onsdag 31 maj 2017

Gulliga och ogulliga getingar


Det är länge sedan jag hade hand om en liten bebis nu, men konstigt nog så kändes det ändå ganska naturligt. Till och med att byta blöjor gick som en dans. Antagligen sitter det i ryggmärgen. Jag fick även tillfälle att mata Hanna med flaska. Mammaledigheten är tyvärr inte så lyxigt lång i USA som vi är vana vid här i Sverige, så Anne hade redan hunnit börja jobba innan vi åkte dit. Det var så roligt och se hur glad Daniel var för sin lillasyster. -"Hanna´s so cute", sa han flera gånger och pussade henne. Hanna log och svarade på sitt språk. Babyspråk är nästan som esperanto.......det förenar människor i hela världen. Daniel förstår svenska, men pratar engelska. Han kallade mig för grandma och Göran för farfar.


Hanna hade så många jättesöta kläder och jag tog på henne en body en dag som var så otroligt mjuk. Det var från Victoria Beckhams kollektion och det var fullt med små getingar på den. Getingar är ju som alla vet inte mitt favoritdjur, men de här höll sig på plats och ofredade ingen så det var ok. Anne hade köpt en skjorta med samma mönster till sig själv, som jag tyckte var väldigt snygg.


Några dagar senare överlämnade Peter ett paket till mig. Hanna hade tydligen beställt en skjorta till mig, men jag misstänker starkt att hennes mamma hjälpt till.


Dessutom hade hon beställt en långärmad tröja ur samma kollektion. Även den var väldigt behaglig att ha på sig.

Väl hemma i Åstorp igen fick vi veta att det flugit upp getingar mellan brädorna i taket vid ytterdörren. Det märktes inget de första dagarna när vi gick där ut och in, men helt plötsligt när jag öppnade ytterdörren en dag, såg jag en jättestor geting sitta uppe vid taket. Den var närmre 3 cm lång och tjock som ett finger. Jag blev så chockad att jag glömde hämta kameran. I stället slängde jag snabbt igen dörren och låste. Jag vet inte om jag inbillade mig att getingen annars skulle ta tag i handtaget och komma inflygande. Efter att litet tag hade jag sansat mig och då körde jag ner och inhandlade en flaska Raid. Visserligen stod det att det var för att få bort getingar inomhus, men jag tänkte att jag chansar. När jag kom hem sprutade jag där jag trodde de hade sina ingångar. Inget hände, så det kan hända att jag inte hittade rätt plats.

Det är inte första gången vi invaderats av flygande otäckingar. När vi var nyinflyttade här och skulle plantera thujahäcken grävde grannen och Göran rakt ner i ett jordgetingbo. Några år senare hade en svärm rymt från en biodlare i närheten och hade sammankomst i en av våra buskar. Vi ringde ägaren och han kom och hämtade hem sina skyddslingar. Getingar är inte att leka med. De som hade sitt bo i rhodedendronbuskarna när jag klippte dem anföll hej vilt. Där klarade vi inte själv av att bli av med odjuren utan vi fick anlita Anticimex. Förhoppningsvis ska jag kunna avhysa de här oönskade hyresgästerna utan deras hjälp.

20 kommentarer:

 1. Getingar är inga favoriter här heller men på det lilla babyplagget så hade även jag accepterat dem ;-) Några år har vi haft bon i lekstugan och det gillas inte. Hoppas ni går segrande ur getingmatchen snabbt och enkelt!

  God morgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Getingar är riktigt skrämmande, tycker jag.

   Radera
 2. I år har vi haft många bålgetingar, de är inte att leka med.
  Vi upptäckte ett getingbo i uterummet, som Stefan slog sönder i söndags. Över ytterdörren har vi getingbo varje år, jätte svårt att ta död på getingarna då de kryper emellan brädorna.
  Getingarna på tröjorna var ju söta, men annars så ge de mig rysningar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen jag får bort getingarna här.

   Radera
 3. Va mysigt att du har fått ta hand om dina små barnbarn som bor så långt borta från er.
  Och vilka söta goa små syskon.
  Och tänk att vi har det så bra här i Sverige med föräldraledighet, något som dom stora länderna inte alls satsat på.
  Vår son hade kompisar som flyttade till Frankrike och fick barn där och det var helt obefintligt med ledighet när barnen väl hade kommit. Så trist.

  Önskar dig en riktigt trevlig sommar....utan getingar som flyger runtomkring och irriterar.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många saker i Sverige som vi tar helt för givet men som inte existerar i andra länder. Jag jobbar hårt för att bli av med odjuren. Hoppas du med får en fin sommar.

   Radera
 4. Vi har det nog ganska bra i Sverige när det gäller föräldraledighet och ersättningar i samband med föräldraskap. Jag har ju Italien som jämförelseobjekt.
  Getingar gillar jag inte, men mins när min yngste son och hans lille kompis inrett ett "naturhus" i en gammal bod. Ovanför fönstret var det ett stort getingbo och getingarna surrade vilt och flög ut och in. Jag tyckte att det var otäckt, men han var så förtjust i sina getingar och matade dem med sockervatten, så han fick ha dem kvar och inte ett enda stick fick han.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att förstå fascinationen för bin och getingar, men jag gillar honung.

   Radera
 5. Härligt att du har fått pyssla om dina barnbarn! Förstår ju av förklarliga skäl att ni inte ses så ofta!
  Usch, getingar är inte att leka med! Hoppas ni får bukt med dem!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag har de inte synts till, så jag håller tummarna för att de flyttat iväg.

   Radera
 6. Ja vi hade en jättemysig Gubbaträff,blev mycket musikprat,halva gänget är ju musiker..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag att ni hade mycket att prata om.

   Radera
 7. Dessa syskon blev onsdagens sötchock. Vilka gullungar! --- Skjort-getingar är både söta och helt okej men icke de omkringflygande verkliga. Hoppas ni slipper dem som hyresgäster. --- Snygga kläder!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det verkar lugnt utanför dörren nu, så jag hoppas att de flyttat.

   Radera
 8. Ljuvliga, underbara och det tycker förstås farmor också! :) Grattis till sötnosarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker mycket riktigt att de är jättegulliga.

   Radera
 9. Underbara barnbarn ... såå söta tillsammans! Så fina kläder - ser sköna ut också...
  Jag är inte alls rädd för getingar, men vill inte ha dem precis där jag ska gå ut eller in - hoppas du lyckas få bort dem. Vi fick ringa efter Anticimex ett år när vi hade en riktig invasion - det var effektivt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag inte bukt med dem så ringer jag också efter hjälp.

   Radera