tisdag 27 juni 2017

Jag är ingen fidgetör

Jag visste inte vad det var för något förrän Rasmus sa att någon fidgetör var jag då rakt inte. Jag kan alltså inte hålla en sån där snurra igång. Fidget spinner kallas de på svenska....vad de heter på engelska vet jag inte.


Det kommer nya populära leksaker eller vad man ska kalla det för stup i kvarten. När jag var barn var det jojon som var väldigt populär. Jag var jättedålig på att få den att snurra och fara upp och ner också. Ner kom den, men sen stannade den där och bara hängde i linan. Det var inte riktigt det som var meningen. Jojon var populär ett tag när mina barn var yngre också, och de lärde sig det snabbt. Göran kunde också få den att snurra både upp och ner längs linan och snurra när den var längst ner. Jag tror det kallades för att den kunde "spinna".


På 50-talet var rockringen en ofta sedd mojäng. Det var jag däremot väldigt bra på. Min syster och jag brukade tävla om vem som kunde ha den igång längst tid och hur många varv den kunde snurra. Även idag är den populär och det beror säkert på att det sägs att man får smalare midja av att jobba med den. Det var inget jag behövde tänka på som tonåring, för jag var mager som en skrika. Idag klarar jag inte av många varv med rockringen...kanske för att jag inte har någon midja. Där är liksom inget riktigt spår för den att snurra i.

När jag var med Peter och handlade i Dallas såg jag att de sålde fidgetsnurror och Peter sa att de var väldigt populära där också.


När Rasmus tar en sådan mellan sina fingrar kan han enkelt sätta fart på den fast han bara använder en hand. Den snurrar som tåget och han kan flytta den från ena handen till den andra och vända och vrida på den. De ska visst vara avstressande, ungefär som stresskulor en del satt och snurrade på för ett tag sen. För mig är de absolut inte avstressande, tvärtom. Det är väldigt frustrerande att inte få fart på dem. Jo, snurrar gör de, men i ultrarapid. Jag har troligtvis inte det tålamodet som behövs för att kunna bli avstressad.....så jag kommer aldrig att bli någon fidgetör.

18 kommentarer:

 1. Jojo kallas väl den där första trissan och en sån hade vi alla är jag gick i skolan.
  Den moderna varianten har jag bara sett i butiken, men ingen som använt den.
  Fidgetör - vilket fint namn!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en titel som jag aldrig kommer att kunna ståta med.

   Radera
 2. Alla, och då menar jag verkligen alla, elever i vår klass hade sådana så de är verkligen oerhört populära. Får väl se om de återkommer efter sommarlovet i gen.

  Kram och ha en bra tisdag1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ser dem överallt nu, och många är riktigt skickliga på att få snurr på dem.

   Radera
 3. Jag är en fidgetör.
  Jag kan hantera både jojo och en sån där snurra
  ..........Solen är här nu !!
  Ha en solig dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. En sån där fidget spinner har jag aldrig provat! Men de säljs överallt här nere!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen är de populära i de flesta länder.

   Radera
 5. Jag kommer nog heller aldrig att bli en fridetör.
  Rockring och jojjo höll vi på med mycket som barn.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte göra annat än att skratta. Så väl jag känner igen mig! Mitt lilla barnbarn höll på att skratta på sig när jag skulle visa mina färdigheter... Det är bäst att jag håller mig till det jag kan!

  SvaraRadera
 7. jojon och rockringen känner man igen. Den där lilla fidgetspinnern har jag hört talas om men förstår inte tjusningen med..

  SvaraRadera
 8. Det gör inte jag heller. Det är bara irriterande.

  SvaraRadera
 9. Fidgetör ... nytt ord för mig - men visst har jag sett de där snurrande sakerna som nästan alla barn och ungdomar har. Jojo lärde jag mig aldrig, rockring däremot var jag en fena på. Det var tider det :)
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vig man var på den gamla goda tiden.

   Radera
 10. Mors.Oj vilken nostalgikick du gav nu,,kalmartrissan,tänk så mycket skoj man hade med den i ungdomsåren,,var riktigt halvbra på den..Fidget spinners mina barnbarn har precis den du har på bild,sen har dom fått en helrund modell av mig,den liknar ett bilhjul,och blev poppis hos både Loke o Moa..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många leksaker känns som de är "odödliga".

   Radera