onsdag 15 januari 2014

Favoritresmål


New York Times har gjort en lista på 52 olika platser i världen som de anser är värda att besöka. Helsingör står som nummer 43 på den listan. Den staden har jag besökt otaliga gånger och jag gillar den. Det är en kort färjetur på 20 minuter från Helsingborg och sen är man på den danska sidan.  De har bevarat så mycket gamla hus och det finns små pittoreska gränder man kan promenera i. Kronborgs slott och Hamlet känner de flesta till. För många år sedan när den svenska kronan var väldigt bra i förhållande till den danska så åkte många över för att handla mat och vin. I takt med ändrad kronkurs och alla skriverier om köttfusk  och smittor så är det nog i stort sett ingen som reser dit av den anledningen. Men en "rö´ pölse" på Blomstertorget är inte fel. Precis vid färjeläget står massor av blomsterförsäljare och det är en fröjd att gå runt där och titta på alla blommor. De är dessutom väldigt billiga.


Sverige är också representerat på listan och då är det Umeå som valts ut. Själv har jag aldrig varit så långt norrut, men jag gissar att det är mycket vackert där. Precis som det är på många andra platser i vårt avlånga land. Ofta har man otroligt fina och spännande platser på nära håll som man aldrig besöker. Möjligtvis om man får långväga gäster, som är lite nyfikna på omgivningen. Många historiska platser kan man åka förbi ofta utan att skänka dem en tanke. Knappt en mil från mig finns Monumentet i Kvidinge. Det som hände där på Kvidinge Hed är anledningen till att vi idag har en kung som heter Karl XIV Gustav.

Vem som har ställt samman den här listan eller vilka krav som ställdes på platserna för att få komma med vet jag inget om. Jag gissar att listan skulle se helt annorlunda ut ifall någon annan gjort den. Enligt mitt sätt att se så fattas det tre otroligt viktiga platser, nämligen Kvidinge (och då tänker jag inte på kungligheter), Luxemburg och Dallas. Får nog skicka ett mail till New York Times så de uppdaterar sin lista.

26 kommentarer:

 1. Den listan måste jag gå in på en dag. Jag skulle nog kunna tänka mig att göra en Sverige lista också eller rent av en Skånelista. Vi var utanför Åstorp i Ingnaborarp tror jag det heter. Ett mysigt ställe.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte åka långt för att hitta mysiga platser.

   Radera
 2. Man blir lätt hemmablind och ser inte hur mycket fint man har i sitt eget land.
  Så är det här också. Vi har så mycket fint att upptäcka i Finland och pratar om att göra en resa någon gång kors och tvärs, även i Sverige...hoppeligen så blir det inte bara prat.
  Ha det gott och tack för den lilla titten på Helsingör. Där har jag bara åkt igenom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att man alltid tar sig tid att besöka platser långt iväg. Kan det tro vara för att man tänker att det som finns nära kan jag besöka en annan gång....som ofta aldrig blir av.

   Radera
 3. jo, Umeå är vackert, björkarnas stad, kallas den för, jag har varit där kanske fem gånger eller något sådant
  visst finns många fina platser, små smultronställen så att säga
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med datorn, för där kan man gå in och kika på små filmsnuttar från olika platser närhelst man vill.

   Radera
 4. Ja gör det, skicka ett mail, hi hi . . . deras 'min' hade varit roligt att få se.
  Det brukar sägas så här att > se Venedig och sedan dö < , men man kan ändra vartefter man tycker är vackrast. Så varför inte > se Kvidinge sedan dö < , *fniss*
  Jag tror inte jag varit där, men tack för tipset !

  Ha de fint/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så blev det ju verkligen för Karl August. Omgivningarna här på Söderåsen är unika och det finns många ställen där att besöka.

