tisdag 16 maj 2017

Blå tunga


Jag känner inte till några bra blåbärsplockställen här i närheten. Därför köpte jag två buskar och planterade i trädgården i stället. Det är amerikanska blåbär så de är aningen större än de svenska. Någon större skörd har det inte blivit än, men de är väldigt söta och goda. Om några år kan det kanske bli så mycket att jag kan göra en paj, förhoppningsvis. När barnen var små hyrde vi en sommar en stuga i Härjedalen. Precis utanför knuten växte massvis med blåbär. Vi gick ut varje dag och plockade en korg. Det blev paj till varje fika och blåbär och mjölk som efterrätt varje dag. Vi gick ständigt runt med blåfärgade tungor.


Ett tag var det väldigt populärt att dricka Vira Blåtira. Jag tror inte det var för att läsken var så där extremt god. Anledningen var nog snarare att tungan blev blå. 


En som inte behöver äta blåbär eller dricka Vira Blåtira för att få blå tunga är den blåtungade skinken. Det är en ödla som lever i Australien och rör sig som en krokodil. En varelse som med 100% säkerhet platsar i kategorin Läskiga djur.


Chow Chown härstammar från Kina och ser ut som ett litet lejon. Den har en lejonman över hela kroppen, men lär trots det ha en väldigt lättskött päls. Ett speciellt kännetecken är den blåsvarta tungan. Den här godingen hamnar i en helt annan kategori än djuret ovanför.


Även i litteraturen talas det om blå tunga. När Röde Orm var i Spanien fick han ett svärd som han döpte till Blåtunga. Svärdet var blåfärgat eftersom det var tillverkat av stål.

14 kommentarer:

 1. De flesta Svenskfödda har blå ögon!
  S...Solen var stark igår.Den tog nog i så att den inte orkar idag!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag tror också att läsken dracks på grund av färgen för visst var det väl häftigt att ha en blå tunga ;-) I alla fall i yngre ålder. Blåbärspaj är däremot väldigt gott!

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar blåbärspaj framför Vira Blåtira.

   Radera
 3. Tjejerna ville gärna ha virra blåtira, då de var små. Jag var väl inte lika glad, för jag tror inte att det är nyttigt med så mycket färgämnen.
  Blåbär däremot är ju både gott och nyttigt. Det är gott med blåbär i filmjölken, tycker jag. Blåbärspaj och blåbärsmuffins är också jättegott.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte om läsken fortfarande säljs.

   Radera
 4. Vira blåtira pratade vi just om häromdagen och undrade om den finns kvar? :)
  Så lyxigt att bara kunna gå ut i trädgården och plocka in lite blåbär till pajen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min förhoppning att kanske kunna göra det i sommar......åtminstone en liten paj.

   Radera
 5. Blåbärsblå tunga är helt oundviklig när man ätit blåbärpaj. Vira blåtira har jag aldrig hört talas om!?
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en läsk som är alldeles för söt, tycker jag.

   Radera
 6. Hej! O så fin chowchowen är, fast jag har hört att den inte är särskilt sällskaplig. Det är ju en av de äldsta raserna, en ur-hund, o kanske inte lika tillitsfull som andra raser. Blå tunga har jag också varje dag under blåbärssäsongen, jag plockar bara lite åt gången för jag tycker det är ganska drygt. Men det blir frukost med blåbär varenda dag så länge säsongen varar. Ifjol var ett riktigt fint blåbärsår, få se hur den kyliga våren påverkat årets skörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lyx att ha nära till blåbärsställena.

   Radera
 7. Mina ögon har många färger, skiftar lite grann, så särskilt blå är inte de heller :) Blåbärsfärgade läppar och tungor har man varit med om många gånger för att inte tala om fingrarna när man plockar bären.
  Vi har lyxen att ha blåbär på tomten, men våra gäster rådjuren tycker också mycket om blåbär så det gäller att vara snabb. Men å andra sidan så finns det mängder av varan som blir kvar i skogarna runt omkring oss varje blåbärsår. Det blå bäret räcker åt oss alla och blir över med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som rena lyxen för mig med blåbärsskogar fulla med bär.

   Radera