söndag 26 januari 2014

På lingonröda tuvor


I höstas köpte jag en liten lingonplanta tillsammans med blåbär och kiwi och annat smått och gott. Det ska bli spännande att se hur de här växterna har klarat av vintern. Lingonplantan syns inte under snön, men jag hoppas den har överlevt. Jag misstänker att skörden inte blir så stor att jag behöver köpa någon bärplockare i år. Men jag måste säga att jag är förutseende. Lingon är det hetaste nu på dietfronten.

 Några forskare har nämligen kommit på att det finns något i lingonen som påverkar vikten på ett positivt sätt...hos möss. Inom en snar framtid kan vi säkert läsa om lingondieten. Det är ingen idé att starta storkok av lingonsylt, för i och med att bären kokas och att man sen sätter till socker, så blir den positiva effekten väldigt snabbt förvandlad till negativ. Det gäller att komma på ett annat sätt att få i sig det röda guldet.

Lingonsylt är inget som jag äter speciellt ofta. I motsats till min far då som åt lingonsylt till i stort sett allt. Jag tror det var bara spaghetti och köttfärssås som han inte tyckte det passade så bra till....och soppa såklart. Lingon i bröd är väldigt gott och det blir så saftigt. En efterrätt som jag åt ofta som barn är Änglamat. Den består av vispad grädde, kaksmulor och lingonsylt. Världens enklaste efterrätt. Överblivna pepparkakor är jättegott att krossa och blanda med vispgrädden och sylten. Jag ska leta genom gamla kokböcker och se vilka recept det finns med lingon. Ibland är det roligt att testa sånt som lagades förr. Förvånansvärt ofta hamnar de här rätterna i kategorin Favoriträtter.

24 kommentarer:

 1. Godförmiddag! Krösamos görs av lingon ,undrar om det inte gjordes på färska lingon????........Bollen påminner mej varje dag.Den hänger mellan hall och kök ,så att jag måste se den!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att krösamos är detsamma som lingonsylt.

   Radera
 2. Asch, och jag som trodde att även lingonsylt skulle vara nyttigt. Råa lingon är ju lite väl sura att äta. Änglamat fick jag också som liten, minns att det var oerhört gott. Skulle kanske inte uppskatta det lika mycket idag ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får aldrig vara glad. När kommer tro gladdieten? Risken finns nog att Änglamat är mer en barnefterrätt. Men det går ju alltid att testa.

   Radera
 3. Tänk att det har jag aldrig sett att det finns plantor att köpa! Har väl inte tittat heller om jag skall vara ärlig. Jag använder lingonsylt till nästan allt. Kanske mängden kan uppväga där då det gäller nyttighet... rent procentult alltså :-) Min pappa skulle alltid ha vattlingon. Lingon som stoppas ned i flaska och så fylls vatten på så det täcker lingonen. Sedan åt han det med lite socker på och vispad grädde! De var lagom färdiga till jul. Tydligen en gammal norrländsk julrätt. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det receptet har jag sett, men aldrig provsmakat.

   Radera
 4. Hejsan Gunnel !

  Mitt älsklingsbär.
  Har det på min blogg, Det finns frysta lingon de är lite sura,
  men med stevia på blir de nästan för söta.Måste nog börja äta bär
  igen. Hallon är också ett gott och fiberrikt bär. samt nyttigt. Goij bäret.
  Akaibäret med.

  Som barn fick jag och vi andra med flrståss rånstrutar med lingongrädde,
  Glass var ju inte så vanligt på -40 +-50talet.
  Min Morfar var skåning, Grimlunds släkten finns nog där och i Halland.
  Lite överallt numera. Även i USA

  Trevligt inlägg.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina favoritbär är jordgubbar och hallon.

