fredag 17 november 2017

Gammal nyhetJag brukar tycka att återanvändning är jättebra och det jag såg nu senast var också bra, men jag ställer mig ändå lite frågande till det hela. En ung mamma fick en massa spillbitar över när hon sydde kläder till sina barn och de sparade hon. Perfekt! Det gör jag med, för de kan alltid användas till något. Hon sydde kaffefilter av sina spillbitar i väldigt klatschiga färger. Efter varje gång hon använt ett filter sköljde hon ur det och efter ett par gångers användning var det dags för kokning i en kastrull.


Det låter lite bekant. När jag var liten använde min mor en kaffekanna där man satte fast en tygpåse på en ring som placerades ovanpå kaffekannan. På den tiden fanns inga kaffebryggare utan man kokte vatten på spisen och hällde över. Mor kokte också de här påsarna med jämna mellanrum men jag vet att hon blev överlycklig när pappersfilterna kom så hon slapp de gamla tygpåsarna.

I reportaget stod att man kunde tjäna in tusentals kronor på att använda hemsydda påsar. Det måste var under många års tid då, för jag köper ett paket med 100 kaffefilter för 10 kr, och det räknades med att man använde ca 750 filter under ett år. Det blir bara 75 kr, och det kan jag stå ut med. Givetvis är det fördelar för miljön och det är nog där den största förtjänsten blir.

24 kommentarer:

 1. Det skulle nog vara miljöeffekten i så fall men nog är melittapåsarna väldigt behändiga och bra.

  God fredagsmorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också det är miljön som tjänar mest på detta.

   Radera
 2. Mors.I mitt fall så blir det bara kaffe och vatten,använder en Bodums kaffepress,, det blir gott kaffe på 3 minuter: En kaffepress i glas med filter i rosfritt stål påverkar inte smaken på kaffet.
  Ja inte är det så svårt att fixa mat till barnen,deras register är inte så stort,ännu..Haé Kram.

  SvaraRadera
 3. Många små bäckar osv. Men det här är jag litet för bekväm för. Dessutom måste man tänka på att de använder vatten och elektricitet för att rengöra påsarna. Vinsten i slutänden kanske inte blir så stor, inte ens för miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte heller att testa den här metoden.

   Radera
 4. Det låter inte dyrt så det fortsätter vi med.
  Min mamma gjorde kokkaffe, det bryggdes inte något kaffe i mitt föräldrahem, så hon behövde inget filter. Kokade vatten, i med kaffet och så fick det koka upp. Gott.
  Grattis till ännu en vinst hos Bosse. Du är duktig och klurig.
  Ha en finfin dag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tänkte på trumhinnan som ledtråd, men ibland är ju inte rubriken någon ledtråd. Bosse kan konsten att konstra till allting.

   Radera
 5. Jag är för lat att sy kaffefilter!
  s...Det krävs bra koordination till både bugg ,linedance och squaredans .Bra att motionera hjärnan :
  ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker också fortsätta att köpa filter.

   Radera
 6. Det låter lite väl överambitiöst med tygpåsarna till kaffebryggandet. Ibland tror jag att vi silar mygg och sväljer kameler när det gäller miljön. Eftersom jag inte dricker kaffe så måste jag nu klura ut något annat sätt att vara miljövänlig och sparsam på. Hm ...
  Trevlig helg i Luxemburg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har nästan just kommit hem till Zoe.

   Radera
 7. Nja, där går nog gränsen, jag tänker inte sy kaffefilter, utan använder köpta kaffefilter. Nu dricker jag knappt något kaffe alls, från 10-15 koppar om dagen till nu 1-2 koppar.
  Önskar dig en mysig helg! Kran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker inte heller så mycket kaffe längre.

   Radera
 8. Nej, inte syr jag egna kaffefilter, men däremot använder jag alltid "flergångsfilter" men mest på grund av att det är bekvämt att det alltid finns hemma :)
  Kram och trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu ska Zoe och jag mysa ikväll.

   Radera
 9. Haha, jag såg också hennes filterpåsar och konstaterade att på just kaffefilter tjänar man inte många spänn på ett år. Dessutom tycker jag inte att det är så trevligt att skölja och diska ur kaffesump. Nä, jag spar hellre på annat. Även om dom var jättesöta o säkert skulle pryda sin plats på väggen.
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en kul ide' men inget för mig. Jag fortsätter med pappersbilder.

   Radera
 10. Kul info! Jag är uppvuxen med kokkaffe och hade ingen aning om filterproblemen. Kokar gärna nu också.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat kokkaffe, men var inte så förtjust i det.

   Radera
 11. På 70-talet fanns den populära 'Don Pedro', minns du den Gunnel ?
  Där behövdes inga filter, kaffesumpen slängs på komposten, i sumpen finns näring.
  Jag dricker knappt kaffe, det blir mindre för varje år, min mage vill inte ha det,
  gillar tee bättre. Tee sorter finns det väldigt många fler av, köper ekologiska i Polen för en liten peng.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte Don Pedro. Numera är jag ingen stor kaffedrickare, men det blir nog en tre koppar per dag.

   Radera
 12. Jag minns också tygpåsarna som blev unkna med tiden och inte särskilt trevliga. Skulle inte kunna tänka mig att använda sådana. Inte heller sparar man särskilt mycket på att inte köpa pappersfilter, som du skriver. Då finns det massor av annat man kan spara in på i hushållet. Chips, ostbågar, läsk och snask t.ex. För att inte tala om dyrt kött, cigaretter eller vin. Vi drar vårt strå till stacken genom att alltid ha med oss stora kassar när vi handlar. I längden blir det några kronor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också egna kassar med till butiken. De ligger alltid i bilen så jag inte ska glömma dem.

   Radera