torsdag 15 juni 2017

Rhodedendron


Det är tydligen ett väldigt gynnsamt år för rhodedendronbuskarna i år. I många trädgårdar och parker så är det överfullt med blommor i lila och olika röda nyanser. Lila är nog det man ser mest av, och det är den färgen som våra buskar också ståtar med.


Från början hade vi fyra buskar längs med väggen, men den som stod längst ut vid gaveln blev så liten och tanig i jämförelse med de andra. Troligtvis var det för att den var mer utsatt för vind där. Till sist tog vi bort den och de tre som finna kvar har fyllt upp väggen totalt. Det har även funnits klätterhortensia som klättrade upp längs väggen bakom buskarna, men den är dold sen flera år tillbaka.


Knopparna ser nästan ut som små kottar innan de slagit ut helt.


Själva blomman är mycket vacker.


Även det som sitter kvar efter att blomman tappat sina blad är nästan som en prydnad. De första åren när inte buskarna var så höga plockade jag bort alla fröställningar, för min mor påstod att då blommade buskarna rikligare året efter. Jag vet inte hur mycket sanning som ligger i det, för jag plockar aldrig bort något från dem nu och de bara fortsätter att blomma och blomma. Buskarna når upp över takrännan och de är ganska breda, så även om jag står på en stege så når jag inte allt. Ungefär vart tredje år brukar jag kapa dem så de inte blir för höga. Våra buskar är snart 45 år gamla, men de på Sofiero är över 100 så våra ska kunna växa många år ännu.

20 kommentarer:

 1. Så vackra fina rhododendron du har! Imponerande och mycket vacker välstädad trädgård. Här i vår bohemträdgård skulle du få nippran och vilja ta tag i saker som borde göras :) Jag fick också höra samma sak om fröställningarna och det fanns gäster som plockade bort dem åt oss för att hjälpa till. Dessvärre var de lite oförsiktiga för tillika plockade de bort blomämnet. Så våra rhododendron lät bli att blomma året därefter. I år blir det gott om blommor och jag lämnar fröställningarna. De är vackra och faller av när de själva bestämmer.
  Jag inser att våra buskar som är ca 10 år vid det här laget kommer att täcka hela väggen om trettio år si då där och då kan vi inte se ut. Men då ser säkert världen annorlunda ut för vår del då vi ska fylla hundra år ungefär :)
  Ha en fin torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det brukar var så att vi tar en rejäl genomkörare i början på säsongen sen varar det ganska länge. Vår trädgård är väldigt lättskött. Jag tycker om när det är små vinklar och vrår där man kan krypa in och sitta och fika eller låta barnbarnen leka. Min farmors trädgård var just så och jag tyckte det var så mysigt. Det får inte vara för perfekt.

   Radera
 2. Vilka vackra rhododendronbuskar, så stora och fina. Ja hela er trädgård är jättefin.
  Ha en bra dag! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi trivs i vår trädgård. De flesta växter vi har där nu är gamla så det är mest underhåll och inte så mycket nyplantering som gäller för oss mer.

   Radera
 3. Oj vilken blomsterprakt du har hos dig. Hos mig håller syrenbusken på att kola av och då får jag insyn från garageplanen och det vill jag inte ha.
  Kan man ta skott ifrån en sådan buske som du har eller köper man plantor på t ex Plantagen? Jag har noll koll på sådant för det var min man som fixade och trixade med trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man måste köpa en planta av rhodedendron, men det är en tålig buske så den klarar sig alltid. Vi har också insynsskyddat från alla håll och det är så jag vill ha det....ungefär som Törnrosas slott...fast utan rosor.

   Radera
 4. Rhododendron är väldigt vacker! Pryder sin plats överallt, blommar rikligt och lyser upp tillvaron för många!

  SvaraRadera
 5. Det är Rhodedendrons år i år!!!
  ....Tänkvärda bra ord har man nytta av!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Men så otroligt vacker den är! Verkligen en prydnad!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk rhododendronbuske du har. Jag såg många vackra exemplar på bussresan ner genom Sverige, för att inte tala om på Bornholm.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är nog ganska vanligt med rhodedendron.

   Radera
 8. Vilken fantastisk blomning hos er! Jag tror inte att man behöver plocka bort vissnade blommor för vem skulle göra det på Sofiero... Nej, jag tror att naturen reglerar det själv.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också...och jag kan inte heller tänka mig att någon är anställd på Sofiero för att plocka bort fröställningar. Det är ju ett evighetsjobb.

   Radera
 9. Vad vackert det ser ut. Nu fick du mig att bli nostalgisk när jag tänkte på Sofiero.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Sofiero är det vackert alla årstider,

   Radera
 10. Wow ... vilka imponerande rhododendron buskar! Fin färg!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om växter som klarar sig nästan helt själv som just rhodedendron.

   Radera