   Radera
 5. Lingon är gott till speciella rätter, nej inte till allt. För min del skulle det bli jätte trist med samma hela tiden.
  Krösamos - lingonsylt - småländskt. Vi har ett tåg som går från Halmstad till Nässjö -- KRÖSATÅGET.
  Att äta lingon och mjölk är något 'di gamle' på hemmet gärna vill ha, efter varje måltid, helst efter middag, enkelt och gott säger de.
  Jag använder lingon när jag ska göra en god sås till en köttgryta typ. Du vet sött, surt ,salt beskt.
  Lingon ska växa på 'moamark' mager sandig mark, har du tall i din trädgård de trivs där och på tuvor,
  ' där furuskogen susar' . . . . . *fniss' den sången stämmer bra.
  Min svägerska o svåger de plockade förra året typ 130 liter, nädå, inte ett enda lingon fick vi.
  Inte för att man måste, men en fin liten gåva i en barnburk hade räckt. Jag har svårt att böja mig, det är ryggen och yrsel som spökar då, annars vill man gärna gå i skogen och min man hann inte med i år.
  Vi måste åka en bra bit för att hitta de rätta platserna, de två bor nära dem. Men vi köper äkta frysta lingon genom en bekant, de köpta vill jag ej ha. Lingon till bakning är super gott också.

  Trevligt inlägg med många tankar blev det, *fniss*
  Lycka till med tuvan, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inget bra lingonställe i närheten, annars hade det varit kul att plocka i skogen. Ojdå, nu får jag leta upp en tall också. Attans, vilket jobb jag dragit på mig. Varför heter tåget Krösatåget?

   Radera
  2. Tja kanske för att det går genom lingon-marker, eller nåt sånt . . . .

   Radera
 6. finns det lingonplantor att köpa? vad för slags jord ska de planteras i?
  änglamat åt jag också som barn :) då tyckte man att det var jättegott, jag tycker inte det låter idag som om det vore en delikatess
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick just veta att den trivs bland tallar, så skörden blir nog minimal. Tar man bara lite lingonsylt och grädde och mest pepparkakor så är det inte så dumt.

   Radera
 7. Har en hel drös med lingon i frysen. Plockade i egen skog. Stora och supergoda att råröra med bara lite socker... Undrar om jag blir smal på kuppen om jag ökar på mängden lingon i maten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt det låter att kunna plocka lingon i egen skog. Du får berätta om lingonen har nån inverkan på vikten.

   Radera
 8. Jag har också läst hur bra lingon är. Hoppas det blir riktigt mycket. Jag har ju också några köpta plantor. De sprider sig sakta och ger litet, men någon hel syltburk har det inte blivit än. Men att stoppa direkt i munnen kan man och nu är det ju det som gäller.
  Söt ekorre och vad fina bilder du lyckades ta på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är kul bara det blir några stycken lingon. Det räcker kanske till att dekorera en efterrätt.

   Radera
 9. Ja dom kan hitta på dom där forskarna .... Lingon är gott på havregrynsgröten.. då behöver man inte sockra den, ja gröten !!! Lingon dricka ...= gott... och som du sa i bröd ... ska bli spännande att höra fortsättningen ... mössen skulle väl äta 20 % av sin kroppsvikt för det skulle ha någon verkan ... oj så mycket lingon jag måste äta då...... Ha det bäst .. vi hörs .. kul när du hälsar på !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig provat med lingon på havregrynsgröt...brukar alltid ha blåbär. 20% av kroppsvikten? Då får jag plantera lingonplantor i hela trädgården.

   Radera
 10. Lingon är en favorit här, går att använda till nästan allt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att se hur mycket jag kan plocka i år.

   Radera
 11. Hej, jag läste också om lingonens nyttiga innehåll, men jag gillar inte lingon, dom är sura! Jag är inte uppvuxen med lingon till all mat, det är nog vanligare i Sverige än i Finland trots att man även där plockar mycket lingon. Det är väl till drinken kan jag tro, "ler" Vargtass drack man ju...mindre nyttigt
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om Vargtass men aldrig smakat det.

   Radera
 12. Jag älskar lingon i alla former och blev så glad när jag läste detta.

  SvaraRadera