måndag 6 februari 2017

Luriga kvitton


Jag har länge undrat över att i en del affärer så frågar kassörskan om jag vill ha kvittot på det jag betalat. Naturligtvis vill jag ha kvitto!!! Det har förvånat mig många gånger att en del kunder sagt att kassörskan kunde slänga det. Litar de så blint på att summan stämmer? Köper man bara en eller två varor så kan jag förstå det, för då har man klart räknat ut i huvudet vad det ska bli. Oftast blir det mer än ett par varor och då är jag inte så säker på att man har full koll. Jag brukar göra en hastig överslagsräkning under tiden jag plockar ner varorna, men jag vill gärna stämma av den summan jag fått fram med den som står på kvittot.

Jag kollar alltid att det stämmer innan jag går ut ur affären och tre gånger den senaste veckan har det vistat sig vara fel. Första gången hade kassörskan slagit in en påse tuggummi som jag inte köpt. Hon hade ingen förklaring till hur det blivit så, men jag fick givetvis tillbaka summan som jag betalat för mycket. Ett par dagar senare var det dags igen, men nu i en annan butik. På kvittot stod att jag köpt vårrullar, och eftersom det är något jag aldrig köper så var jag 100% säker på att det skulle inte vunna ha scannats i kassan. Jag påpekade det för personalen och de kontrollerade vad som låg i min kundvagn.....inga vårrullar så långt ögat nådde. -"Då måste det ha gått in i kassan för en annan vara", sa den som kontrollerat kundvagnen. Jag var envis och berättade att jag sett att alla andra varor fanns med på kvittot men att det stod en vara mer än jag köpt. Efter ännu en genomgång fick han erkänna att det nog blivit något fel i kassan. Nog!?!?!? Här var det inte fråga om nog här var det fråga om fakta.

Idag hände nåt liknande. Mannen före mig i kön hade köpt en flaska saft, men hans kort var spärrat så han fick lämna kvar den. När jag läste genom mitt kvitto visade det sig att jag fått betala hans saft. Kassörskan bad om ursäkt och tyckte det var så förargligt. Ibland lever tydligen kassaapparaterna sitt eget liv ungefär som datorn tycks göra ibland. Misstag kan alltid ske, men när de går att rätta till så har det inte så stor betydelse. Det jag däremot retar mig på är när en del personal agerar som om det är jag som gjort något fel. Då fäller igelkotten ut sina taggar.

28 kommentarer:

 1. Jag kontrollerar alltid kvittot och gör det innan jag lämnar affären.
  Det händer rätt ofta även här att det blir fel - mest att personen i kassan inte vet vilken slags frukt eller grönsak som jag har handlat och slår in fel kod.
  Men ibland är det också fel pris inlagrat i deras system och det kostar för mycket.
  Rätt skall vara rätt och jag säger alltid till.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer ofta här med att inte rätt pris är inlagt i kassan, men det vekar ju lite underligt när det slås in en vara som inte ligger med på kassabandet.

   Radera
 2. Jag kollar också alltid kvittot. Visst är det irriterande då de inte har lagt in extrapriser i datorn. På maxi och City gross självscannar jag alltid, så smidigt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ser man med en gång att det blir rätt pris.

   Radera
 3. De unga sommarvikarierna kan ofta inte skilja på palsternacka, selleri eller kålrot så när jag köper dessa varor är jag alltid noga med att kolla. Det är alltid bra att kolla att kvittot stämmer - maken är extra noga med det och det är för det mesta han som handlar livsmedel.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det händer så ofta att slutsumman inte stämmer, så blir det automatiskt att jag går genom kvittot innan jag lämnar affären.

   Radera
 4. Jag gör som du och kollar alltid kvittot innan jag lämnar affären, men faktiskt är det väldigt sällan det är fel :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tyvärr inte säga samma. Här är det väldigt ofta som slutsumman inte stämmer.

   Radera
 5. Jag brukar alltid snabbkontrollera mitt kvitto för naturligtvis tar jag alltid kvittot. Senast vägde två bananer 900 gram och då var det vågen som hade hängt sig så jag fick mellanskillnaden tillbaka. Ingen större summa men mer vill jag inte betala. Dock måste jag säga att det stämmer oftast väldigt bra.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den ena av affärerna här i samhället är det ofta som kvittot inte stämmer. Åker jag däremot till ett större köpcenter i närheten händer det nästan aldrig.

