måndag 19 september 2016

Norrlandsmyggor på semester?Man läser titt som tätt om att det ska finnas så otroligt mycket mygg i norra delen av Sverige, och jag såg en gång ett TV-program där programledaren knappast syntes bakom alla mygg. Nu finns det helt klart mygg på andra ställen i landet också, men det är väl en kliché som fortfarande hålls vid liv kan jag tänka. I Åstorp finns också mygg....i varje fall två stycken.....eller om det bara är en som tar för sig av godsakerna här.

Jag vaknade härom morgonen av att det kliade nåt fruktansvärt i ena knävecket. Det gjorde ingen nytta hur mycket jag än kliade så till sist steg jag upp. Då såg jag en stor, röd upphöjning på huden. Ett myggbett! Det är flera år sen som jag blev myggbiten senast. Ett par morgnar senare vaknade jag av att det kliade på andra benet....också vid knäet.....men denna gången på sidan. Jag kollade med en gång och det såg ut som det andra klistället, så jag förstod att det var ännu ett myggbett.

Vad är det för speciellt med mina knän? Det är samma blod som pumpas runt i kroppen, så smaken borde var samma var myggorna än bestämmer sig för att käka. Jag har inte vatten i knäna så det är inte extra utspätt där. Jag har inbillat mig att mitt blod inte föll myggorna i smaken, men det är visst doftämnen de går efter i stället. De som sticker och suger blod är honmyggorna. Hanmyggorna håller sig till att suga nektar. De går tydligen inte ut och käkar tillsammans som vi människor.

Det finns 2500 olika myggsorter i Sverige men endast ett 30-tal av dem är blodsugande. Jag försökte leta efter om det fanns myggor som hade specialiserat sig på knän, men det närmaste jag kom var Smalbensmyggor. Jag gissar att deras GPS inte fungerade i förra veckan.


30 kommentarer:

 1. Skrattar gott åt dina funderingar!
  Usch, ja. Myggorna har älskat mig, men med ålderns rätt smakar jag nog inte så bra längre, för jag har nog bara fått ett bett denna sommar. Eller så finns det inga mygg där jag är längre.
  Måndagskram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tacksam att de för det mesta inte gillar mig.

   Radera
 2. Nu bor jag i Norrland, och har endast besvär av myggor då jag går i skogen, men så bo jag ju i stan också. Har aldrig varit så lite myggbiten som åren här uppe - men som sagt det beror på var en uppehåller sig. Kanske har myggen flyttat neråt och tydligen blivit knäsvaga - svaga för knän i synnerhet pantertantens! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag brukar heller inte få myggbett, tror att det är för att jag har så dåligt blod.
  En ny vecka, med nya påhitt. Kram

  SvaraRadera
 4. Tokfia!!Myggor har aldrig varit speciellt intresserad av mej förr Det berodde nog på att de attackerade min gubbe .Nu när han inte finns så har det hänt att en och annan mygga har försökt sticka mej.Men jag är snabb och slår till dom!
  SV..Det var full rulle igår!
  Ha en bra måndag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som du håller igång under veckorna förstår jag att du snabb.

   Radera
 5. Nej, mygg är verkligen inga trevliga varelser :( I Sverige är det ingen som är intresserad av mig. Men här nere älskar de mig....speciellt tigermyggan. Men det funkar ganska bra om jag smörjer på lite LHP salva och tar en clarityn. Men som tur är så har vi de inte hela tiden här!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej! Det är nog så att myggen gillar värmen i dina knäveck, riktigt gosigt och varmt är det ju där. Jag försökte sitta på tomten o rensa svamp en kväll förra veckan, det dröjde en stund innan odjuren hittade mig men sen var det kört..
  Men myggen välkomnar jag bara jag slipper älgflugorna, alla gånger! Ha en fin höstvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älgflugor har jag aldrig träffat på.

   Radera
 7. Vi har väl haft en del mygg här också men de tycker inte om mig. Jag har inte blivit biten på många år. Om jag och min syster tar en promenad i skogen så får jag inga stick men däremot får min syster hur många som helst. Mig gör det inget att de inte tycker om mig. Ha en bra dag.Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag strävar inte heller efter att vara populär bland myggen.

   Radera
 8. Myggor älskar mig och är de enda varelser som någonsin svärmat omkring mig - hela mig. Inte "bara" knävecken. ;) Men jag vet att odjuren ogillar lavendeldoft så jag brukar smörja in mig med lavendelolja eller gnugga mig med torkad lavendel när de är alltför påflugna. För mig har det varit effektivt.
  Eftersom vi norrbottningar är rädda att våra myggor ska få skörbjugg och andra bristsjukdoomar med så ensidig diet som evig norrbottnisk/norrländsk så skickade vi dem söderut för lite mer variationsrik kost.
  Önskar dig myggfria nätter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! När de nu ätit upp sig skickar jag tillbaka dem.

   Radera
  2. Okej, nu är de ju mätta och belåtna.

   Radera
 9. Fästingar gillar också knävecken har jag upptäckt, för där har de bitit sig fast flera gånger. Jag har helt sluppit undan myggbett i sommar utom då jag var på Sicilien, för där lyckades en mygga ge mig 4 stick på ena kinden en natt när jag inte var på min vakt. Som tur var blev det inte så stora svullnader av dem, annars hade jag nog sett ganska rolig ut.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får tack och lov inte heller megastora märken, men det är ändå inget kul att bli myggbiten.

   Radera
  2. Precis! Inte mycket myggbett i år, men en fästing i vänster knäveck ... det har jag haft ...
   Kramis

   Radera
  3. Fästingar har jag aldrig träffat på utom när jag hade Santos här.

   Radera
 10. Jaså du blir mest omsvärmad i knäveckshöjd! Litet knepigt... mig biter nog myggen litet både här och där...

  Att de inte skulle gilla lavendeldoft har jag aldrig hört tidigare, men kan vara värt ett försök...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också testa. Lavendel har jag i trädgården.

   Radera
 11. Hm ... glömde skriva under med min primära blogg ...
  "Fruktflugorna" var jag ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt? När jag kommenterade med min blogspot-blogg så kom den kommentaren inte med, men det gjorde den med min wordpress-blogg?
   Vart tog den första kommentaren vägen?

   Radera
  2. Jag tittade bland skräpposten men hittade inget där, så den är nog ute och flyger i rymden.

   Radera
 12. Här i Norrbotten har vi inte haft många myggor denna sommar. För torrt och för varmt kanske. Jag kan inte påstå att jag saknat dom.
  Inte skoj med myggbett!

  SvaraRadera
 13. Alla slags flygfän älskar mig, men jag flyr inte från getingar, men myggjävlar de kan hålla sig borta. Nu har vädret varit så varmt och torrt så de rackarna har torkat ut,
  men annars har jag fått världens största märken efter deras bett.
  Något annat som är värre egentligen är knotten, men de härjar ju mer i juni,
  de kan verkligen förstöra en fin sommar kväll.

  Må gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knott har jag hitintills sluppit ifrån.

   Radera