torsdag 1 juni 2017

Jetlagen är jet-tejobbig


Jag vet ju att jag alltid känner mig helt av banan varje gång jag kommer hem från en USA-resa, men jag tycker det blir jobbigare och jobbigare för varje gång. Kan det tro ha något med åldern att göra? Det är ett aber med de här tidszonerna. Här i Sverige är vi 7 timmar före Dallasborna. Vi åkte till Peter en onsdag kl.11 på fm och var framme i Dallas samma dag, men på kvällen. När vi sen åkte hem därifrån också en onsdag vid 10-tiden på kvällen så var vi inte i Köpenhamn förrän kl 8 på torsdagkvällen.....trots att flygningen hem går en timme snabbare. Det är en matematisk ekvation som gör att hjärnan och sömncentrat ballar ur totalt.

Det blev inte många timmars sömn första natten hemma. Jag packade i stället upp våra väskor. Fram emot morgonen började det dra i ögonlocken och då kändes det skönt att hoppa ner bland dunbolstren. Jag brydde mig inte så mycket om att det blev fel, för jag sov inget på planet hem från Dallas, så det var många vakna timmar som kändes i kroppen. Dagarna efter försökte jag ändå att skärpa till mig, men det lyckades dåligt. Jag kan inte sova på beställning. Till sist var det så tokigt att jag bara sov en ynka timme en natt trots att jag varit uppe hela dagen innan. Då kändes det aningen hopplöst.

Men helt plötsligt svängde det och förra natten snarkade jag....eller... nej, snarkar gör jag inte, men kanske jag andades lite högljutt.....6 timmar i sträck. Det var underbart att vakna på morgonen och känna sig utvilad. Nu räknar jag med att ordningen är återställd. Det är mycket att ta tag i när man varit borta en längre tid. Trädgården ser ut som jag vet inte vad, så den står högst på listan över vad som ska göras.

Vädret har inte varit det bästa sen vi kom hem, och det har kanske varit för att vi inte skulle behöva ha dåligt samvete. Trädgårdsarbete hägrar inte direkt när det regnar och blåser halv storm. Nu lovas däremot lite sol och då finns inga fler ursäkter att ta till. I morgon ska vi åka och handla tagetes som ska planteras i blomsterlådorna under våra fönster. Sen får vi ta det pö om pö. Jag ska i varje fall börja med att sätta fram möblemanget under plommonträdet. Det är viktigt med pauser om man ska orka jobba.

20 kommentarer:

 1. Jetlaggad är jag fortfarande — efter USA-besök för 42 år sedan. Eller också är jag bara en obotlig nattuggla. Hm ... ;)
  Sov gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vilken tur att det inte tar så låg tid för mig att återgå till vardagen.

   Radera
 2. Fördelen när sonen bodde i Brasilien var att tidsskillnaden inte var så stor utan bara fyra eller fem timmar. Det kändes lite grand men inte så mycket. Kanske är det personligt hur man upplever det. Husse känner av omställningen till sommartid men det gör inte jag. Skönt att ordningen är återställd igen.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommartiden tycker jag är lite lättare att acceptera.

   Radera
 3. Det där med jetlag är inte roligt.
  Av någon märklig anledning drabbas jag inte av denna “åkomma" verkar det som numera. Och det beror inte på att jag åker ofta. Vet inte varför men kroppen tycks ställa om sig väldigt smärtfritt. Inte mig emot.
  Har märkt att om man dricker mycket vatten under flygningen mår man bättre överlag och sedan stannar jag uppe oavsett hur trött jag är tills det är dags att lägga sig svensk tid.
  Skönt om du börjar komma in i den svenska dygnsrytmen igen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker dricka mycket vatten på planet, men det tycks inte hjälpa mig.

   Radera
 4. "Det du inte gör idag, kan du göra en annan dag, och blir det inte gjort då heller så kvittar det" Ett bra citat till mig från Stefan, som jag gärna delar med mig till dig.
  Vila du när du känner för det. Det viktigaste är att vårda sig själv.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska jag ta fasta på. Ett mycket bra råd!

   Radera
 5. Kan tänka mig att det är jobbigt att komma ifatt!
  Haha, andas högljutt var ett bra ord för snarkning :D
  Härligt med blomplantering!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar t.o.m. efter att rensa ogräs.

   Radera
 6. Kan vara svårt att hinna ifatt sömnen !!
  Ulla har inte åkt bår förut.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Sista meningen köper jag helt!
  Håller själv på att påta i "trädgården" efter en vecka i stugan. Konstigt att ogräset och gräset alltid växer som mest när man är borta!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan som om någon går in i trädgården och häller extra gödning till den.

   Radera
 8. Har svårt att förstå hur våra idrottsmän, politiker, företagsledare och kungligheter orkar med att resa så mycket mellan olika tidszoner som de gör utan att bli helt knäckta. Även de som är äldre. Har precis lika mycket jetlag som du efter en resa och det tar tid att ändra om sig till den vanliga lunken. Det räcker med sommartid! Är inte trött på kvällen förrän efter midnatt och har då svårt att somna.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul att åka långt iväg, men det kommer tyvärr surt efter.

   Radera
 9. Nu har jag också läst allt om dina äventyr i Dallas och om förberedelserna för den. Så härligt för er att få vara med om dopet av det nya lilla barnbarnet. Här blir det kyrklig välsignelse på lördag för Mirren och hennes nya man. De gifte sig borgerligt i mars men vill ha en "riktig" vigsel också så att alla fem barnen kan vara med. (Mirrens tre och makens två.) Det blir mycket musik som du kan förstå. Det blir väl ett litet inlägg om det så småningom.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt med bröllop. Ser fram emot att läsa om det.

   Radera
 10. Jag har aldrig varit till USA men jag har förstått att det lätt blir jetlagproblem för dem som reser dit och ifrån. Jag har inte varit in här eller någon annanstans på ett tag, har bara haft för mycket för mig och märker att du har varit utrikes som man säger här på Åland. Nu ska jag läsa allt innan detta inlägg.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft 2 härliga veckor i Dallas.

   Radera