tisdag 2 maj 2017

Annorlunda firande


I år anordnades för första gången Valborgsmässofirande på Tomarps kungsgård utanför Kvidinge. Kungsgården har anor från 1400-talet och tillhörde då Danmark eftersom Skåne var danskt. Inte förrän på 1600-talet kom det i svensk ägo. Idag arrenderas gården av en kvinna som anordnar mycket konstutställningar där och även ger guidade turer genom medeltidborgen. Det finns möjlighet att äta mat eller fika där för de som så önskar. Ett bågskyttegille från Helsingborg stod för anordnandet av årets festligheter.


Jag tyckte det lät väldigt spännande, för de skulle finnas där i tidstypiska kläder och man skulle få prova på bågskytte. Festen började halv 6 och halv 8 skulle de med brinnande pilar sätt fyr på bålet i vallgraven.


Det fanns korvgrillning och ponnyridning för barnen, men det var alldeles för mycket dötid när man bara stod och tittade på klockan och hoppades att den skulle bli halv 8. Som tur var så visade vädret sig från sin bästa sida och det var relativt varmt, men jag förstår inte varför det var så snålt med aktiviteter. Medeltiden är en spännande tid och det finns festligheter med medeltidstema på många platser i Sverige, så det kunde inte ha varit så svårt att plocka lite ideér därifrån. T.ex. så hade det varit alldeles utmärkt om borgen visats upp under ledning av en duktig guide som berättat lite om husets historia. Det kunde ha anordnats en medeltidsmarknad med människor som sålt mat eller hantverk med anknytning till tiden. Det kunde även ha varit lokala hantverkare av alla de slag över huvud taget. Vilken chans att få visa upp sig här. Omgivningen är mycket vacker och det var väldigt mycket folk där. Med lite mer att bjuda på hade det kunnat bli en stor fest.


Äntligen blev då klockan halv 8 och både män och kvinnor samlades och sköt iväg eldpilar så att bålet till sist brann för fullt.


Det var mycket fint, men hade varit mycket mer spektakulärt om de väntat tills det börjat skymma. Fast då måste det till lite mer som fyller ut väntetiden. Jag hoppas på det till nästa år.


Höjdpunkten var faktiskt storkboet. Det var placerat högt upp och var jättestort. Förr om åren har det bott två storkpar på Tommarp i var sitt bo, men i år var det visst bara ett par som kommit hit. Precis utanför Rasmus hus är en stor åker och där spankulerar de ofta omkring.


Det är ståtliga fåglar och det såg så graciöst ut när de flög iväg. Ulrika tog en perfekt bild på paret.

16 kommentarer:

 1. Verkar som en trevlig Valborgsmässoafton - ja förutom de långa stunderna då inget hände - kanske blir det mer aktiviteter till nästa år.
  Fin bild på storkparet uppe i sitt bo. De är verkligen vackra fåglar!
  Ha en fin fortsättning på denna första vecka i maj!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att kunna se storkar på så nära håll. De brukar vandra runt borgen på sommaren tillsammans med påfåglar och anföra fjäderfän.

   Radera
 2. Vilken häftig familjefest. Måste ha varit en fin upplevelse, både med klädseln och framför allt de brinnande pilarna.
  En fin upplevelse även med storkarna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att de inte väntade med tändningen av bålet tills det blev mörkt. Nu var det svårt att upptäcka när de brinnande pilarna for iväg. Storkarna var absolut det bästa.

   Radera
 3. Det lär som ett bra och lite annorlunda firande. Kanske kan arrangemanget utvecklas så att det blir en riktigt stor folkfest. Ibland tar det lite tid att forma traditioner.

  Kram och ha en bra start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det blir lite mer aktiviteter nästa år. Idén till det hela var perfekt men den behöver jobbas på.

   Radera
 4. Vilket häftigt firande!!
  S....igår och idag har vi haft SOL
  Så vi slipper frysa när vi sitter ute på våra trädgårdsmöbler!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter man i lä så är det nog inga problem.

   Radera
 5. Så trevligt och annorlunda firande! Hoppas det blir ännu bättre då till nästa år!
  Och vilken fin bild på storkparet!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer förhoppningsvis på mer att visa upp då. Storkarna är tjusiga.

   Radera
 6. Här lever vi ju i medeltiden en hel vecka och lyckas fylla ett digert program, men det här firandet var ju första gången, så man tar väl lärdom av det till ett annat år.
  Vi tände också vår maield innan det blev mörkt, men man vill ju att den ska brinna ner inom rimlig tid, så att man inte behöver gå eldvakt hela natten.
  Storkarna är ju jättefina!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas de sneglar på lite andra medeltidsfirande, för det finns alla chanser att detta ska bli bra. Elden var i vallgraven, så det kändes ganska säkert.

   Radera
 7. Vilken bra idé med medeltidstema. Synd bara att det kändes segt och långtråkigt. Hoppas de utvecklar det hela med fler aktiviteter, du har flera bra idéer, kanske du skulle framföra dem litet snyggt till arrangörerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en del funderingar åt det hållet, för jag gillar verkligen idén med medeltiden.

   Radera
 8. Dom kanske inte riktigt hade blivit varm i kläderna ännu om det var första året som det anordnades? Dom lär sig säkert till nästa år. Medeltidsmarknader är bland det roligaste jag vet, vi har en på grannorten varje sommar med tornerspel och eldslukare och smide o annat skoj. Nu har våren anlänt till pörtet, när ytterkläder blir för varmt då är gott att leva. När man sen svettas i t-shirt då är det på tok för varmt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tor de var lite ovana och det blir säkert bättre nästa år. Visst är det skönt nu när man kan gömma vinterkläderna....åtminstone någon dag.

   Radera