onsdag 1 januari 2014

Var finns råttfångaren från Hammeln........eller en stor katt eller Anticimex när man behöver dem? Härom morgonen så ringde mobilen ganska tidigt och väckte mig. När jag kommit ur sängen och letat fram den, satte jag mig i soffan. Jag var fortfarande halvsovande och glasögonen låg på nattduksbordet, så synen var inte den bästa. Plötsligt såg jag något som skymtade till i fönsterkarmen. Jag vaknade till lite mer och blinkade några gånger för att kunna urskilja vad som hände. Nu såg jag att det var något som sprang fram och tillbaka på fönsterblecket. Jag blev klarvaken på två röda sekunder. Det var en äcklig råtta!!!  Den var säkert en 12 cm lång och hade lika lång svans. Jag vågade mig ända fram till fönstret och jag kände hur nackhåren reste sig. Så här nära inpå en råtta har jag aldrig varit tidigare...bara en fönsterruta emellan oss. Nästan som en skräckfilm. Efter några rundor fram och tillbaka på blecket så hoppade den ner på altanen och slingrade sig ut genom en smal springa i grinden. Men lika snabbt var den uppe på staketet och sprang igen fram och tillbaka. När den hoppade ner hördes en rejäl duns, så det var ingen liten nätt sak precis. Vart den sen tog vägen såg jag inte för jag var lätt chockad och har knappt hämtat mig från skräckupplevelsen än.

Någon dag senare hade jag problem med att starta bilen. Efter åtskilliga försök, så gick den igång. Det underliga var, att man var tvungen att gasa hela tiden, för om den gick på tomgång, så slocknade den helt. Vi lyckades få tag på vår bilreparatör, och han var så snäll att han tog in bilen fastän han hade stängt på verkstaden. När han ringde och berättade att bilen var klar, fick vi också förklaringen på vad det hade varit för fel. Någon hade gnagt av kablar inne i motorn. Troligtvis har det varit en råtta, som har kalasat på dem. Jag är nästan 100 % säker på att det är "altanråttan" som är boven. Nu ska vi gillra en råttfälla och sätta under bilen, för jag tänker inte servera kablar till den här äckliga råttan mer. Det matkontot är alldeles för dyrt för min plånbok.

36 kommentarer:

 1. Ja dessa varelser kan ställa till med riktiga problem. För flera år sedan fick jag plötligt se hur det gnistrade och fräste i proppskåpet i källaren. Blev livrädd. Som tur var var grannen elektrikern hemma på matrast. Han kom genast ilande. Det luktade också förfärligt i källaren. Han sade på en gång då han klev innanför dörren. Ja här luktar det grillat kött. ???? Jag har inte grillat kött. Då han öppnade proppskåpet låg det ca 10 stycken skogsmöss i olika stadier av förkolning därinne. Huga.Ganska vanligt fenomen på vintrarna enligt honom. De söker sig till värme.. Skaffa en bra råttfångar katt du! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Råttor och möss är bland det hemskaste jag vet. Många av våra grannar har katt, så jag får förlita mig på att de jobbar effektivt nu.

   Radera
 2. Jag har två bra råttfångare!! En satt i 14dagar och väntade ut råttan!! ja ja hon fick in och sova och äta .Men så fort hon var ute satt hon och väntade .Och hon tog den dödade den och la den på vardagsrumsgolvet.Jag tror att du ska bara ge fåglarna mat som hänger! All mat på marken eller på bord är restaurang till råttorna! .......Så bra att Santos klarade smällarna! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta som serveras till fåglarna hänger högt uppe.Tidigare om åren när jag inte hade bordet där, så ramlade mycket ner på marken. Det syntes aldrig till några råttor eller möss då, så det är kanske ett extra gynnsamt år för den här sortens figurer i år.

   Radera
 3. Nej, fy vad äckligt hemskt! De är verkligen ena odjur! Än så länge har vi bara möss.
  När jag jobbade som tidningsbud så såg jag stora äckliga råttor och hos mina föräldrar, som har bondgård, fanns det stora saker.
  Vi hade fått in en mus i husbilen en vinter, inte kul, kan jag säja!
  Kram och hoppas den går i fällan!
  Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas med att den hamnar där, eller ger sig iväg in i skogen. Huvudsaken att den inte stannar kvar i grannskapet.

   Radera
 4. Möss är inte så trevligt... men råttor är rent av riktigt äckligt. De är för stora och för fräcka för min smak. Hoppas att den är korkad nog att gå i fällan (men de är inte bara äckliga, ibland är de lite listiga också... rökt korv gillar de, så "agna" med det!).

  Lycka till med råttjakten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Rökt korv har jag kvar sen i julas.

   Radera
 5. Jag blir knäsvag bara av att läsa detta. Fy så läbbigt! Minns en sommar när jag stod inne i min kolonistuga och tittade ut mot grannen när en mus sprang under hennes altan. Det räckte för att jag skulle bli alldeles skakis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner precis som du. Inget kan skrämma mig mer än möss och råttor.

