söndag 4 juni 2017

Smutstvätt och pengar


Jag önskar att mitt bankkonto fylldes lika snabbt som min tvättkorg.


Tyvärr är balansvågen inte inställd så. Tvättmängden är betydligt mindre nu när vi bara är två personer i hushållet, men jag skulle aldrig kunna tänka mig att välja bort tvättmaskinen. Så bekvämt det är att bara mata den och sen plocka ut färdig tvätt. Jag tänker på min farmor som fick använda sin stora bykgryta. Hon klagade aldrig, för hon visste inte om något annat. Nu tvättas det inte längre i den. Jag har planterat japansk lykta i den och den har spritt sig i hela grytan. Jag hoppas kunna plocka in flera grenar med de orangelysande lyktorna till hösten och torka dem. 

Det är inte bara tvättmängden som minskat....även insättningarna på mitt bankkonto har blivit mindre.  Det går definitivt inte att sätta likhetstecken mellan lön och pension. Summorna är så långt ifrån varandra som det går att komma. 

16 kommentarer:

 1. Även här har tvättmängden minskat rejält vilket är skönt. Till pensionen har jag inte kommit men det orangea kuvertet visar dock vad som är att vänta och det är inte upplyftande alls.

  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inkomsterna minskar när fritiden ökar. Det är ju efter pensioneringen som man har tid att göra allt kul man inte hann när man jobbade.

   Radera
 2. Tvättmaskinen är den sista hushållsmaskin jag skulle göra mig av med. Den är verkligen ovärderlig! Och jag är glad att jag har min egen lilla maskin i badrummet och slipper slåss med de andra i tvättstugan.

  Jag som varit hemmafru i 25 år, för så räknas en lantbrukarhustru som i alla fall periondvis,jobbat mer än heltid i jordbruket, får verkligen inte ut många tusenlappar i pension.

  Ha en fin pingstdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en underlig syn på arbete, tycker jag. Det säger sig väl självt att båda jobbar i lantbruket när man har en gård. Det är verkligen inte rättvist. Dessutom arbetar en hemmafru också. Hade samma arbete gjorts utanför hemmet räknas det ju som ett jobb. Varför kallas det inte så om det utförs i ens eget hem?

   Radera
 3. Nej utan tvättmaskin kan man ju inte vara! Även om det nuförtiden är betydligt mindre tvätt när det bara att Patrik och jag!
  Och jag tycker som du....synd att inkomsterna minskar när fritiden ökar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstar för mer fritid och mer pengar.

   Radera
 4. Utan tvättmaskin såg livet annorlunda ut.
  Jag jobbar just nu jag också, maskinen snurrar på med lakanstvätt ;)
  Den gamla bykgrytan är fylld av pepparmynta här men ska nog bli gryta för någonting annat, för pepparmyntan fröar av sig och sprider ut sina "ungar" i periferin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pepparmyntan är frikostig. Den japanska lyktan förökar sig ju med rötter och den kan tack och lov inte tränga genom bykgrytan.

   Radera
 5. Jag som bor själv har knappt nån tvätt alls om jag jämför med hur det var förr om åren. Då hade jag ett litet radhus, tvättmaskinen gick för jämnan och tvätten hängde på alla möjliga ställen. Nu bor jag vägg i vägg med en tvättstuga där vi inte ens har städredskap och där man ogärna tappar nåt på golvet ... Jag blev sjuk som 35-åring och fick sk sjukpension som baserades på att jag jobbade 75%. Nu tillhör även jag de som ligger under EU-normen för fattigdom men det skrivs nästan bara om de äldre. Tror vi yngre skäms. Kanske för att vi inte kunde jobba hela livet?
  Kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte som nån vidare kul tvättstuga. Jag tycker inte man behöver skämmas för att man blivit sjuk. Det är ju inte självvalt.

   Radera
 6. Tvättkorgen och bankkontot, det var en rolig jämförelse.
  För att det ska bli lite bättre så borde ju det vara lika mycket skatt som dras, på pension och lön. Nu tycker jag att det är orättvist. Då det dessutom är så att bankerna lånar våra pengar, lånar ut dom och tar ränta men vi får ingen ränta, orättvist även det.
  Visst är det härligt med tvättmaskin. Jag är ju så till åren kommen att jag kommer ihåg då jag var ung och vi kokade kläder i en stor gryta, vid ån, och sköljde tvätten i ån. Dessa handdukar men framför allt lakanen var jobbiga och tunga att hantera. Det var jobbigt så skillnaden är så stor, går inte att jämföras.
  Ha en finfin söndagskväll och kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit med om att koka tvätt i tvättgryta innan jag köpte tvättmaskin. Då var det en minimaskin som fick plats i köket. Orättvist med högre skatt på pension än lön. Varför inser ingen i regerande ställning det?

   Radera
 7. jag tänker på min mor som hade det jobbigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog ganska jobbigt för alla förr i tiden. Givetvis beror det på vad man jämför med.

   Radera
 8. Vill bara meddela dig att jag har ny hemside-adress.
  http://pixelmojan.blogspot.se
  Kram Karin

  SvaraRadera