fredag 10 november 2017

Julklappstips?


Denna veckan erbjuder Lidl radiostyrda odjur. Vem i all världen köper något sådant? En radiostyrd bil eller annan figur kan jag tänka mig, men inte en råtta eller en fågelspindel. De är dessutom väldigt stora...spindeln är 23 cm och råttan 26 cm. Bara tanken på att se dem ränna runt på golvet får mig att rysa. Dessutom är det 3 års garanti på eländet....men så långlivade hade de aldrig blivit i mitt hus. För 179 kr, som de kostar, kan jag tänka mig många andra mycket trevligare julklappar till barnbarnen.

Det är skönt att vara ute i god tid med inköpen. Vi ger sen ett antal år tillbaka bara klappar till barnen, och det är vi alla mycket nöjda med. Julklappsspelet har vi alltid varje jul. Det är så enkelt att köpa en present för en bestämd summa, och sen slår vi tärning om vilket paket vi ska få. Det är bara en lek, men det blir ändå väldigt stissigt när klockan tickar iväg. Varje år är det en present som blir favorit, och som alla vill ha.

I år infaller julafton på en söndag och då blir det inte så många "vanliga dagar" som behöver tas ut som semester. Det betyder att i år kan Zoé och hennes familj fira jul med oss. Jag är van vid sen när jag var barn att vi alltid var så många som firade jul ihop, men alla släktingar bodde med bara några mils avstånd, så det var inga större problem. Här är det mycket sällan vi samlas med alla barn och barnbarn samtidigt till jul. Det får bli Skype för de som inte kan vara med.

Jag är helt övertygad om att Halloween är en högtid som mest attraherar barnen. Det sa man förr om julen, men det tycker inte jag stämmer alls. Jag älskade julen när jag var barn, och det gör jag fortfarande. Min farmor tyckte också det var en mysig högtid, för då kom alla hennes barn och barnbarn på besök samtidigt. Till kvällen bäddades det i alla rum och jag tror nästan att farmor hade kunnat sova på golvet bara för att alla vi andra skulle få plats. Det behövde hon inte, men hon valde den minst bekväma sängen åt sig och farfar. De låg i en gammal utdragssoffa i köket, och när man behövde gå ut och hämta nåt där, fick man hoppa över dem.

Alla stannade kvar till efter nyår, och nyårsafton firades alltid hos min ena faster. Dessa traditioner höll i sig tills jag var tonåring och farfar sålde sin gård. Jag minns så roligt vi kusiner hade. På den tiden fanns varken TV, mobiler eller "paddor" utan vi satt och lyssnade på de vuxnas berättelser om gamla tider eller också spelade vi nåt spel. Jag kan inte minnas en endaste gång då jag tyckte det var långtråkigt. Ifall vi kusiner inte själva kunde komma på nåt att göra, så var det alltid någon vuxen som hade tid och lust att engagera sig.

18 kommentarer:

 1. Så minns jag också mina barndoms jular. Vi var alltid många som träffades och alla umgicks med varandra. Det var promenader, lekar och sällskapsspel. Nyårsafton har alltid varit lite speciell för det var min mammas födelsedag så sedan ett par år känns den dagen tom. Några radiostyrda odjur blir det inte här heller men Lilla S är knappast rätt målgrupp heller. Vi ger också bara klappar till barnen men Husse och jag ger faktiskt varandra var sin sak också.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lättare att hitta på julklappar till barn. Det svåraste är att inte köpa för mycket.

   Radera
 2. Haha ... jag såg reklam om dessa "odjur" och mina tankar gick direkt till dig!
  Vi firar julen hemma hos barnbarnen i Ugglebo och har gjort det sen Casper föddes. dels beroende att det är enklare att vara hemma med småbarnen och att de har mycket mer plats än vi för vi blir ju alltid många vi också :) Vi gjorde samma val när våra barn var små och bjöd alla till oss på julafton - funkade bra då och funkar bra nu :) Vi köper också bara julklappar till de små och spelar julklappsspelet.
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vi känner nog varann ganska bra. Så fort jag ser något om svampar går mina tankar till dig. Våra julfiranden verkar ganska lika. Det är inte utan att jag längtar till julen nu.

   Radera
 3. Hu vilka hemska "leksaker"! En sån hade jag inte velat ha!
  Vi var också alltid många förr på jularna, men med åren tunnas det av och det kommer in andra traditioner.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så måste det klart bli med tiden, men jag försöker behålla så mycket jag kan från min barndoms jular.

   Radera
 4. Det är viktigt att umgås socialt!
  Sv...Jag tycker att man ska madaro!!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Visst var jularna och andra familjesammankomster väldigt roliga när man var barn. Alla lekte och spelade spel tillsammans, barn som vuxna och ingen satt och glodde ner i vare sig padda eller mobil. Det är mycket som inte var bättre förr, men det här är absolut en sån sak.
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man intresserade sig mer för varandra förr. Inte ens tidningsläsning förekom när man var samlade många utan man pratade. Det kan jag med sakna.

   Radera
 6. Kväller,,nä inte var dessa odjur något för mig heller,huváligen..
  Nä det är nog bara Carl-Jan som kan känna alla dessa smaker,,eller så gör han sig till.Haé Kram.

  SvaraRadera
 7. Håller med dig. De där små krypen, eller stora krypen, är inget som jag skulle slänga ut pengar på. Undrar om de blir populära?
  Så jag känner igen mig då du skriver om jular förr i tiden, då man var barn. Det var på många sätt annorlunda emot nu. Den gemenskapen man kände minns jag fortfarande, alla lek och tävlingar och då min farmor berättade hur det var då hon var ung.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man önskar att lite av det avslappnade levnadssättet fanns kvar idag.

   Radera
 8. I år har jag bestämt mig för att laga alla julklappar själv och att inte köpa alls. En liten utmaning i sig förstås men det handlar om barnbarnen i första hand.
  Ja, inte förstår jag heller varför man vill ha en stor råtta eller spindel " leva " på i sin omgivning. Men säkert finns det någon som gillar det också. Förmodligen i halloweentider om inte annat. Men jag skulle inte ge ett öre för dem.
  Trevlig helg Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloween passar bättre till odjuren än julen. Jag försöker också göra så många julklappar jag kan både för att det är roligt, billigare och ofta väldigt uppskattat.

   Radera
 9. Jag är säker på att barnbarnspojkarna skulle bli överlyckliga över både spindeln och råttan. Det är sådant man gillar när man är en kille på 8 och 10 år. Men de får nöja sig med att rita sina monster och drakar, jag tänker inte köpa något sådant djur åt dem :-).
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget som jag heller skulle slänga ut pengar på.

   Radera