måndag 27 februari 2017

Dejligt och mindre dejligt


Vi kom iväg till Helsingör i fredags och hade riktig tur med vädret. Solen sken hela dagen och det syntes ingen snö. Det enda som påminde om att det varit snöväder där tidigare var att det drösade ner istappar från taket på de höga husen. Lite otäckt var det allt när det kom farande en massa snö och is och dunsade i marken alldeles intill oss. Vi hade sån tur att vi blev inte träffade.
Strax bredvid färjeterminalen ligger Blomstertorget. Jag vet inte om det heter så, men det är alltid fullt med blommor och andra växter. Jag köpte inget, utan jag väntar fram till våren. Då brukar jag köpa med mig rosenbuketter som jag torkar och använder som dekoration i köket.

Vi strosade runt på huvudgatan och tittade i skyltfönstren. Det är alltid lite annorlunda mot hemma. Några klädinköp blev det inte. Däremot fick jag många tips och idéer från det som visades i butikerna.
                                             

Något som jag inte tycker om är trasiga jeans. Att man själv sliter ut dem är en sak, men att någon medvetet köper ett par jeans som är så trasiga att de knappast hänger ihop är för mig en gåta. Visserligen är det väl tufft och kanske i viss mån modernt. När t.o.m. damer och herrar i övre medelåldern går klädda på det viset så måste jag ändå få protestera. För mig liknar det lite åldersnoja. Den här butiken hade uppgraderat sina trasiga jeans och lappat dem med paljetttyg och sytt på paljetter lite här och där på byxbenen. Det fick inte mig att ändra uppfattning. Jag tycker fortfarande att det är fult.

När det började lida mot lunchdags tänkte vi besöka vårt vanliga matställe. De har alltid så goda hamburgare och personalen är så trevlig, men vi kände inte riktigt igen oss när vi steg in. Det var ny personal och vi fick den uppfattningen att det även var ny ägare. Vi beställda alla tre var sin kycklingburgare och läsk. Det tog lite tid innan det kom på bordet, men vi hade ingen brådska. När vi fick maten tittade vi bara på varandra. Det såg lite underligt ut. Längst ner låg en stor skiva rostat bröd och ovanpå den fanns ganska många megastora salladsblad. Inte ens det vita tjocka nertill på salladsbladet var bortskuret. Sen kom det en drös med persilja som hade säkert fem cm långa stjälkar. Här skulle tydligen inget gå till spillo. Nåja, de hade i varje fall plockat bort rötterna. 

På detta gröna hade placerats två kycklingfiléer och sen var det ännu ett tjockt täcke med gröna saker. Allra överst var ett stort fyrkantigt lock av bröd. Jag vet inte om de hade fyrkantiga bullar som de skurit av ovandelen på. Det var också rostat. Vid sidan låg lite förskrämda pommes frites tillsammans med en klick majonnäs. 

Jag gillar att hålla hamburgaren i handen och äta men det var helt omöjligt. Jag fick i stället plocka isär den, för det gick inte att skära genom allt. Det rostade brödet var ganska hårt. Ulrikas bröd var svartbränt och det var filéerna också så hon sa till ägaren. Han tog ut tallriken och lovade att hon skulle få nytt väldigt snabbt. Det tog en kvart. OK. Brödet var inte bränt, men kycklingen var inte riktigt genomstekt. Dessutom hade de nog slut på alla kryddor på det här matstället för det smakade "rätt ud å väret" som min farmor sa när något var helt smaklöst. När vi skulle betala "bjöd" ägaren på en läsk till Ulrika eftersom hennes mat inte hade varit till belåtenhet. Skulle en läsk vara kompensation för oätlig mat????? USELT! USELT! USELT! Det kommer inte att bli några fler besök av oss på det här stället. 

Jag vill precis som meterologerna gör ibland sända ut en 

VARNING

Om ni är i Helsingör och blir sugna på lite att äta så gå för allt i världen inte till Vanessa på Stengade. Maten där är inte bara oaptitlig, den är snudd på oätlig.

