torsdag 22 september 2016

Höstdagjämning


Höstdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas för höstdagjämningspunkten. Då är natten nästan lika lång som dagen överallt på jordytan. Höstdagjämningen är inte en hel dag, som jag alltid trott, utan en ögonblicklig händelse. Den inträffar vid en bestämd tidpunkt, vid olika klockslag på skilda platser på jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig. I år infaller höstdagjämningen idag klockan 14:21 hos oss. Nästa år kommer det att vara runt åtta på kvällen.

På grund av att vi har skottår vart fjärde år så varierar höstddagjämningsdagen mellan den 22 och 23 september. Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster och omkring 12 timmar senare går den ner rakt i väster.

Det både känns och syns att hösten är på gång. Den extrema värme som vi hade för bara någon vecka sedan är borta, och det är enligt min mening betydligt behagligare nu. Det går att jobba i trädgården vilken tid på dagen som helst utan att tänka på var det är mest skugga. Naturen skiftar färg och blir nästan färggrannare än under sommaren, även om man kan se blommor i all världens färger den årstiden. Höstfärgerna är så starka.....och det finns så mycket orange att titta på som...


....havtornsbär....


....nypon....


 och rönnbär.


 Inne i skogen är det en blandning av rött, grönt, orange, gult och brunt.


Givetvis kommer det att bli många regniga höstdagar framöver, men det kan vara skönt det med. Har man bara ett lysande orange paraply så kan man göra som Gene Kelly....sjunga och dansa i regnet.

24 kommentarer:

 1. Ja nu är hösten här!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett snabbt omslag av vädret.

   Radera
 2. Det känns så avlägset med hösten när hela stranden här nere är full med folk. Men jag vet ju att den är på väg där hemma!
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att du inte har några höstkänslor.

   Radera
 3. Wow vilka härliga bilder du bjuder på. Jag hade inte koll på höstdagsjämningen men höst börjar det med all säkerhet bli.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det märks ganska mycket ute i naturen att det är slut på sommaren.

   Radera
 4. Det är ju så vackert i naturen nu, med alla olika färger. Förstår att du njuter av de olika orange färger.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hösten är i mycket en orange årstid. Och alla jordiga höstfärger ger en varm känsla trots att temperaturen faller.
  Dina bilder visar så härliga bär! Havtorn, jag har för mig att de kryllar av C-vitaminer. Likadant är det ju med nypon. Passar bra att fylla på kroppens C-vitaminförråd nu när höstsnuvor och influensor börjar grassera.
  Här är det gråväder sedan flera dagar. Inget regn men grått, grått, grått. Det skulle vara fint med lite sol på färgprakten utanför fönstren. Ha en fin höstdagjämning! Som vi just passerat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nypon brukar jag plocka, men inte havtorn längre. Det är förenat med livsfara p.g.a. de långa taggarna. De buskarna sticks värre än både mygg och getingar.

   Radera
 6. Visste inte heller att det var olika klockslag det handlade om. Man kan lära sig mycket av att läsa bloggar :) Färgerna är så härligt varma och lysande att man får energi av dem.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det är uppiggande färger.

   Radera
 7. En alldeles underbar årstid och jämningen vet jag nu lite mera om!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande lite soligt så hösten är helt perfekt.

   Radera
 8. Jag är ingen storfavorit av hösten men man får ge det att det är vackra färger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hösten är bättre än vintern, tycker jag.

   Radera
 9. Ojdå ser det ut så i bokskogen redan, när vi var i Ängelholm i helgen var bokskogen grön fortfarande och inte ett spår av höst. Här syns hösten på hägg trädet men sedan inget ännu direkt. Allt blommar som om det var sommar,vilken märklig tid.
  Men visst, vissa växter har tackat för sig inget konstigt med det.
  På lördag har vi tänkt åka på skördefest i Blädinge (Tyrolen) tar med oss två barnbarn. Kanske jag träffar Anette ( Rost och Rädisor) hon bor nära dit.
  Nu börjar ju alla höst marknader det är trevligt, men det finns många och man måste välja.
  Ha de så bra/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är från i fjor så förhoppningsvis ser det inte ut så än. Höstmarknader är kul och Tyrolen har jag hört talas om, men på lördag ska jag till Ullared och man kan inte hinna allt.

   Radera
 10. Du gav mig förklaringen på något jag funderade över en kort stund igår. Min mor fyllde alltid år på höstdagjämningen och hennes födelsedag var 23 september. Ur led är tiden, tänkte jag igår, när det snackades om att det var höstdagjämning. Måste allting ändra sig, tänkte jag - och det måste det förstås, det förstår jag när jag läser ditt inlägg! Tack för det! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig funderat över att det inträffar på olika dagar förrän jag började läsa om det.

   Radera
 11. September är min favoritmånad ... tyvärr lite för sommarlik detta år... för varmt, för torrt!
  Fantastiska bilder du bjuder på idag - fina färger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. September har varit ovanligt fin i år.

   Radera