   Radera
 6. Dessvärre så finns det råttor överallt. De är sluga överlevare och går sällan i en fälla men hoppas att altanråttan gör det i alla fall. Vi har till vår stora glädje en eller två hermeliner som huserar i vår husgrund och sköter om att vi har det rent på råttor, men innan dess var det en evinnerlig kamp att få fast dem och död på dem. Usch, råttor kan jag leva förutan. Jag tycker om djur men där går gränsen
  Lycka till med den eländes eländiga råttan, så den inte besvärar er mera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte råttan är med på listan över utrotningshotade djur. Tyvärr finns där i stället en hel del som det borde finnas fler av.

   Radera
 7. usch vad otäckt och äckligt, råttor är hemska djur och fruktansvärda skadegörare
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har aldrig haft besvär av råttor tidigare, men nu kommer jag nog att se råttor så fort det rör sig eller prasslar någonstans.

   Radera
 8. men fy då vilken upplevelse .. när jag först läste så trodde jag råttan var inne hos dig , jag fick kalla kårar .. men som tur var fatta jag fel till början , riktigt hemska djur är dom där råttorna , hoppas ni gillra en bra fälla till råttan och att råttan inte hade så många kompisar ..
  GOTT NYTT ÅR på dig och tack för ditt besök hos mig ..
  Ha de bäst !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, då! Så långt har jag inte tänkt att den kanske har ett helt gäng med sig.

   Radera
 9. Glömmer aldrig när jag öppnade ett köksskåp för några år sen och en liten mus hoppade ut och försvann i "skräprummet" (där jag brukar ha tvätt och leksaker åt barnbarnen). Det här var på kvällen men jag vägrade att sova med musen så vi åkte in de tre milen till Norrköping för att köpa råttfällor på Maxi som hade öppet till klockan 22. På morgonen hade den lilla musen gått i fällan och sedan upptäckte vi ett pyttelitet hål i köksskåpsväggen där den tydligen hade tagit sig in. Kent spikade för det och sen dess har det varit musfritt här. Jag avskyr också möss och råttor - din var ju en otäckt stor också. Och att en råtta hade ätit upp kablarna på en bil har jag aldrig hört talas om. Nu vet man ju i alla fall att det kan hända.
  Kram från Ingrid som passar på att önska dig ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte heller att råttor var förtjusta i bilar, men enl. mekanikern var det inget ovanligt. Han föreslog att vi skulle ha motorhuven öppen en bit eftersom odjuren kröp dit för att få lite lä......och knapra på kablar.

   Radera
 10. Vilken fräck inkräktare!! Den hoppas jag du får snabbt i fällan.

  SvaraRadera
 11. Fy så otäckt!
  Hoppas att ni lyckas fånga den rackaren, men de är väldigt försiktiga av sig, så det kan nog bli svårt.

  Ha en fin fortsättning på det här nya fina året!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 12. Säg inte ordet råtta för då skriker jag HÖGT !!!
  Jag minns i min barndom att folk berättade att råttorna var stora som vuxna katter. Gubbar samlade sig för jakt på en soptipp, inga ungar fick vistas ute i dess närhet.
  Jodå det var sanning om storleken, jag RYSER bara jag tänker på saken, USCH O TVI !

  Men nu går vi mot ljusare tider och äntligen börjar vardagen så man vet vilken dag det är. *fniss*

  Önskar Gott Nytt år/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har ju hört hemska historier om råttor. För mig spelar det ingen roll om de är små eller stora......jag är livrädd för dem. Känns riktigt skönt att komma tillbaka till vardagen nu.

   Radera
 13. Tur att jag har så många råttfångare, för vi har inte ens möss här längre. Men att råttan skulle ge sig på bilen var inte roligt och det kan bli farligt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen det var både första och sista gången den fick smak för min bil.

   Radera
 14. Den råttan gick till just den rätte! Nej, de flesta är nog inte förtjusta i råttor. Skadegörare är de också. Är nyfiken på om den gått i fällan? Där duger det nog inte med små musfällor som vi har.
  Hoppas det bara är en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än har den hållit sig från fällan. Jag hoppas också att det bara är en råtta.

   Radera
 15. Hej och fy för den lede, har du ingen egen katt eller någon granne som kan leasa ut en åt dig så du blir av med råttproblemet! Jag hade en gång råttor som sprang i ventilationskanalerna ovanför min köksspis, stod och stekte mat och tittade upp då jag hörde ett pipande. Uppe bakom fläktgallret klamrade sig flera möss eller råttor fast och hade nätet lossnat hade de ramlat rakt ner i stekpannan!
  Kram och hoppas du får trevligare överraskningar härefter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en del grannar som har katt, så jag hoppas att de kan skrämma iväg odjuren.

   Radera
 16. Vinter och möss/råttor är sådär lagom kul.. Visst fungerar det med fällor, men jag tror att en kissekatt skulle göra bästa susen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får jag hoppas att alla katter i grannskapet är pigga på råttjakt.

   Radera
 17. Visst blir det tyst när alla barnfötter har slutat att springa runt! Tur det finns Skype och annat att ta till.
  Råttor, fy, den hade inte jag vågat tittat på! Jag hade kallat på mannen direkt!
  God Fortsättning på dig!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skype är ett bra alternativ, när det inte går att ha de små favoriterna i närheten.

   Radera