fredag 5 maj 2017

Somliga går i trasiga skor


Jag köpte ett par röda moccaskor på Scholls för kanske 20 år sedan. Det är alltså inte skorna på den här bilden. Det är de bästa skor jag nånsin haft. Eftersom jag har besvär med mina fötter, som viker sig inåt måste jag ha inlägg och de här skorna hjälpte också till att det kändes bra att gå. I början hade jag dem mest lite sporadiskt, eftersom jag var rädd för att få för mycket fläckar på dem. Sen blev det att jag hade dem på jobb och det kändes faktiskt som jag svävade fram. Efter ytterligare några år var de så väl använda att de inte var snygga att ha på jobb längre, så de fick bli hemmaskor. Det har de varit sen dess.


Skorna var en sån modell som man bara trampar i utan snörning. Det var ett slags resårbandsmönster fram över plösen, som gjorde att de satt bra. Åren gick och jag gick med mina skor. Ibland märkte jag att jag tappade en liten bit av sulan på dem. Ingen fara. De fungerade fortfarande perfekt. Men med tiden var det mer och mer av sulan som försvann och till sist kunde jag se golvet genom dem. Jag funderade på om det inte gick att laga dem. När Peter var tonåring och spelade tennis så använde han ett slags gelelim som han lagade sina tennisskor med. Jag minns inte vad det hette och det finns kanske inte kvar heller, så jag forskade inte vidare. Att gå till skomakaren och få lagat dem var inte att tänka på. Det enda som var kvar nu på slutet var ovanlädret. Igår åkte de i soptunnan och det var nästan så jag grät en liten skvätt. Mina ersättningsskor är ok men inte mer.


Jag förstår inte att jag blev så fäst vid de här skorna. Jag älskar ju skor i olika modeller och alla färger och vill gärna ha många att byta med. Det måste ha varit något magiskt med dem. Kanske som de röda skorna som Judith Garland letade efter i Trollkarlen från Oz.


I helgen var jag iväg och ökade på skoförrådet, när jag ändå köpte lite nya kläder. Jag provade ett par vita med korkdetaljer. De passade perfekt till blå jeans och en kortärmad blus. I garderoben hänger redan en vit jeansjacka.


Jag köpte även ett par tunna blommönstrade långbyxor och en jättelång tröja i aprikosfärg. Till det passade ett par väldigt mjuka och sköna skor som nog kan tävla med mina favoritskor. Det är väldigt humörhöjande när man hittar både kläder och skor samtidigt. Jag behövde det för att trösta mig efter förlusten av mina älsklingsskor.

28 kommentarer:

 1. Bekväma skor är bland det bästa man kan ha här på jorden. Har man skor som trycker/skaver minsta lilla någonstans så är det svårt att tänka på något annat. Jag förstår att du saknar dina röda "dojor". Vissa kläder/skor älskar man - bokstavligen - ihjäl. ;) Och de kan aldrig ersättas fullt ut.
  Ha det gott i dina nyinvesteringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är mycket besvärligare att köpa skor nu i jämförelse med när jag var ung. Då kunde jag stoppa fötterna i vilka skor som helst och de passade. Mina fötter är mycket kräsnare idag.

   Radera
 2. Grattis till nya skorna - de är både snygga och ser sköna ut ... men jag förstår saknaden av de gamla :)
  Skor är viktigt och jag måste också göra ett par nyinvesteringar på den fronten.
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Skor är A och O. Finns inget värre än att gå med skor som inte sitter skönt på foten.

   Radera
 3. Sköna skor är bland det bästa man kan ha.
  Jag har bara lågklackade/platta skor och det skall vara tillräckligt med utrymme för tårna. :)
  Dina nya skor ser väldigt trevliga och sköna ut.
  Man kan fästa sig väldigt både vid vissa skor och klädesplagg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste också ha lite utrymme för tårna nu, och inte som förr tränga ihop dem i sylvassa skor.

