onsdag 29 november 2017

Var sak på rätt plats


Jag tar alltid god tid på mig när jag ska plocka fram adventsljusstakarna. Vill gärna att allt är på plats så jag bara kan tända alla stakarna på en gång kvällen innan första advent. Då tycker jag att jag har väntat tillräckligt länge. I fjor när jag plockade undan allt julpynt, satte jag samtliga ljusstakar i en egen låda för att jag lätt skulle kunna plocka fram dem. Lampor och manschetter plockades av och lades för sig. Jag är noga med att sortera in allt i olika lådor för att jag enkelt ska hitta dem året därpå. Jag brukar tänka ut ett system så de saker som hänger ihop ska ligga tillsammans. Nu tycker kanske någon att jag verkar väldigt ordningssam, men jag kan tala om att skenet bedrar. Visserligen är jag bra på att sortera, men jag är lika bra på att glömma.


När jag nu i helgen skulle plocka fram alla ljusstakarna hittade jag lådan direkt, och kände mig väldigt stolt. Där ser man. Ordning och reda lönar sig i längden......men var fanns alla lampor och manschetter??? Jag öppnade några lådor till, men det var bara tomtar och änglar i dem. Stegen plockades fram och jag klättrade upp och tittade högst upp i köksskåpen, för det verkade som en bra plats att ha förvarat lampor på, men icke! Nu började jag bli smått irriterad och såg framför mig hur jag skulle bli tvungen att åka iväg och köpa nya glödlampor och ljusmanschetter. Den adventsstaken jag har i mitt datarum har dessutom pyttesmå lampor, som är svåra att få tag på och utanpå dem hör det till att det ska vara glasstjärnor så det blir ett vackert sken. Jag skulle kanske bli tvungen att köpa en helt ny ljusstake?


Jag gick ner i källaren en extra gång och kikade lite mer noga. Det visade sig att jag hade varit så ordningssam att jag sorterat alla lampor och ljusmanschetter till var och en av stakarna i plastpåsar och knutit om dem. Allt hade sen placerats i en flätad korg som stod precis bredvid de andra julsakerna. Äntligen kunde jag andas ut. Nästa år ska jag nog inte sortera så noga, för det verkar inte riktigt passa min personlighet.

24 kommentarer:

 1. Underbart! Det kunde varit jag! Jag lägger allt på bra ställen. Det blir svårare att hitta sakerna sedan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar så genomtänkt när jag precis lägger undan sakerna. Synd att inte minnet håller med.

   Radera
 2. När jag klagade på sonens städning när han bodde hemma satte han en skylt med texten "Ordning är till för idioter, genier behärska kaos" på sin dörr. Själv vill jag ha en viss koll men man glömmer under ett år...

  Stort grattis till vinsten i går!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Då är jag nog ett mellanting. Tack så mycket! Det var spännande in i det sista. Grattis till lottvinsten. Hoppas vi har tur vid skrapet.

   Radera
 3. Så kan det gå. Själv lägger jag allt som hör till julen i samma kartong... så finns de på plats när det blir dags att plocka fram dem nästa år.
  Det "funkar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får tyvärr inte plats med allt i samma kartong, och då blir det genast lite komplicerat.

   Radera
 4. Det där känner jag väl igen, men det gäller inte mig utan min man, han gör likadant. Placerar noga alla saker som hör ihop tillsammans, men sen, ja jag har en liten funktion för jag kommer ofta ihåg var han har lagt dom.

  Ett stort GRATTIS till korsordsmästare titeln hos Bosse. Roligt och spännande har det varit. Hoppas nu att du får en stor vinst på lotten också. Det skulle vara trevligt.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att det var så hos oss med...att jag plockade undan pyntet och Göran kom ihåg var jag lagt det. Tack så mycket! Du har ju också chans på en lott. Det hade varit kul om någon av oss lottvinnare vann lite extrapengar.

   Radera
 5. Ibland så har man sån ordning och reda att man inte hittar!
  S...Nu kom tröjan till användning igen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen inte bra att vara alldeles för ordentlig.

   Radera
 6. Så jobbigt att ha ordning och reda, och sen glömma. Låter faktiskt som en riktig "Lisa-grej", sådan är jag också.
  Mina ljusstakar står på ett bord uppe på vinden, och stjärnorna i en låda under. Men så kommer vi till mitt problem, vad har jag i de olika fönstren?
  Julpyntet som vi har framme under julen står i en skänk på övervåningen, bra att slippa packa ner det i lådor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika spännande varje år att se hur mycket man hittar från året innan.

   Radera
 7. Så fina ljusstakar du har! Det var ju tur att du hittade både lampor och manschetter till slut.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så förtjust i just den ljusstaken med stjärnor så jag blev besviken när jag först inte hittade dem.

   Radera
 8. Jag har alla julsaker i en stor 'kista' som står på andra våning i en storhall.
  Jag får alltid hjälp av Rolf av att plocka ner och fram, nu för tiden blir det mindre julsaker för varje år som tur. Jag/vi har delat ut julpynt till barn och barnbarn de som önskar, man har även där samlat på sig alldeles för många jul-krimskrams.
  Ja du Gunnel det kan bli ett helt företag att hitta just det man vill ha, hi hi
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnet är tyvärr inte på alerten alltid,

   Radera
 9. Först - Stort GRATTIS! till segern i Bosses tävling! Du är en värdig vinnare!
  Oj så ordningsam du är ... menar du att du tar bort lamporna från ljusen när du ställer undan stakarna? Bra att du hittade dem i alla fall - som sagt ordning och reda! Fint blev det! :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag var riktigt nervös inför sista omgången. Det har varit jättekul att tävla. Hoppas någon av oss lottvinnare vinner extrapengar nu till jul. Jag tar bort lamporna så inget stöter emot dem när de står undanstoppade. Skönt med lite upplyst inomhus nu.

   Radera
 10. Man hinner glömma hur man tänkte när man plockade undan allt året innan. Jag brukar inte vara så noggrann. Det tråkiga är att jag svär varje gång jag plockar upp julpyntet för att jag bara slängt tillbaka allt, utan ordning och med trassel. Men inte lär jag mig inte haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid hört att man lär av sina misstag, men det stämmer inte in på mig.

   Radera
 11. Det är inte så konstigt att man hinner glömma en del av julpyntet ... det går ju ett helt år mellan gångerna. Och tråden man knöt kring fingret för att hjälpa minnet på traven försvann snabbt så den får man också leta. ;)
  Hälsningar från kallt norr! I morse -19. Nu -16.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar annars ha kvar långtidsminnet längre än närminnet, men det gäller nog inte julsaker. Oj, vad du har kallt. Här är det fortfarande plusgrader.

   Radera
 12. Men hej igen Gunnel... så länge sen jag var in och läste på din blogg!!!! Ja jag vet inte var tiden tar vägen..men nu idag, så var jag bara tvungen!!!! Jag älskar advent och när man får plocka fram alla ljusstakar och tända upp, balkongen är pyntad och allt bara andas jul.. då är det underbart!!!! Här i Avesta har vi ingen snö än men den kommer väl... ha en härlig första advent nu!!! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra från dig igen. Jag ser också fram emot den här tiden nu med alla ljus och allt pynt som jag får sätta fram.

   Radera