måndag 6 november 2017

Att prioriteraJag tycker den mesta TV-reklamen är väldigt löjlig och helt onödig. Inte bara det att den strimlar alla program, så man inte får nåt sammanhang i det hela. Den är dessutom många gånger väldigt overklig.

En reklamsnutt som visats ganska ofta på sista tiden är den där en äldre herre sitter vid ett bord tillsammans med två barn. Han ska föreställa vara antingen farfar eller morfar. Vad jag förstår så är det bara en eftermiddag som barnbarnen är och hälsar på några timmar, och då har de blivit bjudna på glass. Naturligtvis har de spillt på sina kläder, annarars hade det inte kunnat bli någon reklamsnutt.

Men det är inga problem. Farfar/morfar plockar bara fram supermedlet och gnider in på fläcken och sen stoppar han tröjan i tvättmaskinen. Det är klart en sån där effektiv maskin som tvättar och torktumlar i raketfart, för kläderna är torra och fläckfria när föräldrarna kommer för att hämta sina barn.

Rasmus och Zoe' har varit här en hel vecka, men jag har samlat deras smutstvätt i var sin plastkasse, som föräldrarna får med sig hem när de hämtar sina barn. Så gjorde min farmor när min syster och jag var hos henne och även min mor när mina barn firade sina lov hos henne. De var två mycket smarta kvinnor och jag försöker efterlikna dem så mycket det bara går. Även om det är betydligt enklare att tvätta idag än det var när jag var barn, så väljer jag att göra kul saker tillsammans med barnbarnen i stället för att "ladda" tvättmaskinen.

20 kommentarer:

 1. Helt rätt Gunnel - man måste prioritera rätt! Har också reagerat på den där reklamsnutten och tänkt som du - och jag skickar också hem barnbarnen tvätt i en påse :)
  Önskar dig en fin ny vecka!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den reklamen är så overklig.

   Radera
 2. Reklamen kan verkligen bli jobbig ibland.
  Och som du säger är den ju inte alls sanningsenlig - vore den det skulle den väl inte sälja.
  Låter som smarta prioriteringar tycker jag tillsammans med dina barnbarn. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både barnbarnen och jag uppskattar mitt val.

   Radera
 3. Kan bara hålla med! Tiden ska självklart användas till att umgås och inte till att tvätta. Prioritera var ordet och prioritera rätt dessutom.

  Kram och god måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Barnbarn är viktigare än allt annat.

   Radera
 4. Mamma tvättade alltid barnbarnens kläder då de var hos henne, smidigt tyckte jag. Så jag tvättar Astrids kläder, men bara om kläderna hinner att torka innan hon ska hem. Alla så är vi olika, det viktigaste är att vi själva är nöjda.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis måste alla få välja själv. Allt kan inte passa för alla.

   Radera
 5. Jag håller med dig Gunnel! Ibland kan man inte annat än skratta åt fånigheterna som serveras en i tv-reklamen. Som om det skulle vara så viktigt att ge tillbaka helt rena barn när man har haft så viktiga saker för sig som att leka och att vara tillsammans. Inte tvättar dagispersonalen barns kläder heller. Den får föräldrarna ta ansvar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnbarn är nuet. Tvätten finns alltid kvar så man kan ta senare.

   Radera
 6. Visst blir man irriterad på all denna reklam. Men eftersom vi ser på tv play här nere i Spanien är den mycket kortare än i Sverige :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Den ska vara så kort som möjligt.

   Radera
 7. Håller med dig vännen!
  Svar.....Hela världen behöver humor.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som mormor/farmor har man rätt att bara göra sånt som är kul.

   Radera
 8. Reklamen är inga större problem för mig eftersom jag nästan aldrig ser på fyran - den enda reklamkanalen som vi har. Men jag håller med dig att jag blir väldigt frustrerad de få gånger jag tittar. Jag tycker allt hushållsarbete är ganska trevligt förutom matlagning så jag slänger gärna i lite barnkläder samtidigt med att jag tvättar annat de gånger barnbarnen är och hälsar på.
  Kram

  SvaraRadera
 9. TV-reklam ... smart uppfinning för fika-fix och/eller toa-tid. ;)

  SvaraRadera
 10. Reklam har vi massor av här i USA - Det mesta är helt idiotiskt.
  Betr. tvätt - Vet inte var du har din tvättmaskin, men för mej tar
  det inte lång tid att stoppa ner smutskläderna och trycka på en knapp.
  Ungarna skulle kanske tycka det vore kul att vara med och
  hjälpa far/mormor. Vissa jobb med barn kan bli lek.
  (undrar hur det känns för unga föräldrar att få med sej påsar
  med en hel veckas smutskläder hem)

  Det är bara vad jag, Ruth i Virginia, tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har min tvättmaskin i källaren, men det är inga problem att gå dit. Att stoppa i maskinen är ingen konst, men all tvätt ska först sorteras och sen är det mycket som ska strykas. Mina barnbarn har alltid så mycket ombyte med så jag behöver inte tvätta till dem. Dagens föräldrar är vana vid att få hem smutstvätt från dagis, så jag tror inte de tycker det är nåt konstigt. Dessutom är vi överens om att göra så här. Jag fick hem smutstvätt efter 3 barn, som varit hos sin mormor, och jag tyckte det var helt ok. Det finns så mycket annat än att trycka på knappen till tvättmaskinen som barn kan vara med och göra. Matlagning och bakning är t.ex. väldigt populärt.

   Radera