   Radera
 4. Bra praktiska skor du köpt. Snygga till mycket.
  Jag tycker att det är dötrist att köpa skor, har därför inte så många. Jag har problem med vänsterfoten, som lätt somnar.
  Tur att du slipper att gå med trasiga skor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att gå i skoaffärer och kolla in vilka modeller som finns.

   Radera
 5. Jag förstår din sorg och känner igen den. Mina fötter är numera också tyvärr mycket mer kräsna. Hoppas du kommer att trivas i den nya. De längst ner liknar tre av mina sista par. Lätta till vikten och sköna. Lätta ta på sig.
  Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skor måste kännas sköna med en gång. förr sa man alltid att man skulle "gå ut dem", men det fungerade aldrig för mig.

   Radera
 6. Bekväma skor är verkligen A och O. Dina röda trotjänare hängde verkligen med länge och väl men många gånger får man vad man betalar för. Grattis till nya och snygga skor som matchar vårgarderoben perfekt. Jag borde också köpa ett par nya vårskor...

  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka få tag på ett liknande par som jag hade tidigare. Även om de är dyra så hänger de med i många år och då blir inte kostnaden så stor.

   Radera
 7. Jag är likadan när det gäller skor! Tycker det är så roligt att köpa nya, men får så lätt ont i fötterna!
  Men de med korksula ser väldigt bekväma ut!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda paren jag köpte är väldigt mjuka och sköna. Jag brukar alltid hitta något som passar på Deichmanns.

   Radera
 8. Visst blir man ledsen när favoritskorna är slut. Jag fick kasta ett par förra veckan och det var med sorg i hjärtat. Skorna på sista bilden är jättefina tycker jag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sitter som en handske på foten. Jag kommer säkert att rtivas i dem.

   Radera
 9. Det är lite extra jobbigt när man inte kan ha alla skor. Jag har lite samma problem. Man får mer anpassa sig efter vad som finns än den bild som finns i huvudet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Det känns lite trist att behöva göra så.

   Radera
 10. Jag känner igen mig i din berättelse om dina älskade Scholl-skor. Vissa skor blir man ett med och det är svårt att skiljas från dem. Du har ändå haft dina i rätt många år. Jag hade också Scholl-sandaler som satt så bra på min fot. Köpte för säkerhets skull ett par sådana till. Men när jag hade gått ut de två paren och skulle köpa likadana igen, hade Scholl förändrats. Det var inte samma härliga sandaler längre, fabriken hade flyttat bort från Danmark och kvalitén var inte densamma. Nu går jag åter och sneglar på Schollsandaler inför sommaren men är lite misstänksam.
  Ha en skön helg Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det bara var att åka till en Schollsbutik och vara säker på att hitta likadana skor.synd när det ändras så,

   Radera
 11. Det var en bra tröst, kan jag tänka mig.
  Skor är ett viktigt plagg, viktigt att välja rätt. Har man inte skor som känns bra att gå i så blir hela promenaden förstörd.
  Du visar verkligen vackra skor, några ser också sköna ut, vilket jag tycker är det viktigaste.
  Jag är inte någon som tycker om att gå och shoppa. Varken kläder eller annat, men det är ju ett måste. Köpa skor är det svåraste. Kan kännas bra i affären men sedan den första turen, skavsår och besvärligheter.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid gillat att handla kläder och skor. Tyvärr är det inte lika enkelt längre att hitta i min storlek

   Radera
 12. Jättehärliga skor! Jag har ganska många skor i garderoben som jag aldrig använder. Det blir schollssandaler hemma och gympadojor till promenaden. Tyvärr blev dessa för varma när det var riktigt varmt i Frankrike. Har aldrig upplevt det hemma. Tiden när jag använde skor med stilettklackar är för evigt förbi och jag saknar den inte.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har rensat i min skogarderob så jag har mycket plats där nu.

   Radera
 13. moderna skor går sällan att laga - oavsett pris

  SvaraRadera
  Svar
  1. På mina hade de fått sy fast ovansidan på en helt ny sula. Knappast lönt.

   Radera
 14. Skorna ser verkligen sköna ut!
  Kram!

  SvaraRadera