tisdag 21 januari 2014

Med sikte på Balettakademin


Så här i början på året droppar det in annonsblad med erbjudande om olika slags kurser. Det är intressant att läsa och se vad som erbjuds. De sista åren har det varit väldigt mycket datakurser, och det verkar fortfarande vara populärt. Själv tittar jag mest på de sidorna där jag hittar olika slags hantverkstekniker som lärs ut. Under årens lopp har jag gått på åtskilliga kurser. Det är alltid kul att lära sig nåt nytt. En del som jag har lärt mig har jag fastnat rejält för och fortsatt med hemma, och en del har jag tyckt bara varit sådär. Men nån gång kanske jag får nytta av den kunskapen ändå.

Det blir fler och fler kurser som riktar sig till äldre personer både när det gäller data, motion och språk. Ofta är kurserna på dagtid och det passar ju perfekt för de som är lediga hela dagen. Idag såg jag en annons som det stod var lämplig för de som var 40+ och där måste väl pensionärer också räknas in. Det var en kurs i balett. Först trodde jag att jag läst fel, men det hade jag inte. Om man har som mål att bli prima ballerina är det kanske lite sent påtänkt för det är väl nästan i 40-årsåldern som de pensionerar sig. Nu var det nog inte så allvarligt menat med balettdansningen, för det stod att huvudsyftet var att man tränade upp styrka och balans. Således var det inte tal om några piruetter. Jag undrar ändå lite över vad slags skor man förväntas använda där. Tåspetsskor är helt uteslutet för min del kan jag med bestämdhet säga, för jag måste ha ortopediska inlägg i mina skor och det kan jag aldrig knyckla in i en balettsko. Det kommer kanske att bli lika populärt bland pensionärer att träna balett som att gå på gym......och varför inte? Allt som gör att man blir glad och mår bra är värt att prova på.

31 kommentarer:

 1. Det är inte särskilt länge sedan de visade ett inslag i ett program i tv-n, om att man håller kurser i balett för pensionärer. Många deltagare var det också...hur mycket tåspetsdans det egentligen rörde sig om framkom inte, det man mest såg var att folk stod vid den långa ribban vid spegelväggen och gjorde balettrörelser. Lärare var en pensionerad balettdansör
  Kul!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är väldigt viktigt att träna upp balansen, för att undvika fallolyckor. Dans i alla former är bra.

   Radera
 2. Allt som är roligt och uppiggande är väl bra. Inga balettskor för mig heller ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju välja ut det man tycker passar och träna på det.

   Radera
 3. Tänk om vi bodde närmare varann och anmälde oss på en balettkurs.
  Va mycket skratt och glädje vi skulle ge varann,
  och vilka bloggar vi skulle få till.
  Kan se oss skumpa runt med en liten tyll-kjol i midjan,
  och jag lovar att ingen skulle vilja stå nära bakom mig när jag kom igång med
  mina benböj, för vid skrattanfall skulle det nog släppas både det ena och det andra....
  Hahahahaha.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vilken dröm...eller mardröm för de andra deltagarna...om vi gått en sån kurs ihop. Jag kan ta på mig att sy tyllkjolarna om du mailar över dina mått. Finns det ingen sommarkurs nånstans tro, så vi kunde träffats på halva vägen?

   Radera
 4. Det är nog inte så tokigt med balett för äldre just med tanke på balans och styrketräning. Många går ju ut på promenader men bara på asfalterade eller andra plana underlag. Bäst vore att gå på en stig i skogen och få gå över stock och sten. Men det känns för osäkert om man måste gå ensam. Jag har min balansbräda till Wiispelet och så en pilatesboll som jag sitter på ibland. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balansträning tror jag blir viktigare och viktigare ju äldre man blir, och då är det ju bra om man kan göra nåt kul av träningen.

   Radera
 5. Nappar du på det?
  Jag känner faktiskt en väninnas mamma som har kurser i"balett" - nej mer balansträning och sådant. Men i sin ungdom var hon prima ballerina. Mig själv har det aldrig passat med sådant, så jag skulle hellre välja en blogg-kurs, men det har jag inte sett någon än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller så vig att jag tror det kan var något för mig. Bloggkurs har jag faktiskt inte heller sett någon. Konstigt egentligen att det inte blivit populärt när det är så vanligt att blogga idag.

