torsdag 4 maj 2017

MajMånaden maj är lite annorlunda mot de andra 12 månaderna. Inte bara när det gäller vädermässigt och vilka helgdagar som firas den månaden utan även det att maj aldrig börjar med samma veckodag som någon av de andra månaderna. Det gäller samma när det är skottår. I år var 1 maj en måndag. En av de återstående månaderna börjar på en tisdag. Vi har 3 som startar med en onsdag och en med början på en torsdag. Fredagen har fått två månader på sin lott precis som lördagen och söndagen. Varför det blir så vet jag faktiskt inte, men det är lite märkligt.

1 maj har varit en stor firardag länge och det gäller för Mors dag också. Den firas alltid sista söndagen i maj. En gammal benämning på denna månaden är Blomstermånaden. Det stämde säkert in bättre förr, tror jag. Numera är maj ofta en ganska kylig månad och så mycket bevänt med blomstrandet är det inte. I varje fall inte i början av månaden. När det väl sen kommer igång så gör det så med besked. Hur vädret än är under den här månaden så blir det i varje fall ljusare för varje dag som går och det gör att man känner sig lite piggare. Det ger hopp om att sommaren är i antågande.

Något som är starkt förknippat med månaden maj är majblomman. Den började säljas redan 1907. Det var Beda Hallberg som tog initiativ till detta. Behållningen av försäljningen går till att hjälpa barn som behöver lite extra stöd. Majblomman byter färg varje år och det var från början tänkt att vart femte år skulle den vara blå. Den traditionen tog slut från och med 2012 då riksförbundet bestämde att barnen skulle var med och välja ut färgerna. I år är den prickig som en nyckelpiga. Blomman tillverkades i Sverige fram till 1999, men när maskinerna slutade fungera valde man att köpa blommorna från Kina.

16 kommentarer:

 1. Intressant läsning om månaden maj ... och om majblomman.Här ser man sällan någon som säljer majblommor längre - konstigt...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har avtagit ganska rejält här också.

   Radera
 2. Årets majblomma är så söt och jag köpte en pin som sitter på vårjackan och där ska den få sitta kvar.
  Tack för trevlig information!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majblomman är en trevlig tradition.

   Radera
 3. Oj här blåser det rejält idag!
  S...Jag tyckte att det var en kul grej att göra en skål av skivan.
  Ha det så gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så söt årets majblomma är!
  Skönt att det går mot ljusare tider där hemma!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan det inte dröja länge innan sommaren är här.

   Radera
 5. Ja du,,man ska vara duktig om man ska komma tomhänt ur den butiken,fantastiskt utbud.Mat kläder maskiner husgeråd tv trädgårdsmöbler grillar osv.Prismässigt gissar jag att dom ligger 20-25% lägre än butikerna här i Ayia Napa..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord en riktig toppenbutik.

   Radera
 6. Lite synd att det är så dålig kvalite på majblomman, fast den hade kanske varit alldeles för dyra annars. Första barnet som kommer och säljer så köper jag en pins, därefter blir det en liten blomma, för jag köper utav alla barn som kommer hit för att sälja.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år har det inte varit någon här och velat sälja.

   Radera
 7. Hej, jag lyckas varje år tappa bort majblomman på kragen. Men jag tycker den är viktig, min egen dotter sökte bidrag när hennes tre barn var små och hon var ensamstående och hade ont om pengar. Och i år var det visst jubileumsår, det fanns någon specialvariant att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att pengarna går till barn och barnfamiljer.

   Radera
 8. Intressant information om månaden maj. Har t.ex. inte tänkt på att den aldrig börjar med samma veckodag som någon annan månad.
  Det är många majblommor som prytt mina kragar under årens lopp. Men nu är det länge sedan jag träffade på en säljare. Jag skulle gärna ha ett exemplar av den söta, prickiga varianten.
  Trevlig fredag i Skåne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också årets blomma är väldigt söt.

   Radera