onsdag 10 maj 2017

Det är på gångDet märks att våren har kommit till Skåne nu. Vädret är betydligt varmare och ute i trädgården dyker den ena växten efter den andra upp. Alla är förståss inte lika snabba. En del ormbunkar ser ut som runda
bollar.....


......medan en del redan vecklat ut sina blad. Inte helt utan det finns fortfarande kvar en sista knorr längst upp.Perennerna börjar blomma och det är riktigt färgglatt.Något som gläder mig väldigt i år är att min azalea blommar med flera starkt röda blommor. Busken har många år på nacken. Från början planterade vi den i rabatten på framsidan, men efter en del år hade de andra växterna brett ut sig så mycket att den nästan kvävdes. Vi flyttade den då till rabatten vid fågelbadet. Där har den stått i många år, så sammanlagt är den säkert 20 år gammal. Den har blommat med någon enstaka blomma ibland, men aldrig så mycket som i år. Det är verkligen på tiden.


Humlen är också på språng. Här gäller det att vara med på alerten, för annars slingrar den sig runt alla de övriga växterna. Jag köpte i fjor en ställning som jag låter den slingra sig runt i stället. Den är ganska olydig, för är jag inte framme varje dag och virar grenarna runt ställningen så går den sin egen väg. In mellan grenarna växer en liten vitsippa. Den har själv valt att hoppa dit där, för de övriga växer runt gjutjärnsgrytan i rabatten.


Något som nästan ser somrigt ut är plommonträdet. Det är översållat med vita blommor, och det har gått på bara några dagar från att det var endast små knoppar till fullt utslagna blommor. Förhoppningsvis blir det många plommon i år också. Det är så gott att kunna gå och plocka ett plommon direkt från trädet när man är ute i trädgården och jobbar. Smakar t.o.m. bättre än fika med kaffe och kakor.

26 kommentarer:

 1. Så många vackra blommor du har i trädgården.
  Just den här tiden på året är fin när allt är nytt och slår ut.
  Beklagar verkligen din väninnas plötsliga bortgång.
  Jag hade en mycket god manlig vän i Sverige som jag hade känt kanske 15 år när han också relativt oväntat gick bort. Han var bara ca 55 när han dog.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det var en fin färg på er azalea. Det märks stor skillnad på växterna hos er och hos oss. Fast med den kylan som vi nu har så stannar det av lite.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så glad att min azalea äntligen blommar.

   Radera
 3. Ja, det är på gång fastän du och dina växter är mera på gång än vad mina är här.
  Allt är så nytt, så vackert och fräscht. Tala om vårlig yra!
  Ha det gott Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka att det är lite skillnad mot hos dig.

   Radera
 4. Här har inte växtligheten kommit så långt som hos dig.
  S..Du har så rätt man måste dyka ut i det okända.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har kommit väldigt hastigt här

   Radera
 5. Så fint det blommar hos dig! Ormbunkarna är väldigt vackra också. Här börjar det också våras, men nu har vi haft så kallt, så vi får väl se hur det blir med fruktsättningen i år.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt förtjust i ormbunkar. De härstammar från samma planta som jag fick av min mor för många år sen

   Radera
 6. Så fint det blommar hos er nu! Och visst är det härligt att kunna gå ut i trädgården och njuta av allt det vackra och samtidigt ta en kopp kaffe :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Men vilka fantastiska vårbilder från din trädgård. I vår del av Skåne verkar det inte vara lika varmt och i dag kände jag att vantar hade suttit fint. Men jag vägrade med tanke på att vi närmar oss mitten av maj...

  Kram och ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan tydligen variera väldigt på bara några mil.

   Radera
 8. Vad mycket som är på gång hos dig. Väldigt många fina foton du bjöd på.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 9. Roligt att få se bilderna på de spirande blommorna. Här är allt så sent i år men för var dag upptäcker jag ändå lite mer vårtecken :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sent även hos mig. Härligt när det äntligen sätter fart

   Radera
 10. Många fina blommor i din trädgård ... och vilken härlig azalea! Läste just hos Anette med bloggen Rost och rädisor - http://rostochradisor.blogspot.se/2017/05/atlig-strutbraken.html - att de späda "snurrorna" på strutbräken är ätliga och goda ... nästan som sparris...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört det men aldrig vågat prova.

   Radera
 11. Vilken vacker och färgglad ögonfröjd! Härligt att ha så mycket fint att titta på vid promenaden runt ägorna. Uppiggande för både kropp och själ.
  Här ligger isen fortfarande och några lata, smutsiga snödrivor som är täckta ("skyddade") av vinterns halkbekämpande sand, grus och även luftens föroreningar. Drivorna är nästan helt svarta. Man skulle behöva röra om i snöhögarna; det brukar sätta fart på tinandet.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snön slipper jag i varje fall.

   Radera
 12. Vad härligt Gunnel! Ljuvliga foton. Våren har tagit ett kliv längre hos dig än här. Men visst är det så; när det väl börjar fullkomligt exploderar det. Det gäller verkligen att hänga med för att inte missa något.
  Ha det fint och njut av allt det vackra!
  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen kan man hoppas på att det ska bli sommar och varmt snart.

   Radera