måndag 5 juni 2017

1,2,3,6


I helgen har det blivit mycket trädgårdsarbete. Först och främst klippte Göran gräset. Det såg nästan ut som en savann, så det var i och för sig exotiskt. Några exotiska djur som mördarsniglar och annat tjafs syntes tack och lov inte till. Rabatten där vi har fågelbadet skymtade lätt bakom ogräset. Det har jag tagit hand om nu. Varje år lägger jag barkmull i rabatterna så det är väldigt enkelt att dra upp det ogräs som kommer.

Det svåraste var att kunna få rätt på humlen. Jag hade glömt att sätta ner ställningen den ska slingra sig runt innan vi reste, så alla rankorna låg längs marken och hade snott in sig i de andra perennerna. Det blev ett fasligt snurrande och dragande för att få fram dem utan att göra för stor skada på både humle och övriga växter. Nu är rankorna invirade i ställningen och de får stå där tills nästa helg. Om de inte har överlevt behandlingen då, så är det bara att klippa ner allt och börja om från början. Humlen växer med raketfart så jag tror inte det ska vara några problem att få ställningen fylld i sommar.

Nu såg jag vilka perenner som överlevt vintern och vilka som behövde delas. Slutresultatet blev att jag behövde köpa 3 nya plantor. Jag gav mig iväg till plantskolan igår och det var väldigt svårt att välja. Tre plantor blev sex till slut.


 Jag köpte förgätmigej, jätteprästkrage och en ljusblå viol.


Kameleontblad är en planta som jag aldrig haft tidigare....


...precis som taggpimpinell. Jag fastnade för den här lilla växten mest p.g.a att den hade bronsfärgade blad....nästan lite orange.


Till sist köpte jag lejongap. Det är ingen perenn, men den fick mig att minnas min farmor som hade massvis av den här blomman i sin trädgård. Hon plockade alltid in och hade levande blommor på bordet hela sommaren.

16 kommentarer:

 1. Många fina växter - kameleontbladet var en ny bekantskap. Ser spännande ut! Lejongap är en vacker blomma ... nu fick jag plötsligt begär efter några i blandade färger :) få kolla vid handelsträdgården om de har några kvar...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man kommer till plantskolan vill man ha allt.

   Radera
 2. Vilka fina växter du valde. Jag brukar också köpa lejongap så det blir nog även i år. Lite nostalgi över den...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tycker jag med....riktiga gammaldags blommor.

   Radera
 3. Så roligt att köpa lite nytt till trädgården! Tyvärr är det svårt här nere att få blommor att överleva i stekande sol! Men några har jag ändå lyckats med :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du har visat upp många fina växter från er altan.

   Radera
 4. Fina blomster du köpt! Och det klart att lejon ska ha lejongap i trädgården! ;)
  Njut blomsterprakten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så långt tänkte jag inte, men det stämmer ju.

   Radera
 5. Så fina blommor du skaffat. Kameleontblad var en ny bekantskap och lejongap en annan. Man ser den inte så ofta nu tycker jag - den har nog blivit lite omodern och det är många år sedan jag hade någon själv.
  Ha en fin Nationaldag i morgon!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det stämmer nog att lejongap hör till de bortglömda blommorna.

   Radera
 6. Vi har det också lite tunnsått med mördarsniglar i år tack och lov. Kul med nya växter. Den där kameleonten ser häftig ut! Trevlig 6 juni!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är glad så länge jag slipper se några mördarsniglar.

   Radera
 7. Lejongap, snacka om praktfull, det var länge sen jag såg en. Förgätmigej är så liten o söt, plockade den i en bukett idag, här har jag bara de ljusblå men andra i byn har vita och rosa också. Violer brukar jag ha i sallader...det blir så vackert. Ha en fin nationaldag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker om gammaldags växter.

   Radera
 8. Vi har tyvärr inte så fin trädgård med fina växter som ni har. Stefan har inte intresset, och jag har definitivt inte orken. Och så har vi nog minst dubbel så stor trädgård som ni har. Men det viktigaste är ju att vi alla är nöjda med det vi har, och tya sköta om det, Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt inte så många rabatter. Det är mest vintergröna buskar och gräsmatta.

   Radera