34 kommentarer:

 1. Så många fina tulpaner du fotade. Litet skillnad mot de få tillfällen som det finns tulpaner här och bara några knippen.
  Jag håller helt med dig om att köpa trasiga jeans och byxor är väldigt bakvänt. Inte ens paljetter gör saken bättre. Modet är konstigt ibland.
  Men så trist att ni inte fick bra mat och att servicen var så dålig. Förhoppningsvis klagar fler så att de fattar att de inte kan bete sig så.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten var det sämsta på hela dagen. Nästa gång blir det ett annat matställe.

   Radera
 2. Det är alltid otrevligt att få dålig mat, för det fick ni verkligen och servicen var ju inte precis den bästa den heller. Jag fick rysningar när jag läste att kycklingfilén i Ulrikas "hamburgare" inte var genomstekt. Farligt, verkligen. De nya ägarna är tydligen helt nya i gamet och förmodligen saknar de utbildning inom sitt område.
  Tyvärr händer det här också, att nya entusiaster tar över ett matställe för att hålla sig med arbete, men att de sedan inte kan sköta det som det ska skötas. Oftast blir rörelsen inte långvarig. Folk går inte dit efter den första besvikelsen.
  Skönt att få se alla vackra blommor som "motgift". Billiga, här har vi aldrig billiga blommor. Dottern brukar ta med sig hem från Sverige när hon kommer hitåt. Ni har mycket humanare priser än vad vi har. Det är säkert mängderna som gör det.
  Ha en skön måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi mådde lite illa när i gick därifrån, men det berodde säkert på att maten inte var god. Kycklingen åt Ulrika inte, för den var helt oätlig. Jag handlar alltid blommor i Helsingör, för det är så roligt att gå och välja och vraka bland sådana mängder. På sommaren är det nästan som ett hav av blommor.

   Radera
 3. Det är trevligt att strosa runt nere i Helsingör, fast det blir inte så ofta.
  Kan tycka att Ulrika skulle blivit bjuden på hela hennes beställning. Tur att ni iallafall hade trevligt.
  Vi kallar också det för blomtorget, det är så vackert att titta på alla blommor. För många år sedan köpte vi med oss hem rosor, för att sen torka dem.
  Ha en bra vecka! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det blir lite varmare ska jag åka över igen och köpa med mig rosor hem. De är så billiga där.

   Radera
 4. Tråkigt när man ska äta ute och så är det dåligt!Bra att du varnade!!
  S....Visst var det finurligt. Man kan kalla det återanvändning!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet vi i varje fall att det matstället går vi inte till fler gånger.

   Radera
 5. Härliga blomsterbuketter där på torget! Mindre härligt var ju då besöket på restaurangen ... och kycklingfilé som inte är genomstekt kan ju vara hälsovådlig! Tack för varningen - om jag mot förmodan skulle hamna i Helsingör så ska jag inte gå dit!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blomstertorget är väl värt ett besök.

   Radera
 6. Fy så tråkigt när ett favoritställe går ner sig så. Jättetråkigt!
  Blommorna är så vackra. Det ger vårkänslor att titta på dom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir verkligen på gott humör av sådan blomsterprakt.

   Radera
 7. Besök på blomstertorg och tips och inspiration för nya idéer verkar härligt att få med sig hem från Helsingör. Men dit ska man tydligen ta sig mätt. I alla fall till man kommit en bit förbi Vanessa´s.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det finns gott om andra matställen, så det är nog ingen fara för hungerns skull.

   Radera
 8. Från Gbg tog vi Stena-färjan till Fredrikshamn. Ibland. Då och då. Men alltid kul att komma utomlands. I Danmark äter jag gärna panerad spätta med frites. Det är de mkt bra på. Synd på burgaren.

  SvaraRadera
 9. Så tråkigt med maten :( Och speciellt när man ställt sig in på ett ställe som man vet brukar ha god mat!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hitta ett annat favoritställe.

