måndag 15 maj 2017

Färgtemavecka

Denna veckan hade jag tänkt ha som en temavecka med färgen blå. Jag har tidigare skrivit om andra färger under en hel vecka och nu tänkte jag försöka mig på den blå färgen. Blå nyanser ger människor en känsla av lugn, frid och stillhet. Det har sagts att människor blir mer produktiva i rum som är målade i blått. Positiva egenskaper som den här färgen står för är bl.a. acceptans, balans, lugn, omsorg, försiktighet, flexibilitet, hoppfullhet, intelligens och ärlighet. Negativa egenskaper är nedstämdhet, melankoli och ledsamhet. Det verkar ändå som om de positiva egenskaperna väger över. När jag tittar på en färg, det spelar ingen roll vilken färg det är, så tänker jag knappast på det. Jag bara känner om jag tycker om färgen eller inte.

Blommor är alltid vackert och det finns en hel del som går i blått.


Blåsippan är en tidig vårblomma. Den är fridlyst på vissa ställen i Sverige bl.a. i Skåne. 


Scillan är också en tidigblommande växt. För många år sedan satte jag ett antal scillalökar runt vår ormhassel och de har förökat sig enormt. De har även vandrat runt i trädgården och jag hittar dem nu lite varstans; både i andra rabatter och i gräsmattan. De är dock så söta så jag låter dem hållas. 


Förgätmigej kan bli ända upp till 60 cm hög. Blomman kan man hitta i hela Sverige men den är vanligast i söder. Den är landskapsblomma i Dalsland och även i Alaska. Blomman har haft många olika namn. På 1600-talet kallades den för huggormsört och skorpionört. Den har även haft olika namn i olika delar av Sverige. I Skåne lär den ha hetat fansöga.  Det har jag aldrig hört förr. Däremot kallade vi den för mormorsglasögon när jag var barn. Det låter gulligare.


Blåklockan är vanlig på ängsmarker. Blåklocka kan också betyda samma sak som blåtira, men det har absolut ingenting med växtriket att göra.


Blåklinten kommer ursprungligen från Kina. Här i norra Europa växer den mest ihop med odlad mark. Min farfar ansåg att den var ett ogräs, för den växte i sädesåkrarna. Min syster och jag tyckte det var så tjusigt med både vallmo och blåklint bland säden och vi plockade buketter och tog in till farmor. Om man ångdestillerar blåklintsblommorna får man blåklintsvatten. Det lär vara bra mot ögoninfektioner, ringar under ögonen och blåmärken.

24 kommentarer:

 1. Blått är en underbar färg vilket dina bilder tydligt visar :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också om blått i all nyanser man kan få.

   Radera
 2. Men så många fina blåa blommor.
  Tycker om alla du visar.
  Vi hade hav av förgätmigej i trädgården i Enebyberg.
  Saknar blåsippor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåsippor ser jag nästan bara på bild. Det är en söt blomma.

   Radera
 3. Blått är min favoritfärg och det finns många vackra blå blommor både i naturen och i trädgården :) Blåklinten är Östergötlands landskapsblomma :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Visst är det vackert med blåa blommor! Det blir som ett helt hav!
  Ha en fin måndag
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag älskar blå blommor - blåsippan är min favorit.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det finns många blå nyanser, så du fixar säkert en vecka i blått.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Det finns många fina nyanser på blått!
  S....Sol har vi haft här hela dagen!.Det finns många duktiga ungdomar. Viktigt att de får visa vad de kan
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Så fint med blåa blommor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett fint komplement till de andra färgerna i trädgården.

   Radera
 9. Svar
  1. Vårblommor är alltid lika efterlängtat.

   Radera
 10. Så vackra blåa blommor! Förgätmigej var jag förtjust i redan som barn och de växte även i min trädgård i Kiruna. Just nu är gräsmattorna mer blå än gröna på vissa ställen här i Umeå. Ser fram emot din blå vecka:)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt många blå blommor.

   Radera
 11. Så fina blommor du bjuder oss på.
  Jag gillar blått, det är min månadsfärg, september.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Blå blommor är aldrig fel.
  Att måla vått i vått med blåfärg är speciellt. Den blå färgen påverkar så pass att man blir tillfälligt snuvig/snorig. Jag har prövat på det många gånger tillsammans med andra som också har upplevt detsamma.
  Ja, blått är vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag definitivt prova på.

   Radera