fredag 21 december 2018

Lucka 21

Granen står så grön och grann i stugan

Bild lånad av Bosse  

Julgranen är något som man alltid förknippar med jul och jultomte. I vissa familjer så läggs julklapparna under granen. Så gör vi numera. Det är en väldigt praktisk placering, för det går att klämma och känna på paketen många gånger innan det är dags att öppna dem. När Rasmus var mindre var han lilltomte och delade ut klapparna, men nu hjälps han och Zoé åt. Vi lägger alla paket under granen, och sen läser Rasmus vem som ska ha det och Zoé lämnar över det.


Seden att ta in en gran och dekorera under julen kommer från Tyskland. Det var på herrgårdarna som man började med detta och sedan tog bondstugorna efter. Den första kända julgranen i Sverige fanns på godset Stora Lundby i Södermanland år 1741. Den lär ha varit prydd med saffranskringlor, äpplen och ljus. Det var vanligt att man hängde egentillverkade pappersprydnader i granen. Levande ljus var det som gällde då, och eftersom ljus var dyrt så var de bara tända en kort stund. De fick passas hela tiden så inte granen brann upp. Högst upp på granen placerades alltid en stjärna eller spira.


När jag var barn hade vi också levande ljus i vår gran. Jag minns så svårt det var att få ljusen att stå rakt efter att man satt fast dem i sina hållare. Det var ett elände att klämma fast ljushållarna på grenarna och när elslingorna äntligen började komma köpte vi en sådan i stället. Något år vet jag att vi hade flaggor i granen fästa på ett långt snöre. Min mor var väldigt pysslig och hon lärde mig och min syster att fläta pappershjärtan. Det blev små korgar som vi hängde upp i granen. När det var dags för julgransplundring la vi godis i korgarna.


Jag ordnar inga julgransplundringar hemma hos mig, utan jag plockar själv ner prydnaderna och lägger försiktigt ner dem i sina lådor så jag vet var jag har dem nästkommande jul. Sen hjälps Göran och jag åt att klippa ner granen och lägga allt i en sopsäck. När allt är borta och barren har dammsugits upp sätter vi oss i lugn och ro med en kopp kaffe och lite julgodis.

22 kommentarer:

 1. Hahaha... jag svarade på ditt inlägg, sen gick jag till din blogg, tänk att vi använt samma mening, så komiskt. Vilken fin julgransmatta ni har.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland spelar slumpen in. Tack! Jag sydde mattan innan vi var gifta så den har hänger med många jular.

   Radera
 2. Många år sen vi hade någon julgran ... brukar bara ta in lite granris som jag pyntar lite :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Årets gran är inte så hög, och jag har ju även en "fuskgran" till barnbarnen.

   Radera
 3. Så fin en gran med saffranskringlor skulle vara. Redan då hade man spiror i toppen, intressant. Jag har funderat en hel del på ursprunget till toppspiran men får nog forska lite mera om det överhuvudtaget går att göra det. Allt är så sammanflätat på så många olika sätt över landsgränserna. Vilken vacker julgransmatta. Har du själv broderat den? Ha en fin fredag Gunnel och tack igen för en fin lucka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Som jag skrev till Lisa sy sydde jag den för över 50 år sen, men den slits aldrig ut. Den är broderad på säckväv och mönstret är från Clara Waever. På den tiden fanns det en jättestor brodeributik i Köpenhamn med alla hennes broderimönster. Där köpte jag även de båda mönstren till adventskalendrarna. Idag broderar jag inte lika mycket och det kan jag sakna, men det är inte lika lätt att sy de små stygnen nu.

   Radera
 4. Inte lätt att ha levande ljus i granen, men papperpynt hade vi mycket av i min barndom och när sonen var liten och elektriska slingor, men i bland hängde de på svaj:-)
  Tomten kom och så det där under granen då ingen tomte längre var betrodd.
  Mysig stund ni har du och Göran då julen plockas ner hos er!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då andas man ut lite även om jag älskar julfirandet. Vardagen är inte helt fel den heller.

   Radera
 5. Så var min barndoms jul också betr. klädsel av julgran. Jag minns att min första julgran sen jag flyttat hemifrån, också bestod av levande ljus. Hur vågade jag??
  Skoj med traditioner men ingen har väl tid att göra de här pynten längre.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gällde att hela tiden vara i närheten av granen förr i tiden. Jag har gjort julgranspynt tillsammans med mina barnbarn i många år och jag tycker fortfarande att det är kul.

   Radera
 6. Såna där pappershjärtan fick vi göra i skolan. Det hade jag alldeles glömt bort. De var ju jättefina! Tack för att det minnet fick tillfälle att dyka upp.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag finns så många fina mönster att fläta hjärtan på. När jag var barn minns jag att vi gjorde samma modell varje jul.

   Radera
 7. Vi har också klapparna under granen och jag tycker det är fint att titta på dem. När jag var liten lades allt i en stor mangelkorg som tomten kom med men jag föredrar den här varianten. Äldsta fröken brukar vara tomte och hon gör det med bravur. Nu återstår det dock att se vad lilla S tycker om det hela...

  Kram och ha en härlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använde också mors mangelkorg i stället för en säck till julklapparna.

   Radera
 8. Vi hade också den seden att lägga alla julklappar under julgranen och sedan fick tomten dela ut dom.
  Nu har vi slutat med julklappar, skickar bara lite, eftersom vi sällan har några barnbarn här på julafton längre. Vi stora tycker att det är viktigast att träffas och umgås.
  Jag känner igen mycket av det du skriver, om pappershjärtan och levande ljus i granen.
  Kram och trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter hand som barnen växer upp och skaffar egna familjer skiljer det från jul till jul hur många man firar tillsammans med.

   Radera
 9. Vi brukar också lägga julklapparna under granen. Men sen vi hade vår hund har vi haft plastgran eftersom han alltid envisades med att tråckla sig under och dricka vattnet i julgransfoten :)
  Kram och trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! De är påhittiga precis som barn.

   Radera
 10. Jag hade gärna besökt Bakken vid juletid. Levande ljus låter lurigt.
  Det är smart att tänka framåt och hålla reda på sakerna. Det gör vi också.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt bekvämt att ha lite ordning och reda bland pyntet.

   Radera