onsdag 13 juli 2016

Bruna bönor och ärtsoppa


Det är två maträtter som jag tycker väldigt mycket om. Att bara laga en liten skvätt med ärtor eller bönor är inte lönt. Nej, det ska vara ett rejält storkok. Eftersom det nu bara är Göran och jag i hushållet så har vi ordnat det så fiffigt att när jag lagar bönor med fläsk så kommer Rasmus med familj hit och äter med oss, som idag. Till Rasmus lagar jag däremot panerat fläsk med potatis och löksås. Bönorna är inget han längtar efter.

Ärtsoppekoket brukar Bo stå för och då är det vi som sätter oss i bilen och åker till Kvidinge. Bo lagar soppan på gammaldags vis som min mor och farmor gjorde med morötter, palsternacka och potatis. Det är rena delikatessen. Grisknorren kan jag däremot hoppa över, men fläsket passar perfekt till. När jag var barn hade vi alltid plättar efter ärtsoppan. Det är helt obegripligt att de två sakerna kan hänga ihop. Soppan blir man proppmätt av och att sen sätta i sig plättar ovanpå det är nästan omöjligt. Jag minns att jag gjorde det som barn, men idag har vi helt skippat det.

Vi har i stället plättar eller pannkakor till lunch eller mellis när Rasmus är här. En gång när jag var hemma hos honom och lagade pannkakor sa han:"Jaså, du gör gymnastiska pannkakor?" Där ramlade poletten inte ner utan han fick förklara vidare. -" De gör ju sit ups." Mycket riktigt när jag tittade i pannjärnet så reste sig en del av smeten en bit upp när den kom i kontakt med värmen, och sen la den sig tillrätta på järnet igen. Det går inte att klaga på hans fantasi.

16 kommentarer:

 1. Rasmus är en otroligt snabbtänkt och rolig kille. Jag förstår att det är kul att ha honom i närheten.
  Bruna bönor var min älsklingsrätt när jag var barn. Och jag tycker fortfarande att det är gott. Ärtsoppa äter jag också gärna. Rejäl husmanskost!
  Här bjöd tisdagen på strålande sol, nästan vindstilla (ovanligt vid kusten!) och 24 somriga grader. Hoppas ni också har solsken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus och jag har samma sjuka humor, så det är alltid så kul när han är här. Solen visar sig faktiskt idag, men vi har haft regn och åska några dagar på rad.

   Radera
 2. Haha! Han är rolig Rasmus :)
  Trevligt att samla delar av familjen och äta ärtsoppa!
  Ha en trevlig dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt roligare att laga mat till flera personer, tycker jag.

   Radera
 3. Det är ju så gott med bruna bönor, men jag tål inte det, därför äter jag bara bruna bönor på julbordet. Ärtsoppa är ju också gott, men jag äter inte fläskkött, och har aldrig försökt mig på att koka egen, har inte hittat någon att köpa utan fläsk.
  Ha en bra dag, och njut av solen! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor hade ofta bruna bönor på julbordet, men det har vi aldrig haft.

   Radera
 4. älskar ärtsoppa, det får bli som lunch på stan - eftersom maken inte delar min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att antingen älskar man eller så avskyr man den rätten.

   Radera
 5. Ärtsoppa och bruna bönor hör inte till min favoritmat.Rasmus däremot är en av mina favoriter Rolig och kvicktänkt.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Alltid lika roligt när du delar med dig av stunderna med er fina Rasmus. Själv brukar jag numera när jag bor ensam köpa en slang ärtsoppa men nu blev jag sugen på att koka. Men du, det där med knorren, var det ett skämt eller menar du att man brukar lägga grisknorren i soppan??
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den kokas vid sidan om precis som det andra fläsket. Jag har aldrig smakat det och tänker inte göra det heller. Farmor serverade alltid sånt men jag tror inte det är lika vanligt idag.

   Radera
 7. Jag har aldrig förut hört talas om panerat fläsk. Ärtsoppa däremot är smaskens - plättar få stå för sig själva! Härlig kille din Rasmus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Panerat fläsk är faktiskt väldigt gott.

   Radera
 8. Den unge mannen verkar ha huvudet på skaft och ett rörligt intellekt med humor! :-) Underbara kommentarer från honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket tokigheter i hans huvud.

   Radera