onsdag 17 maj 2017

Blå zoner


Det finns platser på jorden, så kallade blå zoner, där en stor del av befolkningen blir 100 år eller äldre. Fyra stycken blå zoner finns i världen: Nicoyahalvön (Costa Rica), Sardinien, Ikaria i Grekland och Okinawa i Japan. Även en del platser i Småland skulle kunna räknas dit, men då måste det finnas forskning och tydliga bevis för att människorna på platsen verkligen blir äldre, och det finns inte än. En svensk forskare har rest runt till de här platserna för att försöka ta reda på vad orsaken är. Fyra saker har ringats in som särskilt viktiga, nämligen hälsosam mat, fysisk aktivitet i vardagen, socialt nätverk samt en känsla av mål och mening i tillvaron.

De flesta odlar sina egna grönsaker och på så vis får de näringsrika produkter, vardagsmotion får de genom arbetet med odlingen. Gemensamma måltider var också något som var mer vanligt här än på andra platser. Det är inget okänt att de flesta tycker maten smakar bättre när man slipper sitta ensam och äta. I de här zonerna äter man den mat som är aktuell just för säsongen; alltså mycket färsk mat. Vegetarisk mat är vanlig. Kött förekommer, men inte varje dag. I Okinawa har man som tumregel att äta efter regnbågens färger för att få i sig så många olika typer av vitaminer och mineraler som möjligt.

Befolkningen i de blå zonerna hör inte till de mest välbärgade. De äter sig mätta men det är aldrig tal om något frosseri. En annan viktig sak är att de tar god tid på sig när de äter. Då hinner hjärnan skicka signaler till magen att nu behövs det inte mer mat. Jag tänker på alla de gånger man på jobb åt sin lunch stående, för att så snabbt som möjligt kunna hasta vidare när man svalt sista tuggan.

I Sverige diskuteras ifall pensionsåldern ska höjas eller inte. Den typen av problem finns inte på de här platserna. Befolkningen jobbar långt upp i åldrarna, men deras levnadssätt liknar definitivt inte det svenska, så jag tror inte att vi ska göra några jämförelser när det gäller frågan om jobb eller pension. I så fall borde mycket ändras i vårt land. Hälsosam mat går väl alltid att få fram och med tanke på alla gym som finns är det svårt att inte hitta nånstans att motionera. Det svåraste att uppfylla är säkerligen det att ha ett socialt nätverk och känna en mening med livet. Det finns så många ensamma människor; inte bara äldre, som nog inte har så lätt att se en mening med tillvaron. Då kvittar det hur mycket och hur god mat som serveras. Alla fyra faktorerna måste tillgodoses om det ska finnas en chans för även oss utanför de blå zonerna att leva ett långt och innehållsrikt liv.

20 kommentarer:

 1. Har hört talas om Costa Rica som den här typen zon.
  Det finns mycket som spelar in i bilden av hur man mår och ens allmänna tillstånd.
  Vet du varför delar av Småland skulle höra dit?
  Att odla egna grönsaker tror jag är en klar fördel för att må bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inte gjorts någon riktig undersökning om Småland än, så jag vet inte vad som ger de resultaten.

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om det faktiskt. Kan tänka mig att den sociala biten spelar stor roll för som du säger så finns det många ensamma människor i vårt land. Det känns nästan som att bra kost är det enklaste även om jag håller med om att matron dagtid sällan är vad den borde vara...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att mycket hänger på den sociala biten.

   Radera
 3. Intressant detta med blå zoner!
  Jag tror att en viktig sak är att ha ett socialt liv och slippa leva ensam - eller i alla fall få äta tillsammans med andra och att kunna fortsätta med sådant som man är intresserad av - ja, så gott det går då... och klart är att maten är viktig på många sätt :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det väldigt enkla saker att tänka på, men nog så svårt att uppfylla för alla idag.

   Radera
 4. Det är riktigt spännande att se vad du hittar på till veckas tema. Blå zoner har jag inte hört talas om, men jag ska åka till en av dem i höst - Sardinien. Få se om jag kan komma på varför de blir så gamla där.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag läste informationen om blå zoner och såg att Sardinien räknades dit.

   Radera
 5. Det hade jag faktiskt inte hört talas om! Men det låter ganska intressant! Och det där med att ta god tid på sig när man äter ska jag ta fasta på.....för visst kastar man ofta i sig maten!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag äter alldeles för fort även om jag har tid att sitta länge och njuta.

   Radera
 6. Man borde tänka mer på att ta det lugnt när man äter.
  S.....Både vi och djuren behöver vatten!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja framför allt så hade man aldrig ätit för mycket då.

   Radera
 7. Så roligt at du har blå som tema denna veckan, jag har nu läst inläggen hittills, spännande var att läsa om den blå personligheten :-) För 3 år sedan fick jag en tuva med scilla som jag satte ner i min balkonglåda. I år har jag scilla som kom upp - så vårskönt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scillan är en av de vackraste vårblommor som finns.

   Radera
 8. God mat ska intagas i lugn och ro. Ingen stress är inte.
  Det är stor skillnad på egenodlade grönsaker.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Intressant och spännande vinkling på färgtemat!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Jag har för mig att jag har sett någonting om en av dessa zoner i Tv. De blev gamla där, äldre än på andra ställen, åt klokt, var tillsammans och helt enkelt var lyckligare i sin enkla men nära -med varandra vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett lite gammaldags sätt att leva, men det hade inte skadat om vi tagit efter en del.....speciellt när det gäller den sociala biten.

   Radera