fredag 16 juni 2017

Livsviktiga prylar


Jag tror det skulle vara väldigt svårt att vara utan en dator eller mobil idag. Man vänjer sig fort vid saker och de blir som en nödvändighet. Innan jag hade mobil tänkte jag väl aldrig på att jag kanske kunde råka ut för något så jag behövde ringa efter hjälp. Visst hände det ibland men det löste sig ändå, även om det inte var lika enkelt som idag när man bara plockar fram mobilen och ringer den man vill ha tag på.


När jag fick min första dator för väldigt många år sedan använde jag den mest till att skicka mail. Med tiden blev det mer och mer och idag har jag väldigt svårt att tänka mig ett liv utan dator. Det är så bekvämt att fixa allt via nätet och det är lätt att hålla kontakt med barn och barnbarn långt borta via Skype.

Med en iPad blev det ännu bekvämare. Nu kan jag sitta var som helst och vara uppkopplad. Den är så enkel att stoppa ner i handbagaget när jag åker iväg nånstans. Ibland när jag sitter i vardagsrummet med min iPad och ser nåt jag vill ha utskrivet bara klickar jag på SKRIV UT och då rasslar det till inne på mitt datarum och det kommer en utskrift. Jag tyckte det var väldigt avancerat....

....tills jag fick se Peter´s skrivare. Ja, han har en vanlig skrivare också, men den nya är en 3D skrivare. Här används inga bläckpatroner utan det är en slags plasttråd. Han har skrivit ut en del leksaker till Daniel. Nu när vi var där så fick Göran utskrivet en mätsticka med ett hål på mitten. Den kan man använda för att sätta runt en bräda och vinkla hur man vill. Sticker man en penna ner i hålet så får man direkt mitten på brädan utan att behöva räkna eller mäta.


Det finns beskrivningar på olika saker att ladda ner från nätet, och Peter har själv gjort en del beskrivningar. Till mig hade han skrivit ut ett par högklackade skor. De är tänkta att vara ett mobilställ, men det tycker jag är synd. Då syns de ju inte och när han nu hade den goda smaken att skriva ut dem i orange så ska de väl inte döljas. Jag har satt dem i vitrinskåpet tillsammans med mina andra miniatyrskor.


18 kommentarer:

 1. Så är det ... för vem kunde tro att man skulle gå omkring med en telefon i fickan eller i väskan - alltid (eller oftast) - eller att alla (nästan då...) skulle ha en dator i sitt hem.
  Kul med 3D- skrivare! Så fina skor du fick - perfekt till din samling!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt mycket på ganska kort tid. Man blir ganska snabbt beroende av nya prylar, och många underlättar faktiskt i vardagen.

   Radera
 2. Det är otänkbart att vara utan dator och Internet, kunna betala räkningar och allt annat, det mesta, som man nu kan göra hemifrån. Jag ser på allt detta som en underlättande faktor i första hand, men också en stor glädje att "ta sig fram" i världen på ett snabbt sätt. T.ex via bloggen.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är också alla de här sakerna helt nödvändiga idag.

   Radera
 3. Vilken utveckling vi har. Vad kommer här näst?
  Häftiga skor, förstår att du inte vill dölja dem.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt att någon kan komma på saker som verkligen fungerar och underlättar här i livet.

   Radera
 4. Visst är det fantastiskt vad man kan göra med en dator! Och jag fattar fortfarande inte hur det kan komma ut ett par skor genom skrivaren :D Haha! Men jag fattade inte förr heller hur man kunde skicka ett faxmeddelande :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka snillen som kan komma på allt detta!

   Radera
 5. Nog har utvecklingen gått framåt med stormsteg. När jag var barn fanns det inte ens tv. Enda kvällsnöjet var att samlas runt radion och radiogrammofonen. Dator har jag haft sedan 1988 och då fanns inte internet, utan jag använde den till bokföring och som ordbehandlare. I mitten av 90-talet drog internet igång och jag fick gå på kurs under arbetstid för att lära mig vad vi skulle kunna använda det till.
  Hur en 3D-skrivare fungerar har jag ingen aning om och där nånstans går nog gränsen för vad jag kan lära mig att använda.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också när vi fick vår första TV. Det var inte ens program varje dag. En oerhörd skillnad mot idag.

   Radera
 6. Säga vad man vill men tekniken har verkligen gått framåt med stormsteg! Jag är ju uppvuxen med att det fanns TV men bara två kanaler. I dag är media något helt annat och visst har man blivit beroende av teknikens under.

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver kanske inte alla nya prylar som kommer, men visst är det roligt att testa dem.

   Radera
 7. Jag tyckte länge att jag låg i framkant med mobil och dator. Jag kan inte springa så fort och nu har tekniken sprungit om mig med hästlängder.... Vi är ändå bara i början av utvecklingen. Vad är nästa steg????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli spännande att se vad som kommer i framtiden.

   Radera
 8. Först måste jag kommentera din fina rhododendron! Underbar!
  Jag har en klätterhortensia på en av mina terrass-stolpar. Den är nog 25 år gammal. Den är också fin i alla stadier. Tom på vintern är det knotiga grenverket effektfullt. Nu blommar den för fullt och är mycket fin med sina gräddvita blommor.
  Nu når mig numera på http://pixelmojan.blogspot.se där min nya hemsida finns.
  Synd att du inte kommer in på G+ för där ligger många av mina foto.
  Kramar och en fin helg!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag lyckats hitta till din hemsida.

   Radera
 9. Fantastiska rhododendronbuskar du har! Klipper du av blommorna när de har vissnat? När jag är bort hos barnbarnen saknar jag inte datorn så mycket - kan ju kolla mejlen på mobilen i alla fall. Men när jag är hemma blir jag kolossalt frustrerad om datorn inte funkar. Vi har fortfarande en fast telefon så jag använder bara mobilen när jag är borta hemifrån. Vem kunde ana en sådan här utveckling på bara 20 år?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar inte bort vissna blommor längre....inte ens de jag når upp till. De blommar ju ändå så rikligt året därpå.

   Radera