   Radera
 6. Jag ska hädanefter kolla kvittot!!
  Sv...Jag kostar på mig på äldre dar att låta andra putsa mina fönster.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Retligt när man ser att man betalat för sånt man inte fått med sig hem.

   Radera
 7. Trist när man ska behöva dubbelkolla hela tiden :(
  Och självscanning på Maxi har jag nästan helt gått ifrån....blev så irriterad när det tredje gången i rad blev en avstämning, utan att jag hade missat något!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig testat att scanna, men jag förstår att det måste vara irriterande att behöva plocka upp allt när man tror att det ska gå smidigt i kassan.

   Radera
 8. Det finns en annan anledning också till att man alltid ska begära kvitto. Det finns ställen som gärna ser att man inte tar kvitto. Kvitto och man slår in hela summan - inget kvitto och man slår in lite och lägger resten i den svarta plånboken. Caféer och vissa restauranger är duktiga på det! Betalar man med kort blir det svårare att smita undan med en slant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att man inte ska kunna lita på andra människor.

   Radera
 9. Kvitton från matinköp tar jag alltid med mig och från de allra flesta ställen. Kanske inte caféer och restauranger alla gånger. Jag har också tyckt att det blivit allt vanligare att bli tillfrågad om jag vill ha kvitto men då håller de redan kvittot i handen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju knappast nån pappersinsparning, eftersom kvittot redan är skrivet. Om jag slänger det själv kan inte hjälpa de i affären så mycket.

   Radera
 10. Jag gör som du - kollar kvittona och speciellt nog om jag köpt något som det varit extrapris på. Det är förvånande ofta fel. Här får vi 25:- i ersättning om det blivit fel i kassan.
  Sen vill jag ha kvittot med mig hem ifall någon vara inte är bra, så att jag har något att visa om jag vill lämna tillbaka den. På färskvaror som visar sig vara dåliga, får vi ersättning med 100%.
  Ha en skön måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ICA affärerna får vi också 25 kr vid fel, och det konstiga är att den affären här i samhället som gör mest fel är en ICA-affär. Det kan inte var nåt lönande för dem.

   Radera
 11. Jag är en sån som inte tar kvittot. Jag har ingen tid och ork att kolla och de kommer bara att liggande väskan rller plånboken och ta plats. Men en dag kanske hag har mer ork och tid. Då ska jag också blrja kolla. Å andra sidan scannar jag nästan alltid varorna och då vet jag ju vad jag själv scannat.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scannar man själv finns inte den risken att man kommer hem och upptäcker att man betalat för nåt man inte köpt eller betalat för mycket.

   Radera
 12. Ojdå, det var en himla massa misstag på kort tid! Förstår att du är noggrann med kvittona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha roligare för pengarna än att betala för ingenting.

   Radera
 13. Men så trodde jag verkligen inte att det var. I fortsättningen blir det till att kolla kvittona som jag annars alltid brukar strunta i, dock efter att summan jag betalar stämmer något sånär överens med den överslagsräkningen jag också brukar göra när jag handlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blivit väldigt vaksam eftersom jag råkat ut för att det blivit fel lite för många gånger.

   Radera
 14. Bravo taggarna ut när det är deras fel.
  Oja jag har varit med om detta också, redan medan jag plockar ner varorna funderar jag att nog blev det lite väl dyrt. Räknar hur många varor jag har och ser det är två mer,
  hallå där kassörskan, tre varor för ett pris denna veckan och jag köpte ingen kasse.
  jag har egen handlarväska som du ser och det där får du rätta till. Visst ursäkta hon sig med att det inte blivit registrerar i kassadatorn, inte är det väl kunden som ska hålla reda på detta bla bla jag irriterad, en kund bakom suckar tycker det är strunt att 'blockera' en enda kassa. Okej då får jag resterande summa av dig då ! Han blir tyst. Det är vanligt nu tycker jag att kassan har fått hicka, så jag kollar.
  Men om det är någon enda eller två kan kassörskan slänga kvittot.

  Jag säger som 'Dag-Otto' friluftsteatern Vallarna, mig lulal ingen, ätt ska vara ätt.
  Hi hi hi . . .

  Må gott/ Eva

  SvaraRadera