   Radera
 5. Tänk vad man lär sig mycket genom bloggar. Hade faktiskt inte en aning om att det var i Kvidinge han fick sitt slaganfall. Färjan Helsingborg-Helsingör har jag åkt två gånger. Det är en snabb väg från Sverige till Danmark! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja färjeturen mellan länderna är snabb och bekväm, men när vi ska till Kastrup så kör vi över Öresundsbron.

   Radera
 6. Inte heller jag visste att det var där han dog, kungen. Jag förstår precis varför du tycker att Dallas och Luxemburg ska vara med, men inte varför Kvidinge just :-). För mig skulle nog Söderköping få en plats i listan - en liten fin stad med med många evenemang under sommaren och många turister plus Göta Kanal!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Kvidinge måste definitivt vara med på listan. Dit åker jag nu nästan 5 dagar varje vecka. De dagar Rasmus går med en kompis hem från skolan, så slår han mig en signal och då behöver jag inte köra. Annars vill han gärna åka hit och träffa Santos. Vi har pratat så många gånger om att åka Kanalturen. Hoppas det blir av.

   Radera
 7. Tänk så mycket spännande man har kvar att upptäcka - både inom och utom landet!
  Sedan är det väl så att vi har alla våra ideer om vad ett intressant resmål är.
  Tänk om man kunde sammanställa en lista på tips man får via alla bloggare - "smultronställen i Sverige". Kanske något att bita i framöver.... Det finns en lista hos någon - som jag glömt adressen till.
  Bra början där, om jag nu hittar den.
  Undrar hur dom tänkte där i USA när dom valde Umeå som enda besöksmål i Sverige? Visst är den staden OK - men det finns ju så mycket mer. Stor del av Sverige finns ju norr om Umeå t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också vilka krav de hade för att en plats skulle hamna på listan. Tror inte den är särskilt objektiv.

   Radera
 8. Fanns inte Visby med på listan måste det var någon väldigt dåligt berest person som satt ihop den. ;)
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Jag har varit i Visby och den staden borde definitivt vara med.

   Radera
 9. När jag bodde i Helsingborg ,så åkte man ofta över till Helsingör...Idag har jag haft den energin som jag sparade in igår! Kram!

  SvaraRadera
 10. När bodde du i Helsingborg? Jag har också bott där innan jag gifte mig.

  SvaraRadera
 11. Vad man får veta! Menar du att de tycker att Umeå är enda platsen som är värd att åka till i Sverige? Jag har en bok som heter 501 fantastiska resmål. I den finns bara två platser i Sverige med. Hällristningarna i Tanum samt Stockholm. Och det är ändå 52 resmål i världen i den boken.
  Att du tycker Kvidinge skulle platsa förstår jag, men inte visste jag det om Kvidinge som du berättar. Kanske rätt skönt för dom som bor i Kvidinge att det inte tillhör listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte precis nån större ström av turister till Monumentet.

   Radera
 12. LIstan ser nog olika ut beroende på vem som skrivit den och vad man vill se.

  Så du har inte varit norr ut i Sverige, som är så vackert. Men det är nog så när man bor i olika delar av landet, för jag har knappt varit söderut. Jag har åkt genom Malmö en gång till Köpenhamn och inte besökt några andra städer söder om Jönköping. Men istället har jag sett nästan alla större orter och även mindre i norra delen av vårt land. När jag var ung semestrade jag titt som tätt i norrut, istället för att åka på solsemestrar som aldrig lockat mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit i Härjedalen annars är det mest de södra landskapen som vi semestrat i.

   Radera
 13. Du var nog inte född när jag bodde där! Nu ska vi se..... På Karl den X Gutavsgatan 1944-1948, I Råå 1918-1919. Kram!

  SvaraRadera
 14. Klart att dina viktiga resmål borde varit med!
  Det där med hemmablindhet är verkligen ett irriterande problem. Vi har fart förbi Mora stenar med Sveriges troligen äldsta museeibyggnad så gott som dagligen i 12 år och aldrig stannat! Det är ett faktum som får mig att skämmas.

  SvaraRadera