onsdag 21 juni 2017

Envisa koltrastar


Ett par somrar har koltrasten fått bygga bo inne på vår altan. Första gången märkte vi inte att där var något bo förrän vi såg att föräldrarna flög ut och in jämt och ständigt. Vi tyckte det var spännande och såg fram emot att få se ungarna.


De var jättesöta, men tyvärr så såg inte altanen så rolig ut efter att de blev så stora att de skulle lära sig flyga. Det var fågelfritt i några år, men sen var det ett par som "upptäckte" altanen igen. Då hade jag lyckats förtränga hur jag fick sanera altanen efteråt, så jag lät dem flytta in. Denna gången fick de fyra ungar och vi hade ingen möjlighet att använda altanen på lång tid, eftersom vi inte ville störa dem.


I fjor var de helt galna. Vi såg när de flög in och då tog Göran bort boet med en gång innan de hann bygga så mycket. De gav sig inte utan de började om från början. Det gick t.o.m. så långt att de satt med byggmaterialet i näbben och väntade tills Göran plockat bort det som de börjat på och så fort han gick in flög de upp och började bygga som ingenting. Det såg egentligen väldigt kul ut. Till sist rullade Göran ihop nät och täppte till där de möjligtvis skulle kunna bygga. Efter det blev det lugnt..........tills för en månad sedan. Då upptäckte vi att det var ett fasligt flygande fram och tillbaka, men de stannade inte så länge. Göran var helt övertygad om att de skulle inte kunna bygga någonstans och det verkade faktiskt inte så heller. När vi nu kom hem från Dallas så höll de fortfarande på att flyga ut och in på altanen så Göran kikade efter lite mer noga. Då visade det sig att de hade lyckats krypa genom nätet på nåt mystiskt vis och längst in i ett hörn hade de börjat på ett nytt bo. Som tur var fanns det inga ägg i boet. Det plockades ner och nu är det barrikaderat överallt så det bör vara helt omöjligt att snirkla sig in någonstans.


Honan kom flygande flera gånger om och satte sig på klädställningen och tittade upp emot taket. Hon gjorde några försök att flyga upp, men det misslyckades. Jag stod inne i TV-rummet och kikade för att vara säker på att hon inte skulle kunna hitta nåt kryphål. Jag har ingenting emot att de vill bo i vår trädgård. Det finns gott om höga buskar och häckar och de får gärna bygga på utsidan av altanen. Men de är lite kräsna och vill helst bo på "gräddhyllan" och där är vi inte överens.


18 kommentarer:

 1. Inte lätt att komma överens alltid.
  Fåglar kan bli väldigt envisa och skall prompt bo på ett visst ställe.
  Förstår att ni vill ha tillgång till er uteplats.
  Hoppas att koltrastarna kan hitta andra bra boplatser.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som de byggt i thujahäcken i stället.

   Radera
 2. Godmorgon!
  Jag hoppas att de har hittat ett annat boende!
  solen skiner här idag!
  ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bor någon annanstans i trädgården.

   Radera
 3. Förstår er att ni inte vill ha ett fågelbo på altanen. Vi har aldrig haft fågelbo i uterummet, men ibland så flyger det in fåglar där, och vad de skiter ner. //Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ser inte särskilt trevligt ut efter deras besök.

   Radera
 4. Självklart vill de bo på gräddhyllan. Vem vill inte det. :) Koltraster får gärna väcka mig mitt i natten. Men altanen och balkongen är mitt sommarrevir. Jag har haft många fighter med skator och duvor om det ämnet.
  Midsommarkram
  Ps. Fina foton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvor har vi inga problem med här, men skatorna jagar jag bort så fort de kommer hit. Koltrastarna är trevliga fåglar som nästan blir "tama". Vi har alltid en som hjälper oss i trädgårdsarbetet.

   Radera
 5. Fåglar i all ära men det finns en baksida. Vi hade ett år några som boade in sig på vår terrass och det var inte roligt alls. I vår trädgård har vi mest skator vilket kanske inte är den roligaste fågelarten...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så kul när de bor för nära.

   Radera
 6. Fåglar kan verkligen vara envisa. Vi hade björktrastar som ville bo i en klängros vid vår terrass. Jag vet inte hur många gånger jag fick riva ner det innan de gav upp.
  Ha det gott!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Ja, de kan minsann vara riktigt envisa! Hur trevligt det än är med fåglar i trädgården, så måste man ju ändå dra en gräns.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ok i trädgården, men inte närmare.

   Radera
 8. Men oh, undrar om jag klarat av att hålla dem borta, har blivit så blödig på gamla dar. Alla ska ha det mysigt och fint, o själv får jag ta smällen...haha
  Önskar dig en trevlig midsommarhelg, inte missommar utan just miidsommar, hoppas solen skiner
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är jag benhård numera. Altanen är till för oss och inte för koltrastarna. Hoppas du med får en fin midsommar.

   Radera
 9. Det var ena envisa koltrastar. Dom verkar ha bestämt sig att er altan är den bästa läggaäggplatsen. Men jag förstår att ni inte vill ha dom där. Hoppas dom håller sig borta nu när ni täppt till allt igen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ganska tryggt där, för skatorna flyger aldrig in på vår altan. De är ganska ettriga annars när småfåglarna har bon i närheten.

   Radera