligen stående i mitt arbetsrum under resten av året. Efter det har det inte blivit någon mer trädgårdstomte.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att det tillverkas trädgårdstomtar nu som inte ser riktigt ut som vi tänker oss tomten. Då tycker jag man måste hitta på ett annat namn på dem.

   Radera
 12. När jag var barn och min familj någon gång besökte grannstaden så minns jag att i en trädgård en bit utanför staden stod det en tomte. Den trädgården låg inte efter stora stråket hem men jag tjatade alltid att vi skulle ta omvägen för jag ville absolut se den där tomten. Strax innan vi passerade så blev jag påmind om var den fanns. Och just där körde pappa väldigt sakta så jag fick en ordentlig titt på den spännande tomten. Den var säkert 80-90 cm hög. Roligt minne du väckte, tack!
  Kram från vita norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är lika populärt idag med trädgårdstomtar. Det finns ju så mycket andra saker man kan dekorera med.

   Radera