fredag 2 juni 2017

Ekorr´n satt i granen....


...skulle skala kottar. Den barnvisan kände alla till när jag var liten. Idag är det nog lite si och så med det. Så många nya modernare visor sjungs i förskolor och skolor. Trots det tror jag inte den kommer att försvinna helt. Alltid finns det väl någon farmor eller mormor som sjunger den för sitt barnbarn, och det är inte helt omöjligt att den plockas fram ibland när barnen ska få lära sig nya sånger. Jag undrar ändå lite över texten...."fick han höra barnen. Då fick han så bråttom. Hoppa han från tallegren"....... men jag tyckte precis vi sjöng att han satt i granen?


 Strunt samma. Det är ett av mina favoritdjur och 
sen kvittar det var han sitter. Han får gärna sitta i korgen utanför mitt köksfönster. I Dallas såg jag också ekorrar. De sprang omkring på marken när vi var på lekplatsen och de verkade inte alls skygga. Titt som tätt hoppade de upp på planket runt poolen.


De var inte alls lika söta som de svenska ekorrarna. Färgen var mer gråaktig och de var aningen större. Ibland satt de så stilla att man undrade om de var levande eller konstgjorda. I ett av husen på väg till skogen här hemma sitter en konstgjord ekorre i ett träd och den har lurat mig många gånger.                    Här är det en Dallasekorre till vänster och en Björnåsekorre till höger.Den svenska ekorren är bland det gulligaste man kan se. Med sin rostbruna päls och yviga svans är den en välkommen syn året om.

23 kommentarer:

 1. Åh, ekorrar är verkligen söta! Men här i Spanien är de oftast lite större och gråare än de där hemma. Och de ser lite mer "raggiga" ut!
  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är de ganska lika Dallasekorrarna.

   Radera
 2. Jag gillar också ekorrar! Så söta så

  SvaraRadera
 3. Ja, du vet ju att jag är ekorrfrälst! Så roligt att få se dina ekorrar också. Visst är de fina att se på när de kommer för att "tanka".
  Man blir aldrig riktigt mätt på att se på dem, de små med mycket humör. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rena skådespelet när de dyker upp. Alltid hittar de på nåt kul.

   Radera
 4. Ekorrar är jättesöta. Ett år hade vi en ekorrmamma som bodde i ett träd alldeles bakom ladugården och en dag fick hon för sig att flytta ungarna. Hon kom springande tvärs över trädgården med en unge i munnen, tog en paus i syrenbersån, greppade ungen och fortsatte över trädgården och sedan upp i en alm. Där skulle de tydligen bo. Så hoppade hon ner och sprang iväg och hämtade nästa unge. Vi såg till att katterna var inne så att hon fick flytta i lugn och ro. Svarten var en inbiten ekorrjägare. Jag vet inte hur många ekorrsvansar jag plockat upp efter honom under årens lopp.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha sett kul ut.Jag har tyvärr aldrig haft någon ekorre som haft bo i närheten, men de kommer gärna hit och äter.

   Radera
 5. Visan säger onekligen emot sig själv men den är ändå en av mina favoriter. Tyvärr ser man inte lika mycket ekorrar här längre som förr. Vet inte vad det beror på. Men när vi promenerade i Hyde Park i London så fanns det desto fler av dem. Väldigt tama och förmodligen är det många som matar dem.

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inne i skogen träffar jag ofta på ekorrar, men det är ju en mer naturlig plats för dem. Vi brukar ha en eller två som hälsar på i trädgården.

   Radera
 6. Ekorrar är söta djur. Från mina fönster ser jag dem ibland ila omkring upp och ner i träden samt — ve och fasa! — springa kors och tvärs över den hårt trafikerade gatan här utanför. De skulle behöva gå i trafikskola. Eller åtminstone borde de ha vett att använda övergångsställena. Jag får hjärtat i halsgropen varenda gång de vimsar omkring bland bilarna.
  På en trädstam i mitt vardagsrum sitter en ekorre och mumsar på en nöt. Eller ... mumsar och mumsar... det var färdigmumsat när den blev uppstoppad.
  Trevlig pingsthelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lever farligt de där små gynnarna, men de är tack och lov snabba. Pingsthelgen kompenseras ju lite av att det är Sveriges nationaldag på tisdag.

   Radera
 7. Ekorrar är supersöta. Såg en häromdagen springa över tomten upp i ett träd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt söta. Alltid lika kul när de syns till i trädgården.

   Radera
 8. Roliga små djur ... vi hade ett par som bodde i en fågelholk där vi bodde innan vi kom hit där vi bor nu. Det var riktigt underhållande att följa hur de födde upp ungarna - och mycket bus och lek i träden var det! Fina bilder!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Men vilken otroligt söt ekorre!!! Och riktigt bra fångat på bild! Det är ju inte alltid helt enkelt när de springer omkring ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är snabba de där små gynnarna.

   Radera
 10. Hej, jag tycker jag ser mycket färre ekorrar här i skogen än närmare tätorter. De gillar nog människor, i synnerhet eftersom de hjälper till att mata dem. I Helsingfors som barn minns jag alltför tama ekorrar på kyrkogården. Stannade man upp klättrade de uppför byxbenen ända upp o satte sig på axeln! De hade förstås lärt sig att göra konster för att få nötter. Någon varnade o sa att de kan sätta klorna i ögonen om man inte aktar sig så jag blev förstås rädd, och tyckte efter det att dom var lite obehagliga. Allt tutar dom i småbarn...
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor hade en tam ekorre som åt ur handen på henne, annars tycker jag de verkar lite reserverade.

   Radera
 11. Så fina kort på ekorren.
  Ha en fortsatt fin dag! Kram

  SvaraRadera
 12. Visst är dem härliga, dessa små energiknippen. Dem är också en av mina favoriter i trädgården.
  Håller med dig. Jag tror att våra svenska ekorrar är dem sötaste . Dem är helt underbara att se på, och så roliga underhållande också :D
  Kramis

  SvaraRadera