torsdag 9 november 2017

KrislägeIgår blev jag rejält nervös. Klockan vara bara tjugo över fem så jag tänkte jag skulle skriva lite på datorn innan jag började på middagen. Efter bara tio minuter blev det beckmörkt. Jag trevade mig ut i köket och plockade fram ljusen som jag har samlade så jag kvickt kan tända när sånt här händer. Det har faktiskt hänt lite väl ofta på sista tiden. Jag undrar vad det beror på för det är oftast vi här uppe på åsen som drabbas. Göran fick ett sms om att det var strömavbrott. Tänk, det hade vi redan räknat ut! Om vi ville veta mer så fick vi gå in på deras websida. På mobilen kunde jag läsa att de höll på med felsökning och beräknades vara klara kl. 20.00. Himmel och pannkaka! Då missade jag ju Bosses tävling. Sen ramlade poletten ner att jag kunde ju vara med via mobilen och då kändes det genast lugnare.

Egentligen är det hemskt att man är så beroende av elektriciteten. Vi klarar oss inte utan den nån längre tid. Ingenting i köket fungerade, men något att äta skulle vi kunnat ordna ändå. Kall mat är också mat. Nu löste det sig ganska snabbt och efter knappt en timme kom elen tillbaka.Jag kom att tänka på Bosses andra korsordstävlingsuppgift: Grupp som elektriker umgås med. Svaret var ju KRETS, och jag skulle gärna vilja ingå i kretsen kring en elektriker. Helst skulle jag vilja ha en alldeles egen elektriker som kvickt kunde fixa el till mig när det strulade.....åtminstone under november....tävlingsmånaden.

20 kommentarer:

 1. Det är skrämmande att samhället gjort sig så sårbart. Allting stannar om vi inte har el. Och vi kan inte ens klara vår egen matförsörjning om gränserna skulle stängas. Förr fanns det beredskapslager men de har tagits bort. HUR tänker man egentligen???
  Nattliga hälsningar från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir helt ställd när elen försvinner. Först då märker man att i stort sett allt är beroende av el.

   Radera
 2. Visst är det lite läskigt att vi är så beroende av el! Vi behöver inte frysa, men utan el inget vatten ... och då blir det knepigt.
  Bosses tävling höll jag på att missa igår, då jag var på fotoklubbens möte. När jag kom ihåg tävlingen försökte de hjälpa mig, men inte någon kom på svaret. Jag skrev bara ett namn för att få en poäng och det ska bli spännande att få se vem han avsåg :)
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att den som gissade på ishockeyspelaren har rätt. Anders Sandemose var väl egentligen ingen charmör, men jag kom inte heller på någon annan då.

   Radera
 3. Visst är man beroende av elektriciteten, det märker man när det är skarpt läge.

  Bosses tävling i går var väldigt klurig men jag tänkte direkt i andra banor och då på ordet "dandy" men fegade ur. Att det inte var Mads visste jag direkt så mitt svar blev en gissning på en som fanns på Youtube. Jag svarade i sista minuten och ångrade mitt val direkt... Nåja, snart vet vi!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste också att det inte var Mads p,g,a, stavningen, men jag funderade mest på författare. Riktigt klurigt.

   Radera
 4. vi fick sms när de skulle stänga av vattnet, även talmeddelande till den gamla telefonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får också alltid sms om det är planerade avbrott, men det var inte detta.

   Radera
 5. Man är verkligen beroende av elen. Det är ett sårbart samhälle vi lever i. Jag får ett sms från vår elleverantör när det blir strömavbrott i våra trakter och besked om när det beräknas vara lagat.
  Ha en skön torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt ändå att de lämnar meddelande....en liten kompensation för obehaget.

   Radera
 6. Jag läste i HD att det varit strömavbrott i Åstorp. Men visst är man beroende av elen....Jag har en egen elektriker, men ibland hjälper det ändå inte :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckost! Man blir helt handlingsförlamad när nåt sånt händer, och det är inte länge sen det hände sist. Har varit väldigt struligt i år.

   Radera
 7. Vi klarar oss skapligt vid strömavbrott, eftersom vi har vedspis och öppen spis, vi kan även elda lite försiktigt i pannan. Det gäller bara att planera maten, så man inte öppnar kyl och frys för mycket.
  Det var lite dråpligt vid Gudrun, Växjö kommun gick då ut med att de skrev på hemsidan bla vilka skolor som var öppna, och när de andra skolorna skulle öpnna. All viktig info fanns där att läsa.
  Humm, de som var strömlösa kunde inte gå ut på nätet.
  Fy, det var riktigt otäckt, ja, alla våra stormar är hemska.
  Tur att ni fick tillbaka strömmen så snabbt.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man känner sig ganska liten när sånt här händer.

   Radera
 8. Det gäller verkligen att tänka om när strömmen försvinner, för det ju nästan som att den försvinner från ens hjärna också...man blir perflex, livet stannar upp och allt blir märkligt. Efter en stund utan el konstaterar jag att det är så tyst, skönt tyst, men också pirrigt med tanke på vad som eventuellt kan förstöras om elavbrottet blir långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så känner jag det med att det är precis som om hjärnan med blir strömlös. Det blir verkligen mörkt när sånt här händer nu vintertid. Jag kikade ut genom fönstret och det påminde om hemma hos farmor. Där var det inga överskott på gatlampor ute på landet, så kvällarna blev rejält mörka.

   Radera
 9. Strömavbrott, ja, det har jag många minnen av. Men det är historia nu. Jag bor centralt i sta´n, tror inte det hänt alls, inte vad jag minns. Men under min uppväxt på landsbygden var det titt som tätt träd som blåste ned på ledningar under hösten och vintern. En julafton, när vi satt och åt på kvällskvisten blev det beckmörkt. Pappa ingick i en sådan grupp som skulle ge sig ut, så han försvann hemifrån mitt i julmyset. När jag under 80-talet bodde i villa centralt i ett samhälle fick vi ett strömavbrott flera timmar, tror det var ett eller två dygn, när det var svinkallt utomhus. Det var inte alls kul, men vi överlevde även det. Idag är vi i städerna så sårbara så vi vet väl knappast vad vi ska ta oss till om det blir längre strömavbrott.

  Du väcker minnen med ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strömavbrott på vintern är absolut inget man önskar sig. Inte sommartid heller, men det är ändå lite lättare.

   Radera
 10. Fick meddelande att nästa vecka ska strömmen stängas av här.Bra att få veta innan så att man kan planera.
  Det är många aktiviteter på Älvkullen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planerade avbrott är enklare att hantera.

   Radera