   Radera
 10. Fy farao för kyckling som inte är 'klar', livsfarligt, jag har haft campylobacter och var dålig i minst tre månader. Vågar aldrig äta kyckling 'ute', den ska vara gjord av mig eller köpt grillad. Det har t.o.m. hänt att den grillade ej varit genomgrillad.
  Då har jag inte varit snäll i orden till dem ska du veta.
  Denna beskrivning om salladen m.m. fick mig givetvis att skratta högt,
  . . . 'nåja de hade i varje fall plockat bort rötterna', ha ha ha ha . . . .
  Du är en 'jättekultyp' Gunnel, det har jag nämnt innan.
  Håller med dig om dessa trasiga kläder, men Gunnel det är ju trendigt, hi hi . . .
  Vårt ena barnbarn fick 'nya jeans' bägge knäna syntes, jag sa till sonhustrun att varför river du inte sönder de gamla jeansen på samma vis, vem katten ser om de är nya. Nä det där modet ger jag inte ett enda öre för, inte ens en krona, fyyyyyyy....
  Håller annars med att danskarna har mycket annorlunda mode, lite extra intressant.
  Kul med utflykter Gunnel, nu ska jag läsa tillbaka på dina inlägg, har haft mycket att göra i veckan, inte hunnit läsa bloggar.

  Må så bra vännen/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan acceptera att yngre personer gärna följer modet slaviskt. Själv är jag nöjd med att vara otrendig...i varje fall när det gäller trasiga jeans. Maten var ingen höjdare alls.

   Radera
 11. Blommorna var hur dejliga som helst, vill ha vill ha . . . .
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska snart åka över igen och då ska jag hamstra rosor.

   Radera
 12. Usch sådan otur med maten. Men annars verkar det som att du trivs i Helsingör. Jag är där alldeles för sällan, för visst är det en mysig stad att promenera i och kolla in i en del butiker. Till sommaren får det bli en tur igen, tror jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Helsingör för det går så snabbt att ta sig dit, och jag hittar alltid något som jag känner att jag måste ha.

   Radera
 13. Snö i Danmark - det hör väl inte till vanligheterna? Härlig färgkaskad där på blomtorget. Blir sågen på en jättebukett...
  Färdigtrasade jeans är inget jag gör vågen för precis. Riktigt tossigt tycker jag. Och det betalar vissa för?
  Trist med maten. Det brukar annars vara en av höjdpunkterna på resorna. Och kyckling dessutom. Så viktigt att den är välstekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark har ungefär samma väder som Skåne..i varje fall Själland. Det är alltså ingen vinter att tala om, men ibland misslyckas det och det kommer lite flingor. För det mesta är det bara kallt, halt och trist den här årstiden.

   Radera
 14. Vanessa visste helt klart inte vem hon gav så dålig service. Skulle jag av någon händelse hamna i Helsingör vet jag i alla fall vart jag INTE ska gå och äta lunch.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt att någon serverar så dålig mat.

   Radera
 15. Helsingör låter som ett farligt ställe. ;) Icke genomstekt kyckling. Och fallande snö och is från taken. Det är då för väl att ni återvände välbehållna till Sverige.
  Trasiga jeans - obegripligt mode. Men blomprakten är en fullträff.

  SvaraRadera
 16. Så härliga bilder på tulpanerna! Här uppe i Umeå känns tanken på blommor ute på torget väldigt avlägsen nu ... Tur att du inte fick en istapp i huvudet! Håller med vad gäller trasiga jeansmodet och kommer att tänka på att det på 1500-talet var högsta mode bland de rika att ha sönderrispade kläder.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer då att modet går igen.

   Radera
 17. Verkligen dejligt och mindre dejligt!
  Eftersom jag inte är dagligen här så fick jag den Gunneldosen jag nu känner att jag saknat :-)
  Söndriga jeans är ett trist kapitel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för besöket, Tove! Man har alltid fått höra att man ska vara hel och ren. Det gäller kanske inte längre.

   Radera