   Radera
 6. Jag tror också att promenader i skogen kan vara bra balansträning men då får man ju inte ha nån ballerinakjol ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är klart trist att man måste lämna tyllkjolen hemma

   Radera
 7. Jag dansar balett hemma på köksgolvet, utan balettskor och åskådare är bara min gubbe, hi hi . . .
  Jag gillar att se när de dansar fram så grasiöst vackert, jag inbillar mig att det ser likadant ut när jag gör det, *fniss*
  Det finns ingen åldersgräns för något man kan göra, allt är tillåtet. Men sen om det inte blir som man skulle vilja är ju en annan sak. Man ska vara glad att man är som man är och kan klara sig sjölv på TOA.
  Ha de fint/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken att man själv är nöjd med piruetterna. Tycker inte heller att man ska sluta upp att göra en del saker efter en viss ålder. Jag tror man klarar av mer än vad man inbillar sig.

   Radera
 8. Det kanske inte alls är så dumt om man tänker efter. Man står still, håller i ett räcke och gör rörelser. stretchar hela tiden, böjer knän, vrider fötter, upp och ut med armar etc.etc. Jag dansade jazzbalett när jag var 40+ och det var härlig motion - inte alls särskilt jobbigt. Tror säkert att jag skulle kunna klara en enklare form av det idag också trots mina 77 år. Chi Gong är ju någonting liknande och går långsamt. I Kina är det ju massor av gamla människor som håller på med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kineserna har mycket att lära oss om hur man kan göra när man blir äldre. De har ett helt annat synsätt på ålderdomen där.

   Radera
 9. Den kursen är inget för mej! jag håller mej till Line dance och squaredancen....Jag får ta det så lugnt några dagar! kram!

  SvaraRadera
 10. Men då tränar du ju redan både balans och styrka.......för att inte tala om kondition.

  SvaraRadera
 11. När jag såg din bild, kom jag att tänka på sittdans, för några av ballerinorna sitter.
  Jag hade det för personer med rollator och rullstol för något år sedan, och det var mycket uppskattat.
  Vi höll ofta varandra i händerna och gungade i takt till musiken. Ibland var det den enda fysiska kontakten deltagarna fick under några dagar.
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken jättebra idé! Jag har sett det ibland på en del äldreboenden.

   Radera
 12. Låter kul fast ballerina kjol hade jag klarat mig utan. Snart ska jag gå på Friskis danspass, där är det ingen åldersgräns!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte så viktigt hur man är klädd när man tränar...huvudsaken det är bekvämt.

   Radera
 13. Absolut: Allt som gör en glad är värt att prova! Dans i alla former är ju underbart roligt:)
  Kram

  SvaraRadera
 14. Helt klart måste man testa innan man vet om man gillar en sak eller inte. Ibland har man så förutfattade meningar om saker och ting.

  SvaraRadera
 15. Ha ha ha... jag tycker verkligen att du ska gå en kurs i balett!! Du verkar ju vara en riktig piggelintjej du!!! Och det där med skorna... nog kan du knyckla in fötterna för några timmars dans!! ha en fin kväll! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får nog bli lite bekvämare skor tror jag

   Radera
 16. Jag tycker att det låter underbart! Fördelen med att lära sig något i vuxen ålder är att man får göra det för sitt höga nöjes skull, utan krav på prestation och tävlingar. Jag tycker även att barn borde få uppleva den glädjen. Då tror jag att fler skulle vilja röra på sig, om de slapp kupper, klasser och mätningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tycker jag med. Allt är så tävlingsinriktat idag och tar bort lusten.

   Radera
 17. Hej, en stor nackdel med att bo i glesbygden och inte ha tillgång till bil eller buss är just avsaknaden av sysselsättning. Att traska runt i naturen är okej, men det vore liiite skoj att hitta på något annat. Jag hade närt förhoppningar att ABF som finns i byn liksom PRO skulle ordna någon rolig aktivitet men icke sa nicke. Vävstuga, stickkafé är vad som erbjuds, o jag som inte har fallenhet för handarbete har därmed inget skoj att se fram emot. Jag vill måla eller läsa språk eller ha en fotokurs men så blev det inte. Antagligen måste man själv engagera sig för att något ska hända, jag är nog alldeles för oföretagsam själv. I STockholm gick jag på Balettakademin i början av 90-talet, då var jag närmare fyrtio! Visserligen dansade jag inte balett utan jazzdans men kursen gick i allafall på Balettakademin och det kändes skitkul att gå dit varje vecka!
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jazzdans har jag också tränat en gång i tiden.

   Radera
 18. Hej alla ni balettdamer/flickor! Jag är 68 år och har dansat klassisk balett sedan jag var 4 år. Jag dansar fortfarande och då även tåspets,dock aldrig som dansös.Så roligt att ni vill dansa och så klart att ni ska göra det!Ta kontakt med Studieförbundet e. en dansskola så hittar ni nog en grupp.Go for it!!!

  SvaraRadera