torsdag 16 november 2017

Julstämning


Julmässorna har redan startat och det kan jag tycka är lite synd. Det förtar julglädjen, när man tidigarelägger allt sådant. Jag vill ha det som när jag var barn. Då var det inte så många julmarknader som idag, men de som fanns räckte till mer än väl. Det som jag alltid väntade på var julskyltningssöndagen. Så spännande det var att gå framme i centrum och se alla bruna skyltfönster. Butiksägarna täckte fönstren med brunt papper på lördagen för att kunna jobba ostört till sent på natten ibland för att dekorera sina fönster så fint de bara kunde. Min mor arbetade i en barnbeklädnadsaffär och ett år var vi med när hon och innehavarinnan höll på att julskylta. Min far hjälpte också till. Jag minns att han skar ut väggar i tjock papp. Det skulle bli ett dockhus där alla rummen var julpyntade. Min syster, jag och ägarens dotter hjälpte till med det vi kunde. Fönstret var inte färdigt förrän vid midnatt och vi tyckte naturligtvis det var jättespännande att få ha stannat uppe så sent.


Tidigt söndag morgon revs pappret bort och vi kunde beundra dockornas julfirande. Senare på kvällen gick hela familjen runt i Eslöv, där jag bodde då, och tittade på alla fantasifulla skyltfönster. Det var en sådan julstämning med alla tända ljus och julmusik som spelades på torget. Eslöv var en liten stad, men jag tror faktiskt att det såg ut ungefär likadant i de flesta städer.


Med tiden förändrades julskyltningen, men i Danmark hölls den gamla stilen kvar längre. När mina barn var små brukade vi åka över till Helsingör för att beskåda deras julfönster. Speciellt en butik hade stor trängsel framför sitt fönster. Där var varje år uppbyggt ett jullandskap. Det var en stor granskog med marken täckt av snö och där kunde man hitta både rådjur, rävar, kaniner och ekorrar. Naturligtvis var även tomten på plats med sin säck och grötfat. Affären sålde till vardags damkläder, men det kunde man inte märka något av nu. Just denna tiden var det bara jul som gällde. Alla visste ändå att det gick att köpa snygga kläder om man stegade in i affären.

Idag ser jag ofta fönster på julskyltningssöndagen med just de varor som normalt säljs i butiken och lite förskrämda tomtar inslängda här och där. Det ger ingen julstämning alls. Prislappar med överstrukna siffror och lägre pris i lysande färger blandas med julkulor. Så fantasilöst! Idag gäller det tydligen bara att få sålt så mycket som möjligt. Jag vill ha lite mysigt att titta på i stället.

20 kommentarer:

 1. Det måste ha varit rena äventyret att få vara med och julskylta. Och stanna uppe så sent på natten. Vilka trevliga minnen!
  Med ett sting av nostalgiskt vemod minns jag skyltsöndagarna förr. Så spännande det var att vandra runt bland tomtar, julmusik och butiksfönster med allehanda härliga ting. Och på den tiden fanns det inte ens en bråkdel av det överflöd av prylar som vi ser idag.
  Min pappa bjöd mig alltid på en stor chokladdoppad marsipangris när vi lite huttrande (oftast var det jättekallt) tog oss in på något kafé för att värma oss. Du har väckt fina barndomsminnen. Tack!
  Önskar dig en härlig tripp till Luxemburg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag saknar med lugnet och mystiken som fanns kring julen när man var barn.

   Radera
 2. Håller med om att det var så spännande med julskyltningen förr. Det blev liksom ett söndagsnöje och jag vet att vi åkte till stora staden för att titta. Speciellt BK och NK hade så fina skyltningar men även många mindre butiker imponerade. Numera verkar julen starta lite när som helst...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket roligare när alla butiker startade samtidigt...och inte fler månader innan jul.

   Radera
 3. Visst var det spännande på den tiden! minns hur man väntade och längtade till Skyltsöndagen och hur roligt det var med alla julfina fönster. Minns hur jag gick med farmor och farfar längs de lite större affärsgatorna i centrum och att vi alltid drack varm choklad med vispgrädde på finaste konditoriet :)
  På den fronten var det i alla fall bättre förr :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, julskyltningen är något som jag önskar går tillbaka till som det var förr. Tror människor blivit mindre stressade om de inte blev påminda om julen så långt i förväg.

   Radera
 4. Du påminner mig och ger mig trevliga minnen. Också här fanns det julskyltningssöndag. Då gick hela familjen dit för att bara titta på allt det härliga. Jag tror att man skulle uppleva allting annorlunda och på ett stämningsfullt sätt om man tog det lite varligare och inte började med julen alltför tidigt. Nu hinner man tröttna och utbudet är alltför stort. Kommersialismen är alltför tydlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis. Man hinner nästan tröttna på allt som hör till julen innan den är här. Så ska det inte vara. Julen ska man längta till.

   Radera
 5. Som jag har sagt snart börjar de julskyltningen midsommardagen!
  Bra att kunna återanvända saker.
  Ha det så bra Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas en gräns för hur tidigt man får börja skylta med julsaker.

   Radera
 6. Det är många år sedan jag kände riktig julstämning. Ingen orkar hålla ångan uppe i flera månader! Puh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. December månad är julmånad och det räcker så bra med den.

   Radera
 7. Julskyltningen i dag är inte alls någon höjdare. Förr var det riktigt spännande att gå ut i mörka kvällen och se vad handlarna hade hittat på. I Klintehamn kan det väl nästan inte bli någon i år. Vi har en Colorma-butik, Coop och tre frissor, det är allt. Ja och så Kupan förstås som är samhällets enda bokhandel, leksaksaffär, klädaffär, café, husgerådsaffär mm mm
  Kram,Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så populärt med att göra saker som var moderna förr....varför inte väcka liv i en gammaldags julskyltning.

   Radera
 8. Ja jag säger då det, tacka vet jag julskyltningen på den gamla goda tiden, hi hi . .
  Precis exakt som du beskriver dina minnen har även jag varit med om, men min mor jobbade inte i affär, det var en klasskompis som hade dam-herr-sko butik. Att få hjälpa till hämta mossa kottar m.m. från skogen till det som behövdes ett visst år var kul. Spännande när handlarna täckte över fönsterna med papper och på söndagen gick ridån upp, det var oerhört spännande, varför kan de inte göra så nu.
  Som barn bodde vi i samhällets centrum, mitt emot slaktarens butik, där skyltade de också, t.ex. ett grishuvud med ett äpple i trynet, kanske en tomte luva på hjässan, ha ha . . . Ja det var tider det och går inte att jämföra med dagens jul.
  Nu börjas det med julmarknader i mitten på oktober, fy farao så hemskt.

  Var hittar du de fina jul bilderna Gunnel ?
  Ha de så bra/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en helt annan julstämning med den gammaldags skyltningen. Jag skriver bara "gratis clipart" och så naturligtvis det slags motiv jag vill ha i sökrutan, och då dyker det upp massor av förslag.

   Radera
 9. Intressant och rolig blogg. Glad att jag hittade hit. Kan hålla med dom som tycker att julen börjar väldigt tidigt nu för tiden. Funderar på att göra en artikel om julskyltningens historia inne på www.senior.se.

  SvaraRadera
 10. Känner igen det här med julskyltningen som ju var någonting man ivrigt väntade på till första advent. Då var det fullt med folk på Drottninggatan i Norrköping där alla gick och tittade på skyltningen på kvällen. Det fanns inte ett julskyltat fönster före första adventshelgen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den julskyltningen saknar jag idag.

   Radera