tisdag 7 januari 2014

Din placering i kön


Den frasen har jag hört till leda idag. Eftersom det onda i foten inte vill ge med sig, ringde jag idag till läkarstationen. Jag hade räknat med att det skulle bli lång väntan i telefonen, så jag hade laddat upp med kaffe, tidning och TV. När jag slagit numret var det en röst som bad mig välja olika alternativ och efter det knappa in mitt personnummer, för att allt sen skulle gå snabbare. Jag fick nr 25 i kön......och det hade jag länge. Tydligen hade många tänkt precis som jag att de skulle vänta att ringa sin läkare till efter helgerna. Rösten upprepade väldigt ofta vilket nummer man hade i kön och däremellan var det tyst i luren. Skönt! Jag avskyr när det alltid måste spelas musik när man väntar. Det måste inte vara ljud överallt. Hjärnan behöver ha lite tyst också ibland. Jag vill själv välja om jag vill lyssna på musik och vilken slags musik det då ska vara. Vem är det egentligen som väljer den musik som spelas under väntetiden? Det har jag aldrig funderat över tidigare, men det måste ju vara någon som har programmerat in det en gång i tiden.

Jag tog kaffekopp och tidning och satte mig i soffan framför TV:n. Det var morgonprogram på ett par kanaler och det blev mest slötittande från min sida. Jag var så fokuserad på min köplats. När "din placering i kön är 25" upprepats en 10 gånger så la jag luren bredvid mig och läste tidningen i stället. Jag lyssnade av telefonen med jämna mellanrum och kunde konstatera att det skulle komma att dröja innan jag fick prata med en levande människa på den läkarstationen.

Efter ca trekvart började det likna något. Kön hade betats av och jag var nere på ensiffrigt. Till slut hade jag nummer 1 i kön och det hördes en gammaldags ringsignal i luren innan en dam i deras växel svarade. Tyvärr så jobbbade min läkare bara halva dagen idag och alla hennes akuttider var upptagna. Sköterskan jag pratade med trodde precis som jag att det nog var hälsporre jag drabbats av, men föreslog att jag skulle ringa på nytt i morgon eftersom min läkare då var där hela dagen.

Jag ska redan ikväll innan jag går och lägger mig "ladda" kaffekokaren, så jag bara behöver trycka på knappen innan jag går ut och hämtar tidningen i morgon bitti. Därefter ska jag åter igen placera mig framför TV:n och så fort klockan blir 8 ska jag slå det redan inprogrammerade numret till läkarstationen. Sen kan jag slå på TV:n, hälla upp kaffe och bläddra i tidningen (kvinnor kan ju göra mer än en sak samtidigt) medan jag lyssnar på den mässande rösten: "Din placering i kön är ......."

30 kommentarer:

 1. Sjukvården och Taxi börjar likna varandra allt mer,,"Var god dröj".Fast numera är Taxi betydligt snabbare...
  Ja Grattis du var verkligen på hugget,,fler ordlekar kommer..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väntetiden kan bli rejält lång ibland.

   Radera
 2. Milda limpa! Och du blev inte irriterad alls? Själv skulle jag ha gått i taket flera gånger om fastän det inte lönar sig ett skvatt. Vart är sjukvården på väg? systemet är inte som det ska vara....
  Så var dagens klagan över för min del, haha...
  Hoppas att du får ordning och hjälp när det gäller din sjuka fot. Låter inte trevligt alls det där
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger så lönar det sig inte att bli irriterad. Då kan man lika gärna försöka göra det bästa av situationen.

   Radera
 3. visst är det i alla fall skönt att slippa den där musiken som finns både här och där
  mm, ladda dig med TÅLAMOD, och så får vi hoppas att du slipper sitta där i kön alltför länge
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ladda både mig själv och kaffekokaren ikväll.

   Radera
 4. Här får vi en telefontid och så ringer sjukvården upp, Det fungerar jättebra och man slipper sitta och vänta. Vill man ha en akuttid kan man ringa redan klockan 06.30.
  Lycka till!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Usch, det frestar på att vara sjuk. Och man kan ju vara ännu sjukare än du. Stackars folk. Hoppas det går bättre imorgon. Skönt att slippa musiken iallafall. Tror du inte att det är Kerstin Behrends (eller hur det stavas) som bestämt musik i sådana växlar? Hon har ju bestämt all musik varje dag på radio. Helt otroligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte att det var en enda som bestämde musiken. Väldigt demokratiskt.

   Radera
 6. Det där lät jobbigt. Jag trodde att vården överallt i Sverige hade återuppringningssystem. Det fungerar suveränt bra. Lycka till i morgon!

  SvaraRadera
 7. Att komma fram till läkare idag kan vara lurigt(där fick jag till det)Först får man en massa siffror och när de kommit till 5 ..så undrar man vad var det på nummer 2??? Här har de gjort så att när man sagt sitt personnummer och telefonnummer så är det en röst som talar om att de ringer upp och tidpunkten.. !! Bra!.............................När man får något så där helt spontant så känner man sig utvald och glad!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man inte behöver anlita sjukvården så ofta.

   Radera
 8. Jobbigt :( Håller tummarna för bättre tur i morgon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska ska säkert gå bättre i morgon.

   Radera
 9. Det är oerhört irriterande det där väntandet. Maken har suttit i telefonkö hos Försäkringskassan idag, men han kom slutligen fram.
  Hoppas du får snar hjälp med din fot så du slipper ha ont!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får förhoppningsvis en tid i morgon.

   Radera
 10. Oj då, det här låter jobbigt. Jag ska i morgon försöka få tid hos min doktor - på telefon alltså. Träffen blir kanske nästa vecka. Jag har inget akut men jag är inte bra och vill att det ska tas några prover.
  Du är verkligen begåvad med tålamod, men som sagt vad ska man göra.
  Lycka till i morgon.
  Kram viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får en tid hos din doktor. Jag har gott hopp om att få åka till min läkare i morgon.

   Radera
 11. Men fy för telefonköer...ett djävulens påfund för att göra oss galna(re) ;). Lycka till i morgon...har hört att hälsporre är segdraget att bli av med. Syrran hade det och det tog 2-3 år att bli av med det. Kram

  SvaraRadera
 12. Vilket öde att placeras i telefonkö! Hos oss i Boden blir man uppringd istället - är det tänkt i alla fall.
  Jag testade systemet före jul och hann bli riktigt elak på kuppen. Efter fjärde försöket på två dagar ringde jag växeln och fick "bakvägen" veta att systemet inte fungerade för tillfället.
  Ja men - hur svårt kan det vara då att koppla ur eländet när man vet att det är fel och svara som vanligt under telefontiden?? Grrrr....

  SvaraRadera
 13. Nonchalensen är stor ibland. Det är ju när man är sjuk som man vill ha största möjliga hjälp och förståelse.

  SvaraRadera
 14. Urtrist. Det måste vara ett mycket bättre system som Ingrid har på Gotland. Det har de börjat med hos min husläkare också. Hoppas du får napp och framför allt får hjälp med problemet. De behövs båda två. De med strumpor på. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen irriterande att inte kunna pinna på som vanligt.

   Radera
 15. Synd om dig! Här i Söderköping har vi en vårdcentral, Geria, som har akuttid varje dag mellan 9.30 och 10.30. Jag åkte hem tidigare från Mälarhöjden eftersom jag fått så ont i öronen. Jag fick kanske vänta tre kvart innan jag fick träffa en läkare, som konstaterade öroninflammation förorsakat av bihåleinflammation. Antibiotika direktmejlat till apotektet, hämta ut och sen bara att åka hem och vila. Var hemma före tolv och då har jag ändå 20 minuters bilfärd fram och tillbaka från vårdcentralen.
  Låter väldigt konstigt med så lång väntetid i telefonen och att sen mötas av beskedet att du får göra om samma procedur dagen därpå utan att ha fått någon hjälp.
  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tydligen många som blivit sjuka under helgerna, för väntetiden brukar inte vara så lång.

   Radera
 16. Hos oss där fär vi gå och sitta på kö i väntan på en ledig doktor, och bara en krämpa åt gången. Så var det i alla fall för två år sedan då jag var där. Men på andra instanser kan det vara fruktansvärd lång kö, ingen handledare finns ledig, Du behåller Din plats i kön, vi tar emot Ditt samtal så fort vi kan, Du behå´ller Din plats i kön. Sedan alla dessa knappval man ska välja.Innan man kommer dit man ska. Hjälp !

  Du fick hjälp till slut hoppas Jag.

  Ska läsa framåt !

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör inte vara allt för sjuk om man ska klara av att ringa till en läkare. Det är ibland värre än ett gammaldags läxförhör.

   Radera